Hoppa till sidans innehåll

Jigoro Kano - Judons grundare


Kano's uppväxt

Jigoro Kano föddes den 28 Oktober 1860, i Östra Nada, ett distrikt i staden Kobe.

Dessa var de sista dagarna av Tokugawa militära styre. Det var även samma år som Lincoln blev president i USA. Kano's födelseplats var välkänd för sin tillverkning av sake, och Kano familjen var duktiga sakebryggare. Hans mor dog när han var tio år gammal. Hans far blev officer I det nya Meji styret, och familjen flyttade till Tokyo när han var 11. I skolan visade Kano att han hade lätt för språk.

Vid 15 års ålder började han I en skola för främmande språk, och under 1877, började han vid Toyo Teikoku (Kejserliga) Universitetet, som är idag Tokyo University, Japans ledande universitet. Utöver att vara judons grundare är Kano även känd för sina övertygande akademiska kunskaper och sin utomordentliga språkbegåvning.

Det är också välkänt att flera av Kanos original anteckningar skrivna under dennes studier av Jujitsu och under övergången till Judo var skrivna på engelska och inte på sitt eget modersmål japanska. Skälet till detta var inte enbart för att han ville hålla sina idéer för sig själv under dessa år av intensivt rivaliserande mellan olika Jujitsu skolor, utan det blev även ett blandande mellan gammalt och nytt tänkande av nya metoder och teknikträning.

 

Passionen för spridningen av fysisk utbilding
Jigoro Kano ansåg utbildningen vara baserad på tre komponenter viljan att lära, den moraliska utbildningen samt den fysiska utbildningen. Viljan att lära sig involverar att vilja förbättra sin kunskap; den moraliska utbildningen involverar fostrandet av ens egna moraliska vetskap; och den fysiska utbildningen involverar träningen av sin kropp.

När Kano blev rektor vid Secondary Teacher's School, såg han till att starta en avdelning för fysisk fostran med många olika idrotter på programmet. En stor idrotts festival arrangerades inom skolan, flera nya idrottsgrenar från utlandet såsom tennis, baseball, och fotboll introducerades. I och med dessa aktiviteter som spred idrott och fysisk fostran både inom som utanför skolan blev Kano så småningom känd även utanför skolans värld.


Uppdaterad: 08 JUN 2012 01:48
Skribent: Per Hamrin

 

 

molarin kompetens

 

 

sbi-logo-frilagd

Bildresultat för stadium logga

 

 

Postadress:
Uppsala Judoklubb - Judo
Box 16002, Idrottsgatan 2
75016 Uppsala

Besöksadress:
Idrottsgatan 2
75333 Uppsala

Kontakt:
Tel: + 46 18 262060
E-post: This is a mailto link

Se all info