Hoppa till sidans innehåll

Amsterdam maraton 2008 – med deltagande från Uppsala löparklubb


Min son Viktor och jag åkte till Amsterdam för en höst weekend med löpning och storstadsliv.  Under devisen ”run global - eat local” laddade vi depåerna med himmelska pastarätter och Heineken på en ”organic resturang”.  

Det 33:e Amsterdam maraton avgjordes i löparvänliga 13 grader men en lite för stark vind för att det skulle vara helt perfekt. Banan var mycket platt och egentligen var det bara en backe efter ca 3 mil. Haile Gebrselassie har banrekordet 2.06.20 från 2005. Mina egna ambitioner var att ta mig runt under 4 timmar då sensommaren och hösten varit en enda lång parad av förkylningar.
Starten gick inne på Olympiastadion. OS avgjordes 1928 i Amsterdam och segraren,
Boughèra Mohamed El Ouafi, i det första Amsterdam maraton kom i mål på  2.32.57. En tid som fantastiskt nog skulle gett honom en 39:e plats 80 år senare!

Första delen av banan gick i centrum förbi Van Gogh museum och genom Vondelpark (“Amsterdams Hyde Park”). Löpningen flöt bra och miljön var oerhört inspirerande - så det var svårt hålla igen på tempot. Amsterdam har fler kanaler än Venedig och fler broar än Paris så fokuset var splittrat mellan fötterna så att jag inte skulle snubbla i spårvagnsspåren och allt vackert. Efter drygt en mil bar det iväg ut på landsbygden. Vi sprang längs floden Amstel som är Amsterdams stora vatten transportled. Vid ungefär halva loppet mötte vi tätgruppen bestående av ett 20- tal afrikanska löpare som var på väg tillbaka på andra sidan flodbanken. Det var en häftig syn att se deras speed och hela uppbådet av motorcyklar och tv team som följde tätgruppen. I den ingick den blivande segraren Paul Kirui 28 år från Kenya som vann loppet på 2.07.52.
Jag kände mig oväntat stark och började öka frekvensen. Låg på en sluttid på
3.30. Eftersom jag sprang i den röd vita ULK linnet blev det några vänskapliga samtal under vägen med andra svenskar som kunde identifiera en landsman. Banan gjorde en u-sväng och vi sprang åter in emot centrum på andra sidan kanalen. Bl.a. passerade vi fotbollslaget Ajax hemmaarena. Vid 32 km
tog mina krafter väldigt plötsligt slut. Jag hade i euforin över löpkänslan och miljön gjort det klassiska maraton misstaget att bortse från den sista milens pris. Det blev en kamp emot en enorm trötthet och känslor av uppgivenhet. Farten sjönk dramatiskt och inte ens inne på Olympiastadium kunde jag mer än jogga stelt. Jag stapplade över mållinjen på 3.46.15.

Under tiden jag sprang mitt maraton var Viktor med i Eco-run - ett 7,5 km stadslopp. Nöjda tog vi spårvagnen tillbaka till hotellet medan vi tuggade i oss powerbars från goody-bagen och delade erfarenheter från den dagens löpning. I mål, äntligen

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:19 Skribent: Nils Öström

Vill du bli medlem?

Läs om klubben här.

Stöd klubben genom att gå till Gräsroten och ange Uppsala LK  som din favoritförening när du spelar på svenska spel.

Stöd ULK när du handlar på nätet!


Här hittar du sponsorhuset REA-kampanjer

Ladda ner Sponsorhuset-appen! Nu finns Sponsorhuset som App att ladda ner på för både iOS och Android. Med appen på din telefon och surfplatta blir det mycket enklare att stödja Uppsala Löparklubb när du ska beställa saker på nätet. Ladda ner den här och kom igång!
App Store och Google Play

Besök Uppsala Löparklubb
på Facebook 
 
Kontakta admin för att bli inbjuden till facebook-gruppen

Whatsapp-grupp

Postadress:
Uppsala LK
C/o Tomas Thim, Slöjdgatan 21
75238 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: uppsalaloparklubb@gm...

Se all info