Hoppa till sidans innehåll

Verksamhetsberättelse 2015


Våra största framgångar under detta år har varit en lyckad rekrytering av ungdomar, vilket även
uppmärksammats på nationell nivå och kröntes av att James Lindström blev utsedd till årets
ungdomsledare 2015 av Svenska Bangolfförbundet.
Tävlingsmässigt måste vi lyfta fram det JVM-guld som Felicia Vikström var med och tog i
damjuniorlandslaget i Tjeckien, samt junior-SM guldet till James och silvret till Felicia under SMveckan
i Sundsvall. Att klubben deltog och vann sin serie i division 3 Norra B är också något som
bör nämnas.

Medlemmar
Föregående år inom parentes
Antal: 76 st (72 st), varav 26 st har innehaft spelarlicens.
Könsfördelning:
Kvinnor 36% (28%)
Män 64% (72%)

Åldersfördelning
                  0-6 år       7-12 år     13-20 år      21-40 år    41-Max år     Summa
Kvinnor        0 (0)         4 (3)           8 (5)          4 (2)         11 (10)         27 (20)
Män            0 (0)         11 (10)        9 (5)          8 (18)       21 (19)         49 (52)

Medlemsavgifter 2015

Ungdomar 200 kr
Juniorer 300 kr
Seniorer 500 kr
Pensionärer 300 kr
Ständiga medlemmar 250 kr

Kiosk och personal

Vi öppnade säsongen 4 maj och den sista skolklassen spelade så sent som 16 oktober.
Mellan juni och augusti har vi haft öppet alla dagar ordinarie tider med undantag för
midsommarafton som alltid är stängt. Övriga månader har tiderna varit anpassade efter de resurser vi haft att tillgå samt väder och vind.
Det var en kall start på säsongen i år med lite kunder i maj och fram emot midsommar, men det ordnade upp sig till resten av säsongen med tanke på den höga omsättningen.
Resurserna i kiosken har under året bestått av Carina Hedlund (deltidsanställd på 75% med lönebidrag). Fem stycken behovsanställda för kvällar och helger samt tre feriearbetare från kommunen. Det var tyvärr få praktikanter från VIVA, de var även bara tillgängliga några timmar/dag.
Klubben investerade in en väggfast luftvärmepump för att göra arbetsmiljön bättre för personalen.
Kommunen gav oss bidrag för hela investeringen.

Anläggningen

Klubben fick trots en gedigen ansökan även i år avslag på bidrag till renovering av anläggningen från kommunen. Detta pga. ej slutredovisade bidrag från tidigare år. Klubben lyckades trots detta övertyga kommunen att hjälpa till med investering av en värmepump/kylanläggning till kiosken.
Klubben genomförde för första gången en högtryckstvätt av filtanläggningen. Resultatet var mycket lyckat och på många banor upplevdes det som om filten var utbytt. Arbetet var dock krävande och tog mycket tid, men resultatet var så lyckat och det bör utföras inför varje säsong. Om högtryckstvätt utförs regelbundet minst en gång varje säsong så kommer arbetsinsatsen inte vara lika krävande.
Under året har även filtbana 3 renoverats och filtbana 2 och 14 har fått nya baksidor av panel i stället för de i masonit som tidigare satt där. Dessa banor har även fått nya utsläpp och uppfångare av boll. Små arbeten så som nya utslagsplåtar, limning av filt och renovering av hinder har också utförts på ett flertal banor.
EB-banorna visade sig efter vintern fått problem med ytan på de plattor som utgör spelytan. De luddade och släppte ifrån sig ett fint damm. Mycket arbete fick läggas ner för att göra dessa spelbara. Leverantören kontaktades också, men enligt kontraktet så fanns inte någon garanti kvar.
Genom kontakter så fick klubben tips att man skulle kunna binda ytan och förhoppningsvis skydda ytan genom att applicera primer på plattorna. Detta genomfördes på alla banor under senare delen av hösten. I vår får vi se om det arbetet gav något resultat.
Klubben har nu skickat in en ny ansökan under 2015 om bidrag för 2016 för renovering av två filtbanor.

Tävlingsverksamhet och sportsliga framgångar

Internationellt
Även år 2015 hade klubbens juniorer framgångar internationellt genom Felicia och James. I april deltog James i Nordiska mästerskapen i Odense där han blev 4:a individuellt och laget tog guld i juniorklassen.
Detta år spelades Junior-EM i Ostrava där Felicia tog JVM-guld med damjuniorlandslaget och slutade på 14:e plats individuellt. Herrjuniorlandslaget slutade på fjärde plats och för James del blev det en 24:e plats individuellt.

SM
Årets stora SM spelades i Sundsvall under SM-veckan där i juli. Från klubben deltog Maud Brunnström, Anitha Bäckström, Denny Karlsson, Jacob Lindström, James Lindström, Anders Normark och Felicia Vikström.
James vann guld i herrjuniorklassen och Felicia tog silver i damjuniorklassen, vilket gav föreningen ytterligare två SM-medaljer till handlingarna.
Ungdoms-SM spelades i Växjö i augusti, där placerade sig Jacob Lindström 4:a både på filt och EB.
På inomhus-SM som spelades på filt i Eskilstuna, tog James bronsmedalj.

Seriespel
Klubben blev seriesegrare i årets seriespel i Div. 3 norra B. Deltog i laget gjorde Anders Eriksson, Henrik Jonsson, Denny Karlsson, Jacob Lindström, James Lindström, Felicia Wikström, Mikael Lindmark. Lindmark agerade även lagledare.

Nationella tävlingar
Klubben genomförde en helg i juni två nationella tävlingar på EB, där 17 spelare deltog från
Umeå, Skellefteå och Ö-vik. Lördagens tävling fick avbrytas pga. regn efter två varv men godkändes ändå som fullföljd tävling. Under lördagen var Alva Öhman och Jacob Lindström klassvinnare från Umeå BGK. Roger Henriksson, Skellefteå, vann högsta klassen.
På söndagen var vädret bättre och spelarna fick se solen, klassvinnare blev Alva Öhman, Anders Normark och Henrik Jonsson, alla Umeå BGK. I högsta klassen var det trippel Umeå. Förutom segraren Henrik blev James 2:a och Felicia 3:a. Finalen vanns av Henrik Jonsson efter särspel mot James Lindström.
Umeå var representerade på alla övriga nationella tävlingar inom distriktet under säsongen, där Jacob Lindström utmärkte sig på Sollefteås banor, där han förutom att vinna sin klass, blev totaltvåa.
I övrigt har klubbens medlemmar även spelat tävlingar på betong i Skoghall och i Eskilstuna. Värt att nämna var Felicias överraskande placering som 1:a på raka listan, oavsett klass, på EB-banorna i MunktellArenan, i november.

Nordsvenska Mästerskapen i Umeå
I augusti hölls Nordsvenska Mästerskapen i Umeå med stora framgångar för Umeå BGK. Största
framgången trots allt, var det stora deltagarantalet på ungdomssidan, då 17 st ungdomar från
Skellefteå, Umeå och Ö-vik deltog. Anmärkningsvärt var att Pojkar C var näst största klass efter
Oldboys i hela tävlingen.
Klassegrar från Umeå BGK:

Alva Kvarnström         FC

Alva Öhman              FB

Jacob Lindström        PA

James Lindström       HJ

Anitha Bäckström     DV

Tillägg till ovan även sex medaljörer individuellt och tre medaljer i par och mixed. Damveteranerna tog dessutom en trippel.

Klubbtävlingar
Många klubbtävlingar har stått på programmet. I början av säsongen var deltagarantalet lågt, men avslutades med bland annat KM där deltagarantalet översteg de flesta KM genom åren. Mycket tack vare ungdomarna och dess föräldrar som tog chansen att spela.

Ungdomsverksamhet

Årets Ungdomsledare i Sverige
James Lindström har blivit utsedd till årets ungdomsledare 2015 av Svenska Bangolfförbundet. Han nominerades av föräldrar i Umeå BGK och ordförande i Skellefteå BGK. Priset hämtas i Malmö den 3 april 2016.
James fick jobbet som BI-instruktör och han är en stor del i att vi lyckats rekrytera många nya i år.
Han tillsammans med Jacob Lindström och Felicia Vikström har bidragit till en fungerande verksamhet. Även föräldrars engagemang ett bra samarbete i distriktet har varit viktiga.

Ungdomskommitténs arbete

Klubbens ungdomskommitté har varit verksam med Carina Lindström, Felicia Vikström och James Lindström, som haft flera möten. Carina Hedlund har varit adjungerad, liksom Jacob Lindström.
Kommittén har även skapat en gemensam e-postadress samt möjlighet att lagra gemensamma dokument på Google DOCs. Även hemsidan har uppdaterats. Alltför att inte bli så sårbara, om någon slutar. Ledarna har introducerats i ekonomi och budgetering.
Fokus har legat på att rekrytera nya ungdomar. För att lyckas med det har kommittén bl a jobbat aktivt för att synas och höras i massmedia. Flera reportage, både i press och tv har hjälpt i detta.
Kommittén har också jobbat aktivt med att introducera föräldrarna i sporten och föreningens verksamhet.

Aktiviteter

Året började med ett distriktsläger som anordnades av Ö-viks MGK den 17-18 januari. Från Umeå BGK åkte Hanna, Lina, Felicia, Alva Ö, Jacob, Leonard och Arvid tillsammans med en medföljande förälder. James var med som ledare. Lägret var lyckat och första gången för flera av våra ungdomar, men dock inte sista.
Till 3-manna i Askims inomhusbanor i Göteborg, den 21-22 februari, för distriktslag, åkte tre spelare från vår klubb; Felicia, Jacob och James. Laget hamnade på en femteplats. Med i laget var även Jesper Lindberg, Ö-viks MGK. Marcus Lindström var med som ledare. En introduktion i sporten kring utrustning och bollar, hölls i början på säsongen för föräldrar och barn som anmält sig till måndagsträningen.
Ett lyckat ”nybörjarläger” genomfördes den 15-16 juni. Deltog gjorde 13 st ungdomar, varav 11 st nya. James, som fick sommarjobb som BI-instruktör, höll i lägret och till sin hjälp hade han Felicia och Jacob, samt Carina L som tog hand om organisationen. Inför och under lägret fick vi mycket publicitet i tidningarna och Felicia blev till och med intervjuad i radio.
Till förbundslägret i Växjö den 22-25 juni åkte Leonard, Jacob och Felicia.
Årets andra distriktsläger genomfördes i Umeå i den 6-7 juli. De 14 st deltagarna kom från Skellefteå, Ö-vik, Sollefteå och Umeå, varav sex från vår klubb. Marcus och James höll i lägret med hjälp av Felicia och Jacob. Övernattning skedde på hårt underlag i Hedlundaskolans lokaler. Perfekt!
Frukost och lunch kunde serveras på klubben tack vare hjälp av föräldrar. Även detta läger besöktes av massmedia, där Felicia var med i en tv-intervju:
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbotten/har-ovar-de-unga-bangolfarna
På Ungdoms-SM i Växjö, den 29 juli-1 augusti, var det endast Jacob som deltog.
I ”måndagsträningens” säsongsavslutning möttes barn och föräldrar i en hård kamp i en variant av spelformen ”Uppsala”, där det gällde för laget att komma närmast kopp. Sammanfattningsvis kan kommittén säga att de har haft en lyckad rekrytering, som har gett resultat och många har fortsatt
på ungdomsträningarna på måndagar. Åldersgränsen i år var 9 år och förutom att många varit med på träningarna, valde många även att börja tävla.
Sist men inte minst hölls för första gången ett gemensamt förbundsläger ”Höstlövet” för ungdomar och juniorer från hela Sverige, i Eskilstuna den 29 oktober-1 november. Deras två inomhusanläggningar i MunktellArenan är perfekt för lägret. Alla var nöjda, om även hemresan blev ett minne för livet, med tågförseningar. Tack vare att två vuxna ställde upp blev det möjligt för
våra sju ungdomarna att delta på lägret.
Tack vare bidrag från RF:s Idrottslyftet, aktivitetsstöd och egenavgifter, har vi kunnat bedriva en bra ungdomsverksamhet.

Marknadsföring och kommunikation

Nytt för i år är att klubben bildat en ny kommitté med Cine Igeland (sammankallande), Carina
Hedlund och Carina Lindström som fokuserat på marknadsföringen.

Vision
Vi vill göra minigolf och vår anläggning mer känd, för att locka fler att spela och på så sätt öka intäkterna och så småningom få fler medlemmar. Genom att aktivt använda fler gratiskanaler, såsom hemsidan, Facebook, aktivitetskalendrar, massmedia inför och efter arrangemang, kan vi göra aktiviteten minigolf och sporten bangolf mer känd. Syns man inte finns man inte…
Aktiviteter för att locka fler att testa minigolf
Bangolfens dag, den 24 maj, genomfördes med hjälp av ungdomar och föräldrar. Vår Facebook och kalendern ”Det händer i Umeå” var de viktigaste kanalerna för att locka till oss besökare.
I september var vi med i Olympic Days, där 590 elever i årskurs 6 fick möjligheten att prova på minigolf!
Vi hade även öppet under fem dagar på höstlovet och kunde erbjuda gratis spel för lovlediga, tack vare bidrag från kommunen.
Vi har dessutom haft 17 st skolklasser samt barn från fritids på besök och under sommaren.
Tyvärr har vi inte fått några nya ungdomar till föreningen utifrån dessa arrangemang, men vi ser dessa tillfällen mer som marknadsföring för minigolf och förhoppningsvis blir några sugna att komma och
spela på vår anläggning i framtiden.
Aktiviteter för att bli mer synliga
Facebook har vi varit mer aktiv på än tidigare, där vi hade drygt 7000 st besökare och hemsidan har uppdaterats oftare än tidigare bl.a. med en kalender.
Viktigt att aktuell info om öppettider och hitta hit är enkla att nå från mobilen. Gratiskalendrar för våra aktiviteter och gratisannonsering i
Umeå Tidning har nyttjats, samt annons i Sommarguiden med spela 2 betala för 1 under tiderna måndag-fredag mellan kl. 12 och 17.
Vi har aktivt jobbat för att få uppmärksamhet i tv, radio och tidningar, ifrån såväl arrangemang som i samband med tävlingar. Vi har haft minst 15 artiklar/intervjuer där den i SVT får ses som den största. Vi vet att detta även har lockat fler ungdomar att komma till vår verksamhet.
Vi hade många fler saker vi ville genomföra under 2015 med hjälp av andra i klubben, men tyvärr har inte krafterna räckt till. Det som vi bla diskuterat är Facebook-aktivitet, välkomstbrev till nya,
mer rapportering från tävlingar, tävlingar för allmänheten, SMS-lista till medlemmar, Bangolfappen,
speltips, tavla för affischering, lagring av dokument mm.

Uppdaterad: 15 MAR 2016 16:27 Skribent: Cine Igeland

Väder Umeå

 

Bangolf - en sport för alla

Alla kan träna bangolf, ung som gammal. Vi arragangerar olika träningstillfällen, för vuxna och barn, håll utkik för information hur man anmäler sig.

Välkommen till Hedlundabangolf

 

Hitta till oss

Vår anläggning ligger i korsningen Skolgatan/Signalvägen. Se Karta.

google


 

Postadress:
Umeå Bangolfklubb - Bangolf
Box 36
90102 Umeå

Besöksadress:
Sigalvägen 1B
90322 Umeå

Kontakt:
Tel: 090137651
E-post: This is a mailto link

Se all info