Hoppa till sidans innehåll

Vad är babysimning?


Tyringe Sim har bedrivit babysim i nuvarande form i ca 12 år. Vad är babysim? Jo, det är att under lek och utan prestationskrav stimulera barnet i sin utveckling. Vad har vi för mål med babysim? Vi tränar genom olika övningar för att få vattenvana. Vi lär tidigt ut att ha respekt för vatten och framför allt är det en avkopplande, social verksamhet. Det är inte bara barnen som lär sig massor, utan vi som ledare ser tydligt att även föräldrarna lär sig väldigt mycket både att själva bli säkrare i vatten och se hur våra barn reagerar i vattnet. Och vissa lär sig faktiskt även att sjunga i vår verksamhet!

 

Varför ska man babysimma?


Barnen får en vattenvana. Genom att lära sig dyka och att därefter ta sig upp till ytan, till kanten, får de inte heller panik om de av misstag skulle råka komma under vatten. Genom att de tidigt får lära sig vad det vill säga att hamna under ytan får de samtidigt respekt för vatten. Därför blir de också vattensäkra. Mycket bra är detta naturligtvis även för föräldrarna som själva blir trygga med barnet i vattnet, eftersom de lär sig hur de skall hålla sitt barn. Dessutom vet man som förälder att barnet klarar sig bra även om det skulle hamna under ytan!

I vattnet kan man röra sig på ett sätt som inte går på land. Man kan ta sig fram tidigare i vattnet än vad man gör på land. Detta göra att andra muskler stärks än vad som skulle ha gjorts annars.

 

Andra fördelar med babysim:

·          Barnen får ensam tid med sina föräldrar – inga mobiltelefoner, inget stress. Man myser ihopa.

·         Barnen får i vattnet göra rörelser som de ännu inte kan göra på land och får därför möjlighet att utvecklas motoriskt. Inga blöjor eller kläder hindrar barnet från att röra sig.

·         Barnen får möjlighet att se att de klarar av att lära sig nya saker hela tiden. Barnen får tidigt träffa andra barn.

·         Barnen träffar andra vuxna och barn.Provar nya saker och kan därför bli mindre rädda för nya situationer.

·         När vattnet rör sig runt barnet gör detta barnet medvetet om sin egen kropp. Jag-uppfattningen stärks. Barnet upplever vattnet med alla sina sinnen.

·          När barnet rör sig i vattnet händer saker hela tiden. För varje liten spark möter det respons. Snart lär sig barnet att ta sig framåt i vattnet – vilken frihetskänsla!

Varför ska man dyka?

Dykningen är ett moment som ingår i Babysim. Att kunna dyka är ett spännande och annorlunda sätt att se på världen! Att kunna röra sig under vattnet ohämmat ger en känsla av frihet. Att lära sig hur man gör i en situation då barnet hamnar under ytan gör att barnet inte grips av panik utan är mer förberedd i en olyckssituation. För föräldrarna är det en trygghet att veta att barnet klarar sig även under vattenytan!

Det finns många sätt att lära ett barn att hålla andan viljemässigt, - för det är det man vill! Det viktiga är att man är konsekvent och att man ger barnet en tydlig signal innan. Signalen är olika på olika babysim. Det kan vara ett ord, en rörelse, luftström i ansiktet eller vatten över ansiktet. Syftet för alla sätten är att barnet ska lära sig att förstå att man ska hålla andan om man hamnar under vattnet.

2001/2002 gjordes en studie av L Rosengren, G Wennergren för att förklara vad som egentligen utlöser dykreflexen. Tidigare har man trott att det måste till vatten ner i svalget för att den ska utlösas. De preliminära resultaten visar dock på att det räcker med att man blåser i ansiktet eller häller vatten i ansiktet för att den ska utlösas. De äldsta barnen i denna studie är 2 år, och de har fortfarande en tydlig dykreflex.

 

När kan man börja med babysim?  

Som nybörjare är det enda som krävs att:

·         barnet är ca 12 veckor gammalt (från beräknad födelsedag)

·         väger minst 4 kg

·         att naveln är läkt.

Någon övre gräns finns i princip inte, men är barnet över ca 1 år får man jobba på lite annorlunda sätt. Mest lagom att börja är ca 3-6 månader.

Babysim går man i till och med vårterminen det år som man fyller 4 år, här är föräldrarna med hela tiden. Under sista året i babysim "slussas" föräldrarna upp till kanten för att barnet till slut är själv i vattnet med ledaren/ledarna.

Hur går babysim till?

 Vår verksamhet är uppdelad på två terminer, vår och höst. Babysim har 10 st lektioner á 30 minuter. Vår verksamhet har vi lagt på lördagar för att ”alla” ska kunna vara med, och inte bara de som är föräldralediga. Vi är för tillfället ca 12 utbildade instruktörer och varje vecka har vi ca 100 barn i vattnet från 12 veckors ålder till 6 år.

 På vårterminen i babysim provar vi att bada med kläder, blöja och flytväst. På höstterminen kommer en fotograf som tar bilder under vattnet. Detta brukar vara väldigt uppskattat!

Anmälan:

Anmälan har vi en lördagsförmiddag på Tyrs Hov i början av varje termin. Då har vi inskrivning samt ett obligatoriskt info-möte. Tyvärr har vi inte möjlighet att ta emot förhandsanmälningar via telefon. Anslag om inskrivning sätts upp på bl. a. BVC i Tyring, hemsidan, på Tyrs Hov samt ”på byn”.

Målet med babysim:

Första terminen i babysim handlar mycket om grundläggande övningar med olika grepp, flytövningar och rörelser. Vi dyker också tillsammans med barnen. Detta kan för många tyckas ovanligt, men barnen har ju levt större delen av sitt liv i vatten i magen, därför är det inget konstigt för dem.

 Följande 2-3 terminer ökar vi på med flera olika sorters flytövningar, hopp, dykövningar m.m. allt för att barnen ska bli mer självständiga och säkra i vattnet. Efter 3-4 terminer börjar vi så smått att lära barnen att ”simma”. Detta med fler sorters övningar som tidigare, men svårare, längre, djupare osv. Här börjar vi även att använda bentag och så småningom armtag för att kunna ta oss fram i vattnet.

 

 

Ankan-sköldpaddan
babyminisimvåren 2011
babyminisimvåren 2011Postadress:
Tyringe SS - Simidrott
Fack 155
28223 Tyringe

Besöksadress:
Tyrs Hov
28223 Tyringe

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info