Hoppa till sidans innehåll

Judo


Judo är olika saker för många personer! För några är det en roliga sport, för andra är det en konstform, självförsvar, social aktivitet eller ett sätt att leva! Kodokan Judo härstammar från det feodala Japans många olika system för närstrid och grundades 1882 av Jigoro Kano.

Jigoro Kano var en ambitiös utövare av olika former av Ju-Jutsu och lärde av många mästare. Detta var honom inte enbart till gagn då varje mästare instruerade utifrån sina ega principer vilket i många fall motsade sig vad han fått lära av en annan mästare.

Till slut fann ändå Jigoro Kano en prinicip han kunde tycka sig se en röd tråd igenom flertalet av de tekniker han lärt sig. Detta var att på ett så effektivt sätt som möjligt uttnyttja mental och fysisk energi. När han gjort detta gick han igenom de tekniker han kunde och plockade bort de som inte stämde med ovan nämda princip och grundade den "nygamla" kampkonsten Judo.

Jigoro Kano såg inte enbart Judo som ett effektivt sätt att besegra en motståndare, utan som en hel livsstil. Han menade att judo inte bara gav en vältränad kropp utan även ett starkt psyke och värderingar så som ödmjukhet, respekt för andra människor, vaksamhet och initiativförmåga. Den tekniska formulering av Kodoan Judo blev klar runt 1887, medans den filosofiska delen fick vänta till 1922 innan den stod färdig! Jigoro Kano sammanfattade Kodokan Judo i två grundprinciper

Jigoro Kano blev 1909 Asiens förste representant i IOC. Han reste världen runt och spred sin Kodokan Judo. 1964 erkändes Judo som en olympisk idrott. Än idag valfärdar "judokas" till Kodokan i Tokyo för att träna för de bästa, med de bästa. Och för att känna historiens vingslag i atmosfären.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:17
Skribent: Jesper Hultgren

 

 

molarin kompetens

 

 

sbi-logo-frilagd

Bildresultat för stadium logga

 

 

Postadress:
Uppsala Judoklubb - Judo
Box 16002, Idrottsgatan 2
75016 Uppsala

Besöksadress:
Idrottsgatan 2
75333 Uppsala

Kontakt:
Tel: + 46 18 262060
E-post: This is a mailto link

Se all info