Hoppa till sidans innehåll

FAQ* för simmarföräldrar


När det är dags för ens barn att börja tävla ställs man som förälder inför ett antal frågor. Syftet med den här sidan är att försöka tydliggöra och svara på några av de frågor som kan dyka upp.


Måste man tävla?

Hur anmäler man sig?

Kostar det något att tävla?

Vad innebär en månadstävling?


Hur tar man sig till tävlingarna?

Hur dags ska man vara på tävlingen?

Vad ska barnet ha med sig till tävlingen?

Hur går en tävling till?

Vad innebär Morgondagarnas/Minimax, stipulationstider?

Hur går prisutdelningar till?

Varför behövs vattenflaskor i en simhall?

 

Det står i resultatlistan att mitt barn kom på tolfte plats, ändå fick han en tredjeprismedalj?

 

Vad är ett heatpris?

 

Måste man tävla?

Nej det måste man inte. Kanske man inte alls är intresserad av själva tävlingsmomentet, kanske tycker man att det känns läskigt och nervöst. Alla är barn i början och tävlingar är en ny värld som kan skapa oro. Tipset är att börja med klubbens månadstävlingar. Då är det bara simmare från vår egen klubb med och man kan få mycket hjälp och stöd med tävlingsrutinerna.

 

 

Hur anmäler man sig?

Inför varje säsong gör tränarna upp en tävlingskalender. Den finns på hemsidan. När det närmar sig en tävling informerar tränarna om detta genom att dela ut lappar eller genom att lägga ut en notis på laget.se. Ni diskuterar hemma om ert barn ska vara med på tävlingen eller inte. Simmaren och tränaren kommer fram till vilka sträckor och simsätt som passar simmaren.

När du anmäler dig till en tävling kan du göra det genom att skicka ett mail till kansliet. This is a mailto link. Skicka alltid en kopia på anmälan till din tränare också.

Under fliken dokument på din lagetsida finns det en blankett som heter Tävlingsanmälan Ladda ner den till din dator . Spara det på en plats som du kommer ihåg. (När du har laddat ner orginaldokumentet till din dator kan du använda det för att göra nya tävlingsanmälningar. Du behöver alltså inte ladda ner det varje gång )

Fyll i alla uppgifter namn, grupp , vilket år du är född, tävlingens namn och fyll i vilka grennummer på de grenar du vill simma. Spara dokumentet på din dator , förslagsvis med tävlingens namn
  Bifoga sedan det dokumentet till ditt mail.
På så sätt blir det lätt att göra tävlingsanmälan.


När du anmäler dig till Morgondagarnas och Mini-max vill jag också att du skriver vilka medaljer du har tagit i de olika grenarna.
Har ni några frågor kontakta Lena.
 

 


Tävlingar kan se olika ut i sina upplägg. På inbjudan beskriver klubbarna sin tävling. Där står tider, vilka sträckor som finns att välja mellan etc.

När det gäller våra egna Månadstävlingar eller KM behövs inte lika lång framförhållning. Håll koll på tävlingskalendern och anmäl senast dagen innan tävlingen genom att maila tränaren och kansliet.

 

 

Kostar det något att tävla?

För varje start man gör på en tävling betalar man en startavgift. I vår klubb är det så att klubben betalar upp till 4 starter per dag och upp till 16 starter per månad för varje simmare. Gör man fler starter än så får man betala startavgiften själv.

Månadstävlingar, Seriesim, KM, Morgondagarnas och Mini-Max är tävlingar som vi eller klubbarna vi samarbetar med ordnar. På de tävlingarna betalar man ingen startavgift.

Om man kvalat till en tävling (typ DM, JSM, SM) eller om man blir uttagen till en lagkapp, står klubben alltid för startavgiften.

Om man inte kommer till start till en tävling måste startavgiften ändå betalas. Det är därför viktigt att man hör av sig om man blivit sjuk eller av någon annan anledning inte kan vara med. Om man uteblir från en tävling utan giltig anledning får man själv stå för denna avgift.

 

 

 

Vad innebär en månadstävling?

En månadstävling är en liten tävling som vi själva ordnar inom klubben. Det är bara simmare från Tyringe Simsällskap som är med. Månadstävlingarna är bra att börja med om man vill tävla. Både tränarna och funktionärerna hjälper simmarna tillrätta och lär dem hur det går till på en tävling.

Om man slår personligt rekort på en månadstävling får man ett litet pris.

 

 

Hur tar man sig till tävlingarna?

Det är bra om man kan samåka till tävlingarna. Det är inte alltid man själv har möjlighet att följa med. Då måste vi hjälpa varandra så att simmarna får tävla. Prata med övriga föräldrar i gruppen och hjälps åt att lösa transporten.

Ibland vid t ex Seriesim ordnas en buss av klubben, så att alla kan åka tillsammans.


 

 

Hur dags ska man vara på tävlingen?

Innan varje tävling startar är det insim. Det är som uppvärmning för simmarna. På inbjudan brukar anges hur dags insimmet börjar. Det är viktigt att vara i god tid innan insimmet så att tränaren hinner samla alla innan insimmet börjar.

 

 

Vad ska simmaren ha med sig till en tävling.

Till en tävling inomhus behöver simmaren badddräkt/badbyxor så att han/hon kan byta mellan de olika heaten och slipper sitta i blöta kläder och vänta.
Tyringesim-träningsoverall, t-shirt etc. Det är viktigt att visa vilken klubb vi tillhör. Det skapar samhörighet och stärker vi-känslan. Dessutom är det lättare att se vilka som hör till oss.
Använder simmaren badmössa ska det vara en klubb-mössa på tävling.
Simglasögon, vattenflaska och gymnastikskor behövs också.

Det är bra om man har en liten matsäck. Smörgås, frukt, nötter, en bit choklad etc kan vara bra att ha. Godis, läsk och kakor passar inte på en tävling.

Till en tävling utomhus kan man också behöva extra varma kläder och/eller solskydd.

 

 

 

Hur går tävlingen till?

En tävling börjar med insim. Det är som uppvärmning för simmarna. Insimmet brukar vara 1 timme. Medan simmarna simmar in färdigsställs heatlistorna av den arrangerande klubben. I heatlistorna står vilka grenar som är med och i vilka heat simmarna ska simma. Heatlistor brukar finnas att köpa på tävlingarna.

Tränarna hjälper simmarna att hålla reda på när de ska simma, men det kan vara bra om du som förälder har lite koll så att simmaren inte är för långt borta när det närmar sig. En stund innan det är dags ber tränaren simmaren att börja värma upp.

Efter att ditt barn har simmat går han/hon till sin tränare. De pratar om hur det har gått och ungefär hur länge det är till nästa start. Kanske säger tränaren till simmaren att ”simma av”. Det innebär att simmaren simmar lite lugnt och låter kroppen återhämta sig. Sedan går simmaren och torkar sig, byter badkläder och tar på sig något varmare.


De flesta simtävlingar är uppdelade i ett förmiddagspass och ett eftermiddagspass. Det brukar vara ett ganska långt uppehåll mellan passen. Det är för att de simmare som simmar både på förmiddag och eftermiddag ska hinna äta och vila ordentligt. Som förälder kan det kännas irriterande att bara vänta och vänta, men det hör simningen till, så det är bara att gilla läget.


 

 

Vad innebär Morgondagarnas/Minimax, stipulationstider.

Morgondagarnas är en tävlingsform som är skapad för att de yngsta simmarna ska få känna på hur det är att tävla utan för mycket stress och press. Man börjar med att simma 25 m frisim, bröstsim och/eller ryggsim. Klarar man det under en viss stipulationstid får man en bronsmedalj och då kan man börja simma 50 meters sträckorna. Klarar man det under en viss tid får man en silvermedalj och är man ännu snabbare än så kan man klara guldtiden och får en guldmedalj. Fjärilssim simmar man bara 25 meter. Då kan man få alla valörer på medaljerna.

Det kan hända att man klarar både guld och silvertiden i samma tävling. Då får man två medaljer på en gång. Men man kan bara få en medalj av varje valör i varje simsätt, så det är bra om simmaren håller reda på vilka medaljer han/hon fått.


När man fått alla sina medaljer i Morgondagarnas går man vidare till MiniMax. Det fungerar likadant, men då simmar man 100m-sträckor.

 

 

Hur går prisutdelningar till?

Då och då bryts tävlingarna för prisutdelning. Innan prisutdelningen ropar speakern upp namnet på de som ska få pris. Det kan vara upp till 6 stycken i varje gren på inbjudningstävlingar och ännu fler på Morgondagarnas/MiniMax. De simmare som ropas upp gör sig klara för prisutdelningen och samlas på angiven plats.

När man ska få pris är det viktigt att man tänker på att man representerar sin klubb. Man ska ha kläder på sig som visar att man hör till Tyringe Sim. Det kan vara t-shirt och shorts eller en hel träningsoverall. Tänker man på det i glädjeyran över att få pris, kan man lägga av sig simglasögonen och rätta till håret lite.

Det hör till god ton att gratulera övriga pristagare och ta i hand. Då börjar man alltid med den som vunnit, sedan tvåan, trean etc. Man tackar naturligtvis prisutdelaren också.

 

 

 

Varför behövs vattenflaska i en simhall?

Vätska är livsviktigt. Det bästa ditt barn kan dricka är vatten. I en varm och fuktig simhall torkar man lätt ut. Uppmana därför ditt barn att dricka ofta och mycket, även om han/hon inte känner sig törstig. Under långa tävlingar kan sportdryck vara befogat, men oftast räcker det med vanligt vatten. Och absolut ingen läsk.

Det kommer fler svar inom kort. Skicka gärna in egna frågor!

This is a mailto link

 

 

 

Det står i resultatlistan att mitt barn kom på tolfte plats, ändå fick han en tredjeprismedalj!

På vissa tävlingar låter man alla åldrar tävla tillsammans för att det inte ska ta så lång tid. När det är dags att utse pristagare delar man däremot upp simmarna i respektive åldersklass. Därför kan man få pris även om det ser ut som det är många som är före.
Vad är ett heatpris?


På vissa tävlingar utser man en vinnare av ett heatpris i varje heat. Vinnaren utses av slumpen och man kan alltså få ett heatpris även om man kommer sist i heatet.


Hur blir man funktionär?


Varför blev mitt barn diskat?

Uppdaterad: 27 MAR 2011 18:06 Skribent: Git Lindqvist

Postadress:
Tyringe SS - Simidrott
Fack 155
28223 Tyringe

Besöksadress:
Tyrs Hov
28223 Tyringe

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info