Hoppa till sidans innehåll

Vanliga frågor


Har ni några krav på utrustning?

De allra första gångerna kan ni naturligtvis åka på det ni har hemma, men när det blir dags att köpa en skridsko så ger vi följande riktlinjer för ett lyckat val. De skridskor som säljs i den vanliga sporthandeln är tyvärr, även om de är nog så dyra, ofta direkt olämpliga. Kängan behöver ha ett kraftigt och stadigt skaft så att vristen får stöd, den ska vara i rätt storlek och med välslipad skena. Med rätt storlek menas ca 1 cm längre sko än foten, skridskor kan inte köpas för att växa i på samma sätt som vanliga skor. Skridskon ska också vara av typen som man knyter, inte de med spännband.

Det finns en stor marknad av bra begagnade konståkningsskridskor på nätet. Facebook har flera köp/sälj-grupper för konståkning och du hittar även mycket på Blocket och på olika konståkningsklubbars hemsidor. Sök efter skridskor från märken såsom WIFA, Risport, Edea eller Graf. Alla konståkningsskridskor har en instegsmodell, den allra första nybörjarskridskon med skena som passar utmärkt för skridskoskola. Det finns bra information om detta att läsa sig till på tillverkarnas hemsidor eller på konståkningsshopparnas sidor.

Ett väldigt bra tips är att fråga någon våra klubbföräldrar som är på plats under skridskoskolan!

Var och när köper man Skridskoskolans märken?
Svar: Tränaren delar ut ett grattis-diplom när åkaren har klarat ett nytt skridskoskolemärke. Vid uppvisande av lapp så kan man köpa märken (50 kr/st) på lördagar under terminens gång.

Om mitt barn tar ett nytt märke, får man då automatiskt flyttas till en annan grupp? 
Svar: Nej, vi måste ta hänsyn till hur grupperna ser ut både till antal barn och kunskapsnivå. Vi strävar efter att ha jämna grupper i skridskoskolan, både till antal och kunskap. Tanken är att tränaren följer sin grupp under en säsong. Det finns dock möjlighet att flytta snabbare förutsatt att man klarat samtliga moment som en gruppflytt kräver samt att platser finns i gruppen ovan.

Vad ska mitt barn ha på sig för kläder på träningen?
Svar: Först och främst ett par vantar. I övrigt fungerar jacka, fleece och/eller väst upptill och ett par fleecebyxor eller överdragsbyxor nertill (gärna tighta så att tränarna enkelt kan se om barnen böjer benen eller inte). Hur mycket som krävs under varierar från barn till barn. Det viktigaste är att ditt barn inte fryser!

Var kan jag köpa skridskor till mitt barn?
Svar: Lämpligt ställe är t.ex. Teijas skateshop eller specifika konståkningsaffärer. Ett bra tips är dock att det finns en väldigt stor begagnatmarknad för skridskor i diverse Facebook-grupper som tex, ” KÖP & SÄLJ Konståkning” eller vår egen Facebookgrupp som länkas till här till höger. Det finns även möjlighet att köpa begagnade skridskor till ett lägre pris på t ex Blocket. Läs mer utrustningen här!

Vem kan hjälpa mig att slipa mitt barns skridskor?
Svar: Tyresö KK har ett samarbete med Skridsko-Johan i Bromma. Han kommer till oss och slipar i Tyresö Ishall ungefär varannan månad under säsongen. Håll utkik på vår Facebook för aktuella tider. Du kan inte slipa konståkningsskridskor i vanliga butiker om du har köpt "riktiga" från märken som Edea, Risport eller Graf. Det går även att slipa på Stockholms Skateshop vid Globen.

Behöver mitt barn gå på barmarksträningen?
Svar: Barmarksträningen som erbjuds åkare i skridskoskolan är ytterst viktig för barnens skridskoutveckling. Den ger koordination och motorik, vilket åkare på alla nivåer behöver för att utvecklas. Alla som erbjuds barmarksträning, ska delta på den. Ta chansen och uppmana era barn, det är viktigt!

Det är också en punkt att betona att om man vill ta steget mot mer konståkningsträning i träningsgrupp så ingår det att vara närvarande på barmarksträning.

Mitt barn är 7-10 år och vill börja med konståkning. Vad gäller då?
Svar: Alla nybörjare, oavsett ålder, börjar i skridskoskolan. Konståkning är väldigt kunskapsorienterad och lite äldre barn tenderar att lära fortare och avancera snabbare än de riktigt små.

Vad menas med att ni har en vuxengrupp i skridskoskolan?
Svar: Vi har ett antal föräldrar som kör tillsammans i skridskoskolan med tränare. Det är blandad kunskapsnivå i dagsläget. För "äldre åkare - ej vuxna" som slutat tävla hänvisar vi mer sannolikt till hobby-grupp som kräver tidigaer kunskaper eller våra "pensionärer" som är våra tidigare tävlingsåkare som nu ses och åker en timme i veckan. 

Uppdaterad: 27 DEC 2019 16:10 Skribent: Henrik Siwe
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Tyresö KK - Konståkning
Ishallen, Simvägen 4
13539 Tyresö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

  

Folksam

SISU