Hoppa till sidans innehåll
Judons grundare

Judons historia


Jigoro Kano, Judons grundare


JIGORO KANO´S LIV

Jigoro Kano's Barndom
Jigoro Kano föddes den 28 Oktober 1860, i Östra Nada, ett distrikt i staden
Kobe. Dessa var de sista dagarna av Tokugawa militära styre. Det var även samma år som Lincoln blev president i USA. Kano's födelseplats var välkänd för sin tillverkning av sake, och Kano familjen var duktiga sake bryggare. Hans mor dog när han var tio år gammal. Hans far blev officer I det nya Meji styret, och familjen flyttade till Tokyo när han var 11.

I skolan visade Kano att han hade lätt för språk. Vid 15 års ålder började han I en skola för främmande språk, och under 1877, började han vid Toyo Teikoku (Kejserliga) Universitetet, som äridag Tokyo University, Japans ledande universitet.

Utöver att vara judonsgrundare är Kano även känd för sina övertygande akademiska kunskaper och sin utomordentliga språkbegåvning. Det är också välkänt att flera av Kanos originalanteckningar skrivna under dennes studier av Jujitsu och under övergången till Judo var skrivna på engelska och inte på sitt eget modersmål japanska. Skälet till detta var inte enbart för att han ville hålla sina idéer för sig själv under dessa år av intensivt rivaliserande mellan olika Jujitsu skolor, utan det blev även ett blandande mellan gammalt och nytt tänkande av nya metoder och teknikträning.

 

Grundaren av Kodokan Judo
När Kano flyttade till Tokyo utvecklade han ett intresse i Jujitsu, vilket han studerade intensivt vid sidan av sina universitetsstudier.1879 deltog Kano i en Jujitsu uppvisning med sina tränare till äran av general Grant, före detta president i USA, vid ett besök i Japan. 

På universitetet studerade Kano sådana ämnen som politisk vetenskap, ekonomi, moralisk fostran, och estetik. Under denna period insåg han den stora vikten av utbildning lärandet från andra och att lära andra. 1882 startade han Kodokan och påbörjade på allvar sitt arbete med att sprida Judo. Detta för han fann i judon någonting mycket spektakulärt och beslöts sig att tillägna sitt liv till judons globala
spridning.

 

Passionen för spridningen av fysisk utbilding
Jigoro Kano ansåg utbildningen vara baserad på tre komponenter
viljan att lära, den moraliska utbildningen samt den fysiska utbildningen.
Viljan att lära sig involverar att vilja förbättra sin kunskap; den moraliska
utbildningen involverar fostrandet av ens egna moraliska vetskap; och den
fysiska utbildningen involverar träningen av sin kropp. 

När Kano blev rektor vid Secondary Teacher's School, såg han till att starta en avdelning för fysisk fostran med många olika idrotter på programmet. En stor idrotts festival arrangerades inom skolan, flera nya idrottsgrenar från utlandet såsom tennis, baseball, och fotboll introducerades. I och med dessa aktiviteter som spred idrott och fysisk fostran både inom som utanför skolan blev Kano så småningom känd även utanför skolans värld.

 

Han var även en utomordentlig lärare
Året 1882 skulle bli ett exceptionell år för Jigoro Kano. Han blev lärare vid
Gakushuuin (dåvarande privatskolan för de adliga). Det var också året som han
grundade Kodokan, Kano Juku (Förberedelseskolan), och Koubunkan. Kano Juku var en förberedelseskola som danade barns karaktär. Koubunkan var en engelsktalande skola. Kano finansierade dessa tre projekt ur egen ficka genom sin lön och det som inte räckte betalade han genom att åtaga sig extra översättningsuppdrag.

Från tidig morgon till sen kväll la Kano all sin energi i dessa utbildnings-
aktiviteter. Detta var verkligen året som han blev utbildare inom olika
verksamheter. Fyra år senare blev han huvudlärare för Gakushuuin. 1891
utnämndes han till rektor för the Fifth Intermediate High School I Kumamoto,
och 1893 även till rektor för Secondary Teacher's School I Tokyo (en skola för
lärare som senare bytte namn till Tokyo Kyoiku University, nuvarande Tsukuba
University). Han var då endast 34 år gammal. Tsukuba University är i dag en
mycket välrenommerad universitet för lärare. 1899, grundade han Koubungakuin,
en skola för kinesiska studenter.

Bland hans studenter var Lu-hsun (Rojin), som senare blev en stor man inom litteraturen. Blickar man tillbaka på Kanos karriär är det lätt att förstå vilken lysande lärare Kano var. 26 år senare lämnade han posten som rektor på Secondary Teacher's School. Hans fleråriga arbete inom utbildnings-väsendet skapade förgreningar är ett av de stora skälen till att Judo än idag i Japan har sådana nära band I utbildningsfrågor.

 

Japans första medlem i Internationella Olympiska Kommittén (IOK)
1909 mottog Japan en inbjudan om att tillhöra (IOK) från Baron
Pierre de Coubertin, fader till den moderna Olympiaden. Jigoro Kano valdes till
Japans representant och blev därmed den förste asiatiske IOK ledamoten. Tretton
år efter den första moderna olympiaden I Athen, Grekland 1896, hade fortfarande
inget asiatisk land deltagit i spelen. Det fanns ingen organiserad
idrottsförbund I Japan vid denna tid, som kunde sända idrotts män till OS.
Därför bildade man 1911 Japan Amateur Athletic Association och Jigoro Kano blev
vald till ordförande.

Vid detta möte beslöts att Japan skulle deltaga vid den 5:e Olympiaden som skulle hållas i Stockholm följande år 1912. Jigoro Kano fortsatte sitt arbete inom IOK och reste under de sista 10 åren av sitt liv på sju resor för IOK.Han satsade all sin energi på att få en internationalisering av idrotten i Japan. 1938, beslöt IOK att den 12:e olympiaden skulle hållas I Tokyo 1940. Tyvärr dog Kano den 4 maj 1938 på väg hem från Kairo efter ett IOK möte. Han blev 79 år gammal. Det skulle dröja till de 18:e olympiaden 1964 i Tokyo innan Asien kunde arrangera sitt första OS.

Prof. Kano reformerade den gamla jiu-jitsun ( eg. ju-jutsu ), genom att ta bort sådana grepp som kunde skada partnern. Resultatet blev den moderna judosporten. Judons målsättning, är enligt prof. Kano tvåfaldig :

Seiryoko-zenyo, uppnående av ett maximalt resultat med ett minimum av ansträngning.

Jita kyoei, ömsesidig glädje och utbyte av sporten.

 

Man får en god blick av Jigoro Kano's syn på judo genom nedanstående två citat:

"Judo ärinte enbart fysisk träning, utan också en livsåskådning. Om man tränar judo,måste man alltid ge sitt maximum även psykiskt sett. Känner man ej till sitt eget maximum, eller försöker man inte ge maximum av vad man förmår då förlorar
man alltid i judo, och i livet. Judo skall vara en fysisk och psykisk träning
att alltid göra sitt bästa."


"Judo är vägen till den mest effektiva användningen av såväl fysisk som psykisk styrka. Genom att öva dig i attacker och försvar förädlas din kropp och själ, och hjälper dig att göra judons andliga essens till en del av din varelse. På det här sättet kan du fullända dig själv och bidraga världen något värdefullt.
Detta är det slutgiltiga målet med judons disciplin."

 
 
 

 


 


 

 


 
Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:09 Skribent: Eva Hytönen

 

 

 

Utmärkt Förening

Postadress:
Tyresö Judo & JJK
Box 246
13527 Tyresö

Besöksadress:
Vendelsövägen 59B
13500 Tyresö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info