Hoppa till sidans innehåll

Valloxen runt


I skuggan av Göteborgsvarvets jättelika evenemang så hölls den årliga, något mindre, löpartävlingen Valloxen Runt i Knivsta. När jag kom till Knivsta insåg jag att man faktiskt inte behövde åka ända till Göteborg den här helgen för att få känslan av folkfest - Valloxen Runt går nämligen av stapeln i samband med Knivsta marknad och det fina vädret hade lockat fram en stor andel av bygdens befolkning. Start- och målområdet låg mitt i folkvimlet. Det var visst dessutom nytt deltagarrekord, 270 löpare startade i de olika klasserna 16 km, 8 km, 5 km och knatteklasserna. Själv hade jag valt långa klassen för att få en bra genomkörare inför Stockholm marathon.

Från Uppsala LK var det jag, Roger Sernemyr och Johan Edin som sprang. Roger och jag hade för skojs skull bildat ett ”gubblag” tillsammans med Pelle Åsberg från Rånäs, lagnamnet blev ”40+”. Ett lag skulle bestå av tre löpare där den sammanlagda tiden räknades. 

Starten

Starten gick och några riktigt snabbfotade herrar stack iväg ganska fort med loppets stora stjärna Magnus Bergman i täten. Första kilometern går svagt uppåt och det är lätt att gå på för hårt när man är fräsch i benen och de snabbaste löparna drar iväg. Själv höll jag igen något här, men kände att benen var riktigt pigga, så jag fick bromsa mig själv lite. Låg på sjätte plats efter första kilometern och hade avancerat till fjärde plats vid 2,5 km sprungna. Därefter var det ensamlöpning resten av vägen.

 

16 km

är en något udda distans och det är svårt att lista ut vilket tempo man kan hålla. Jag hade tänkt försöka hålla 3,45-fart hela vägen för att kunna komma in i mål kring en timme. Trodde nog att jag skulle få kämpa för att klara detta. Men med märkligt pigga ben var det faktiskt svårt att disciplinera sig till att inte springa fortare, trots motvind under första halvan av loppet. Valde att gå på känslan snarare än på klockan och fortsatte därför att hålla ett högt tempo. Men i huvudet ringde varningsklockar att det nog skulle bli jobbigt mot slutet. Tröstade mig med att jag då i alla fall skulle ha vinden i ryggen.

 

När jag passerade både 8 km och 11 km stod grupper uppställda för start i de två kortare klasserna. Jag fick jättestort stöd av båda startgrupperna när jag passerade. Kul inslag och välkommet avbrott i monotonin ute på småvägarna, där man i övrigt bara såg en och annan kossa. Var också skönt att hinna passera dessa grupper innan de startade.

 

Milen passerades på 36,50 enligt egen GPS-klocka och även om benen började bli trötta, så kunde jag med glädje konstatera att det ändå fanns kraft kvar i dem. De sista kilometrarna rullade därför på bra, fick följe en liten bit med en cyklande funktionär som hade mer lust att prata än vad jag hade i det läget. Men den pratglade funktionären, tillsammans med enstaka hejande åskådare och fin natur att vila ögonen på, gjorde att tankarna på trötthet kunde skingras ganska bra. Det var sedan en skön känsla att med bara någon kilometer kvar få svänga in i ett villaområde i Knivsta igen. Då började jag våga tro på att jag faktiskt skulle klara en kanontid.

På upploppet, med kanske 200 meter kvar att springa, såg jag ett av ICA-Knivens utställda specialpris – en tom kundvagn, som om man förde den i mål, tingade ett värde av 400 kr i form av ett presentkort på mat. De tre som var före mig hade väl haft för bråttom för att upptäcka denna (eller tillräckligt mycket värdighet för att avstå), men jag kunde inte låta bli att föra in vagnen i mål. Jag var förmodligen ingen vacker syn när jag i hög fart skulle dra in vagnen i mål över en trottoarkant. Vagnen välte men jag fick in den i mål på något sätt (fick efteråt veta av min tolvåriga dotter att farsan varit mer än lovligt pinsam). Har hört att händelsen finns väl dokumenterad på bild…

Per

(Hittade ingen Kundvagnsbild /Steffen)

Kom in på en tid jag är väldigt nöjd med, ett par minuter bättre än vad som var mitt mål. Bara att konstatera att jag hade en riktigt bra dag i lördags, riktigt härligt att känna att benen är lätta och att man orkar mer än man trott. Den känslan unnar jag verkligen alla ULK:are att få uppleva. Bara att hoppas på att kroppen vill vara på samma humör på Stockholm marathon.

 

Det blev pris i lagtävlingen, lag 40+ vann en överlägsen seger, med nästan 40 min bättre tid än laget på andra plats (12 lag deltog i den långa klassen). Priset bestod av 5 luncher på Formhuset i Knivsta till var och en i laget. Lägger jag därtill presentkortet för kundvagnen, så kan jag konstatera att dagen gick ihop sig riktigt bra…

 

Kan varmt rekommendera Valloxen Runt, en trevlig och välordnad tävling som i princip går på hemmaplan, dessutom med engagerade funktionärer och goda bullar vid målgång.

 

// Per Berg

 

Placering        Namn                                  Tid

1                    Magnus Bergman                 0.53.12

4                    Per Berg                              0.57.48

8                    Johan Edin                           1.03.46

9                    Roger Sernemyr                   1.04.23

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:20 Skribent: Per

Vill du bli medlem?

Läs om klubben här.

Stöd klubben genom att gå till Gräsroten och ange Uppsala LK  som din favoritförening när du spelar på svenska spel.

Stöd ULK när du handlar på nätet!


Här hittar du sponsorhuset REA-kampanjer

Ladda ner Sponsorhuset-appen! Nu finns Sponsorhuset som App att ladda ner på för både iOS och Android. Med appen på din telefon och surfplatta blir det mycket enklare att stödja Uppsala Löparklubb när du ska beställa saker på nätet. Ladda ner den här och kom igång!
App Store och Google Play

Besök Uppsala Löparklubb
på Facebook 
 
Kontakta admin för att bli inbjuden till facebook-gruppen

Whatsapp-grupp

Postadress:
Uppsala LK
C/o Tomas Thim, Slöjdgatan 21
75238 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: uppsalaloparklubb@gm...

Se all info