Hoppa till sidans innehåll

Långbågeläger 2008


Ange alt-text här.Så blev det då äntligen av, den efterlängtade lägervistelsen för långbågeskyttar! Lägret genomfördes i Orhem/Skarpnäck under helgen 5 – 7 september och samlade 16 deltagare. Själva anläggningen utgjordes av en huvudbyggnad med stort allrum med öppen spis, kök och två sovsalar. Det fanns också i en närliggande byggnad ordentliga duschar och bastu. Utomhus fanns det en rejäl plats för grillning. Kostnaden per deltagare var 500 kr och för den summan ingick mat och logi under helgen. Det material vi gjorde av med till pil- och strängtillverkning sponsrade Björn Källhult/Arrownet oss med. Ett särskilt tack för det Björn!

Redan på fredagen anlände de flesta av deltagarna och vi ägnade eftermiddagen och kvällen åt att inspektera terrängen och lite senare åt att bekanta oss med varandra och att äta en god middag under trevligt samspråkande. De renliga av oss tillbringade också viss tid i bastun.

På lördagsmorgonen började vi efter frukost med att efter ritning tillverka var sin strängbräda anpassade för "flemish braid bowstring" vilket alltså är en sträng med flätad ögla. Under tiden var två deltagare (Jan Huzelius och Peter Bergkvist) ute och la en jättetrevlig bana bestående av 16 blandade mål. När banan och strängbrädorna var klara bröt vi för lunch. Efter lunch gick deltagarna runt banan och sköt i lugn och ro. Tror inte att någon använde skjutprotokoll och vi hade gott om tid vid varje mål och kunde ofta kosta på oss fler skott på målet och från olika vinklar. När regnet kom lite senare på lördagen gick vi inomhus och tillverkade varsin bågsträng. Tyvärr blev min egen sträng blev 20 cm för kort för att jag läst ritningen fel vid brädtillverkningen. Som man bäddar får man ligga!

Ange alt-text här.Innan vi påbörjade knåpandet med strängtillverkningen gick Peter Bergkvist och Björn Källhullt igenom vilka olika material som används till strängar och vad de olika materialen har för verkan på båge, pilar och skjutningen i övrigt. Mycket intressant och lärorikt för de av oss som hade lite dåliga kunskaper i ämnet. Efter färdigställandet av strängar övergick vi till att tillverka varsin "fluffpil" eller "fågelpil". Det som skiljer en "fluffpil" från en normal pil är befjädringen. På en "fluffpil"syftar befjädringen till att bromsa farten på pilen för att den efter skott mot mål i luften inte ska flyga för högt och för långt. Pilarna blev av lite olika kvalité och en av deltagarna fick faktiskt till en "fluffpil" som med fördel även skulle kunna användas till skinkpinne. Befjädringen hamnade ganska nära mitten och han fick förslag om att såga nockskåra i båda ändar av skaftet. Hur som haver hade vi alla väldigt trevligt tillsammans vid vårt långbord under kvällen. När jag själv gick och la mig vid ca 01.00 satt en del kvar under samspråkande och knåpande med strängar och mittlindningar.

Ange alt-text här.Söndagen inleddes med skytte mot mål som kastades upp i luften (ett slags mjuka fresbees) och vi idkade mer eller mindre lerduveskytte med långbåge. Snacka om instinktivskytte! Det var svårt men ett mycket roligt och uppskattat inslag som få av oss provat tidigare. Efter lunchen gick vi alla en skjutrunda på banan igen och därefter samlade vi gemensamt ihop målen och städade ur stugan vi bott i. När detta var klart avslutades vistelsen med en skojig matchskjutning mot vattenfyllda plastpåsar. Påsarna var upphängda på sådant sätt att om man sköt hål i sin påse så föll den andre skyttens påse i marken och matchen var över.

Vi som var där var alla rörande överens om att det var en mycket trevlig och lärorik helg vi tillbringat med varandra och gärna vill återuppleva nästa år igen. Enda smolket i bägaren var att en av deltagarena i samband med "lerduveskyttet" skadade sin fot efter ett fall från ett träd sedan han ädelmodigt klättrat upp för att försöka skaka ner en förlupen "fluffpil" som fastnat högt upp i lövverket.

Avslutningsvis vill vi (Jan Huzelius, Helge Köhler och undertecknad) som arrangerade lägret tacka alla deltagare för att ni kom och gjorde lägret till vad det blev. Ett extra tack till Peter Bergkvist och Björn Källhult som ställde upp med sakkunskap och material.

Stig Jonsson /Tyresö BS

Uppdaterad: 05 JUN 2018 21:15 Skribent: Robert Roos

 

Vi samarbetar med

Sparks Generation  

 

 

 

 

Postadress:
Tyresö BS - Bågskytte
Box 2105
13502 Tyresö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info