Hoppa till sidans innehåll

Bild- & Dokumenthantering (Media)


Kommer mina befintliga bilder och dokument att finnas kvar efter uppdateringen?

Ja, I samband med uppgraderingen görs även en konvertering av de ca 2,7 miljoner bilder och dokument (media) som finns i nuvarande lösning. Ambitionen är att samtlig media ska visas på samma sätt före och efter uppdateringen.

Visa svar


Dölj svar


Hur laddar jag upp en fil?

Man laddar upp filer genom att använda sig av en drag and drop-funktion. Man klickar sig in på den mapp som man vill att filen ska ligga i och därefter så drar man en fil direkt från skrivbordet/mapp på datorn till mediahanteraren på IdrottOnline och släpper filen i rutan med texten ”Släpp filer som du vill ladda upp här”. Filen kommer då sparas i den mappen som du valt att dra filen till. 
Drag and drop
Skulle man inte vilja använda sig av drag and drop-funktionen så kan man även klicka på plustecknet nere till vänster i fönstret. Då markerar man filer direkt från sin dator och väljer att ladda upp dessa genom att klicka på "Öppna". Filerna laddas då över till katalogen/mappen i mediahanteringen på IdrottOnline.   

Visa svar


Dölj svar


Hur redigerar jag en bild i Mediahanteringen?

Vill man redigera en bild så klickar man på knappen bestående att tre vågräta streck och en liten pil som pekar nedåt som finns längst till höger om bildens namn. Flera olika alternativ kommer nu upp. Klicka på ”Öppna i Bildredigeraren”. Där kan man sedan beskära, ändra storlek och omforma bilden.
Vill man ändra filens information så som fotograf, skribent etc. så klickar man istället på ”Redigera” och ändrar/lägger till uppgifterna där.
Redigera

Visa svar


Dölj svar


Hur redigerar jag en bild som redan används på en sida?

Du kan göra enklare redigering av en bild som redan används på en sida genom i redigerarläge klicka på bilden och därefter knappen "Infoga/redigera bild".infoga_redigeraknapp

 

I popup'en som öppnas kan du sedan bl.a. ändra storleken på bilden. Det gär även bra att markera bilden och med hjälp av muspekarna dra den till önskad storlek.

dragsize2

Visa svar


Dölj svar


Hur tar jag bort en fil?

För att ta bort en fil så klickar man på knappen bestående att tre vågräta streck och en liten pil som pekar nedåt som finns längst till höger om filens namn. Flera olika alternativ kommer nu upp.
Klicka på ”Flytta till papperskorgen” så tas filen bort.
Flytta till papperskorgen

Visa svar


Dölj svar


Hur skapar jag en ny katalog/mapp?

Genom att klicka på knappen med tre vågräta streck och en pil neråt nere till vänster i resursfönstret så får man upp olika alternativ. Klickar man på ”Ny katalog” så kommer man vidare till att skapa en ny katalog/mapp att förvara filer i. Man får då upp en ny mapp i trädet högre upp i resursfönstret. Man namnger katalogen/mappen genom att fylla i namnet direkt i fältet. Vill man flytta en mapp så använder man sig av drag and drop-funktionen. Vill man t.ex. ta bort eller byta namn på en katalog/mapp (och allt innehåll) så klickar man på knappen till höger om katalog/mapp-namnet, knappen består att tre vågräta streck och en liten pil som pekar nedåt. Där kan man sedan välja bl.a. ”Ändra namn” och ”Flytta till papperskorg”.
Ny katalog

Visa svar


Dölj svar


Hur infogar jag en bild på en sida?

För att infoga och lägga till filer så som bilder och dokument på olika sidor, t.ex. vid en nyhet, så klickar man på bilden i resursfönstret och sedan drar över filen och släpper i redigerarfönstret.
Lägg till fil1

 

Lägg till fil2

Visa svar


Dölj svar