Hoppa till sidans innehåll

Fälttävlan


Terrängträningar

Information om planerade träningar annonseras på vår webb.

Information ges även av Malin Eriksson 0722-457504. 

 

 

 

UVFKs nya terrängbana

Vill du träna på UVFK's bana kontakta Akademistallet 018-54 33 85.

 

 
 

 

 

 

Banskiss

Klicka på banskissen för att få en större bild. Vissa hinder finns det foto på, peka på hindernumret.

 

 

 

Information om fälttävlanskortet

Eftersom fälttävlan är en tuff sport som ställer stora krav på både häst och ryttare, krävs ganska stora kunskaper. Allt fler vill glädjande nog prova på sporten. Men säkerhetskraven är höga, ett måste för att sporten ska kunna leva vidare. Hästen måste vara lämpad, ha kondition och vilja. Ryttaren måste ha omdöme, kunskap om hästen både fysiskt och psykiskst samt veta hur man rider an på olika typhinder ute i skogen.

Fälttävlanskommittén beslutat att alla ryttare som avser att göra sin första start i debutantklass i år ska ha avlagt godkänt prov för fälttävlanskortet innan start. Har ryttaren ridit debutantklass under 1998 med ej genomfört terrängprov, måste ryttaren ta fälttävlanskortet innan start i debutantklass sker. Har en ryttare tidigare än 1999 ridit en debutantklass och fullföljt terrängprovet behöver han eller hon ej ta Fk 1999 för att kunna delta i debutantklass. Har ryttaren tidigare ridit ponnyfälttävlan och nu övergår till stor häst, behöver han eller hon endast göra det praktiska provet.

Fälttävlanskortet ska ses som en hjälp och introduktion in i sporten. Alla momenten i kortet kan ske under ett träningstillfälle och för en auktoriserad fälttävlanstränare. Det är distrikten som står som arrangör och ansvarig för genomförandet av Fk 1999. Är du nybörjare inom sporten och vill ta kortet, vänd dig till ditt distrikt och den grenledare som är utsedd av distriktet.

Provet för kortet är uppdelat på två delar. Den ena delen är upplagd på samma sätt som det Gröna kortet: ett visst antal frågor ska besvaras med hjälp av Fälttävlans-TR IV 1999. Frågorna är baserade på fälttävlan och vad du som debutantklassryttare måste känna till. Ponnyryttare under tretton år behöver inte göra det teoretiska provet skriftligt utan har en muntlig genomgång med provledaren. Däremot genomförs det praktiska provet, med avstånd, tempo och hinderhöjder avpassade för rätt kategori. Ponnyryttare från tretton år och uppåt gör teoriprovet skriftligt eller muntligt och gärna tillsammans med sina föräldrar.

Den andra delen är det praktiskt prov som är förlagd till terrängen. Den består av tre delar, en temporidning i trav och galopp, hoppning av enskilda typhinder som kan förekomma i en debutantklass t ex upp-och nedhopp, vad i vatten eller någon typ av grav. Avslutningsvis rider ekipaget över en kortare terrängbana. Under uthållighetsprovet bedömer tränaren bl a ryttarens sits och följsamhet över och mellan hinder, ryttarens förmåga att rida hästen i balans mellan hinder, rytm, tempo och väg.

Blir ryttaren godkänd får han/hon ett märke att klistra på det Gröna kortet, som ett bevis på att de har klarat fälttävlanskortet och har rätt att starta i sin första debutantklass.

Uppdaterad: 17 MAJ 2011 22:15 Skribent: Gudrun Orava

Kontakta Webmaster

 

 

 

logga_alone_200x72


UVFKs sponsorer

 

 

  

Postadress:
Upplands-Västmanlands FRK - Ridsport
Kvarnbo
75265 Uppsala

Kontakt:
Tel: 018543385
E-post: This is a mailto link

Se all info