Hoppa till sidans innehåll

Resan till Frankrike


Resan till Savigny le Temple

Sommaren 2006 gjorde Tyresö vänortsförening ett veckolångt besök i Savigny le Temple som ligger ca 4 mil sydost om Paris. Tyresö representerades av såväl politiker som delar av Tyresös förenings- och kulturverksamhet. Tyresö vänortsförening har som syfte att verka för ett folkligt utbyte mellan tyresöborna och dess vänorter som för närvarande är Savigny (Frankrike), Borgå (Finland), Cesis (Lettland) och Wejherowo (Polen). Savignys vänortsförening hade, utöver Tyresö, bjudit in representanter b la från Spanien, Mauretanien och Rumänien.

 

Savigny har också en bågskytteförening och de hade framfört till sin vänortsförening att de gärna såg att utbyte bågskyttar från ett annat land kom till stånd. Som ett resultat av detta önskemål fick styrelsen för Tyresö BS en förfrågan om att medverka i vänortsutbytet. Styrelsen behandlade frågan och beslutade att medverka. Resan innebar inget ekonomiskt åtagande för Tyresö BS då resan för resenärerna bekostades via Tyresö kommun. Boendet bestod i att deltagarna blev inhysta hos generösa familjer på plats. Styrelsen beslutade att föreningen skulle skicka ett så representativt urval av föreningens skyttar som möjligt.

 

Detta resulterade i att föreningen på resan representerades av Peter Sjöborg (klassiskt), Mikael Sandberg (comp), Stig Jonsson (långbåge), Elinor Köhler (klassiskt), Linnéa Samuelsson (klassiskt), Erika Seger (klassiskt), Fredrik Sjöborg (fristil) och Joakim Svantesson (fristil). I och detta urval var föreningens alla skjutstilar, åldrar och kön representerade.

Vid framkomsten till Savigny blev vi mottagna av vänortsföreningen och omhändertagna av de familjer vi skulle bo hos. De flesta familjer bodde inom gångavstånd från den föreningsgård som blev samlingspunkt för de olika aktiviteterna under veckan. Vi var med om allt möjligt från invigning av en ny stadsdel med pompa och ståt till en rolig och annorlunda bågskyttetävling mellan Tyresö BS och Archers de Savigny le Temple.

Midsommarafton firade vi i Savigny med svensk midsommarstång och god mat och musikframträdande från olika länder. Framför allt till de yngre deltagarnas glädje blev vi också, på Savigny kommuns bekostnad, bjudna på en dag i Disneyworld utanför Paris. Detta Disneyworld är mer eller mindre en direkt kopia av det mer berömda nöjesplatsen i USA. Det enda smolket i bägaren vid detta besök var att skolorna i Frankrike precis inlett sina ferier vilket innebar 1-1, 5 timmes väntetid till varje attraktion i Disneyworld. Men vad gjorde väl det när solen sken och upplevelsen av att vara på plats och se denna fantastiska anläggning som utgör ett slags Mekka för barn och ungdomar i hela Europa. Naturligtvis besöktes även själva Paris. Där blev det tillfälle både till att åka i Paris berömda tunnelbana (Metro) och att göra den smått hisnande uppfärden i Eifeltornet. Vissa av oss fick också tillfälle att i det berömda Montmartre äta en måltid bestående av en stor tallrik musslor med pommesfrittes.

Sista kvällen bjöds samtliga deltagare från alla länder på en fin middag i en stor lokal som man kan säga motsvarar ett Folkets Hus. Utöver god mat och dryck trakterades vi under kvällen med många och (för)långa tal av representanter för samtliga deltagarländer. För Tyresös vidkommande höll Berit Assarsson ett tal på franska. Trots hennes, enligt egen utsago, mycket bristfälliga kunskaper i det franska språket erhöll hon av min franske bordsgranne beröm för sina språkkunskaper.

 

Sammanfattningsvis ledde besöket till viss förbrödring med bågskyttar i Savigny. För egen del ledde resan till att den familj jag bodde hos kommer att besöka mig och min familj sommaren 2007. Därmed uppfylls också vänortsföreningens mål med sin verksamhet, nämligen ett folkligt utbyte.

 

Stig Jonsson

Uppdaterad: 05 JUN 2018 21:15 Skribent: Robert Roos

 

Vi samarbetar med

Sparks Generation  

 

 

 

 

Postadress:
Tyresö BS - Bågskytte
Box 2105
13502 Tyresö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info