Hoppa till sidans innehåll

Historia


Tynningö Idrottsförening startades 1943 av Allan Klingström som en liten exklusiv ungdomsförening för en mer aktiv fritid på Tynningö för sysslolösa ungdomar i grannskapet. Föreningen hette från början Norra Tynningö Idrottsförening, men den blev snart Tynningö Idrottsförening (TIF). Efter några år blev föreningen medlem i Riksidrottsförbundet.

En överlåtelse av mark från Anders Mannbrink till TIF i början av 1950-talet möjliggjorde att idrottsplatsen kunde inrättas. Idrottsplatsen var vattensjuk och på vinterhalvåret fanns ofta en vattenyta på en del av marken. Föreningen sökte pengar från Riksidrottsförbundet och ett täckdike grävdes snett över planen. Vidare grävdes hörnen ner, framför allt vid dansbanehörnet, så att planen blev någorlunda jämn. Pengar samlades in och en första dansbana byggdes 1952. Den stod färdig till midsommar. Dans ordnades med diverse dansband varje lördagskväll under många år.

I en titt bland dokumentation från 40-,50- och 60-talen visar att det var många sociala aktiviteter och kanske inte så mycket idrottsförening även om fotboll tränades och spelades alla somrar. Medlemmarna tog även Riksidrottsmärket och Simborgarmärket.

TIF ordnade 1952 första gången simskola i insjön Maren. På vinterhalvåret spelade man bordtennis en gång i veckan i Gamla Maria Folkskolas gymnastiksal. Då och då gick TIF-medlemmarna på teater tillsammans och vid något tillfälle spelade man själv amatörteater. Den som stod för regin var Gunnar Oldin, som långt senare blev TV:s kände filmkritiker. Vid ett av teatertillfällena sjön en tonårig Sven Bertil Taube för publiken för att fylla ut teaterkvällen. Han tog ut ett gage av hundra kronor!

Alltigenom åren har idrottsföreningen breddats och arrangerar numera en mängd aktiviteter året om för alla åldrar.

Är det någon medlem som kommer ihåg några roliga minnen eller har några fina bilder från TIF:s tidiga verksamhet? Skicka gärna en e-post eller ett brev till den här hemsidan.

Uppdaterad: 18 JUL 2011 13:42 Skribent: David Sjöström

Postadress:
Tynningö Idrottsförening - Korpen
Tina Hallsten, Norra Tynningövägen 10
13492 Tynningö

Kontakt:
Tel: +46706650292
E-post: This is a mailto link

Se all info