Hoppa till sidans innehåll

Vad är dragkamp?


Dragkamp är en uthållighets-och styrkesport där två lag drar på var sin sida i ett rep.

Regler:
Ett lag segrar först och främst genom att dra det andra laget en sträcka på fyra meter. Det går också att vinna genom att motståndarlaget diskvalificeras (varnas ut), vilket sker vid tre varningar under ett och samma drag. Det utvarnade laget blir endast diskvalificerat för det aktuella draget, inte för matchen eller tävlingen. Varningar utdelas exempelvis när en dragare låser repet vid kroppen, sitter ner, inte drar aktivt eller om dragaren vidrör marken med någon annan kroppsdel än fötterna (s.k. treben). Matchen avgörs i bäst av tre dragningar.

Laget:
Normalt består ett dragkampslag av åtta dragare. Den person som står längst bak i repledet kallas ankare och resten av dragarna kallas efter sin plats i laget; etta, två, trea osv. Varje lag har även en lagledare (coach) och en reserv/vattenbärare.

Klasser:
Det finns ett antal olika viktklasser i dragkamp. De åtta dragarnas sammanlagda vikt räknas och de officiella viktklasserna i Sverige är för damer 500, 520, 540 och 560 kg, herrar 560, 600, 640, 680, 700 och 720 kg, junior 600 kg samt för ungdom 560 kg. I Sverige tävlas också i mixedklass där laget skall bestå av fyra damer och fyra herrar. Maxvikten i mixedklassen är 600 kg. 

I seniorklasserna får man delta från och med året man fyller 15. Juniorklassen är mellan året man fyller 13 till året man fyller 23 och ungdomsklassen är från året man fyller 10 till året man fyller 18. För alla upp till 13 år finns även en knatteklass. 

Utrustning:
Repet skall ha en omkrets på 10 - 12,5 centimeter och vara minst 33,5 meter långt. Utomhus är banan 40 meter lång och minst 3 meter bred och man tävlar på plant gräsunderlag. Det gäller att få bra fäste för fötterna och man drar i kängor som har försetts med klackar av järn. För att händerna ska inte skall glida på repet får man använda kåda, som består av bland annats lärkterpentin, harts, lim och lite hokus pokus.
 

Tävlingsdragkamp organiseras av Svenska Dragkampförbundet som sedan år 1958 är anslutet till Riksidrottsförbundet. SM i dragkamp för herrar avhölls första gången år 1898. Den internationella organisationen TWIF (Tug-of-War International Federation) organiserar världsmästerskap för nationslag vartannat år med både inomhus- och utomhustävlingar. TWIF anordnar även världsmästerskap för dragkampklubbar.
 

Fun Facts:

Dragkamp var en OS-sport mellan 1900 och 1920.

Sverige vann sitt första OS-guld någonsin i dragkamp. Laget bestod då av 7 poliser och en "slumrask", som de hotade med arresten om han inte ställde upp.  

Uppdaterad: 17 OKT 2015 17:01 Skribent: Lovisa Persson

Postadress:
Unnaryds DK - Dragkamp
Snickaregatan 3
31451 Unnaryd

Besöksadress:
Snickaregatan 3
31451 Unnaryd

Kontakt:
Tel: 0738425194
E-post: tomas_88eatsyou@hotm...

Se all info