Hoppa till sidans innehåll

Berlin marathon


Hans Furuland var nere och sprang Berlin Maraton med sonen Anton den 26 sept i år. Nedan följer en reserapport från loppet:

 

Här följer en liten kort berättelse från Berlins mara, en blöt historia.  Jag har tidigare aldrig sprungit i Tyskland och länge tänkt att Berlin verkligen är en stad man borde besöka. Som med alla storstadslopp är hela tillställningen att likna vid en massinvasion, i det här fallet av cirka 41 000 löpare.

Hade lyckats få med mig sällskap i form av sonen Anton som skulle springa för första gången. Det längsta han sprungit innan loppet var 20 km, så det står väl skrivet i stjärnorna om det blir fler lopp. Vi åkte miljövänligt nattåg ner till Berlin, vilket gick ganska smidigt. Man kommer fram till Berlins gigantiska tågstation vid 7-tiden på morgonen och kan direkt klämma i sig en currywurst.  Berlin är ju en mycket utbredd stad så man får använda u-bahn om man ska förflytta sig. Vi bodde på ett riktigt bra hotell nära Kurfürstendamm, centralt med andra ord.

 

Förra året var det tydligen strålande höstväder och drygt 20 grader varmt. I år hade vi det sämsta vädret som har varit på 20 år. Det regnande i princip hela helgen, särskilt intensivt på söndagen. Termometern pekade på 12 grader och vi hade en lätt nordlig vind. Det var alltså på gränsen till kylslaget.  Det plaskade i pjucken redan vid starten i Tiergarten. Hela  startproceduren med väskinlämning var lätt kaotisk och lerig, nästan så att man missade starten.  Jag startade i ledet bakom eliten och t.om. där var det litet trångt, mer så än i andra storstadslopp. Anton, som startade sist tillbringade 40 minuter i  kö fram till själva startlinjen.

 

Berlinbanan är ju i stort sett helt flack, möjligen några små motlut. Den plattaste bana jag sprungit. Som gjord att göra bra tider på . Nu gjorde väl regnet och brisen att det nästan blev lite väl nedkylt och stelt. Det var bra stämning utefter banan, många hade trotsat regnet, även om det säkert var många fler åskådare förra året.  Man springer först i gamla västberlin för att sen svänga och kuta någon mil åt öster genom gamla östberlin. . Efter ungefär 25 km springer man på Hauptstrasse, för den rockhistoriskt intresserade hemvist för David Bowie under hans Berlinperiod. Sen finns det ju förstås också andra monument som passeras, framförallt sista milen. Man passerar Bahnhof Zoo och springer förbi Europas största varuhus KaDe We (Kaufhaus Des Westens), vilket är ett makalöst både stilfullt och perfektionistiskt köptempel där tysk ordning och effektivitet verkar härska.  Vid ungefär 35 km kommer man förbi den berömda Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche och vid 38 k når man det nyputsade Berlins Potsdamer Platz. Sista biten in i mål går sen på breda avenyer i gamla öst. På den gamla paradgatan Unter den Linden  löper man 300 m före mål genom Brandenburger Tor. Verkligen pampigt!

 

Förstagångslöparen Anton genomled verkligen en pärs både fysiskt och mentalt men han var envis tog sig i mål på 4.37, en stark insats verkligen.  Han hade siktat på under 5 timmar så det gick ju vägen.

För egen del var formen ganska god, hade egentligen inte någon riktig schackning under loppet , som man ju alltid brukar ha. Lyckades hålla ganska jämt tempo loppet igenom; ungefär 41 minuter per mil de första 2 milen och sen 42 minuter på både tredje och fjärde milen,. Fick sen tiden 2,55,36 och det är jag helt nöjd med.

 

På kvällen var vi ute och åt schnitzel med Springtime på ett tyskt gasthaus. Måste säga att kokkonsten som man stöter på i samband med Paris maraton är ett argument som talar för den franska huvudstaden.  Kan dock ändå mycket väl tänka mig att springa i Berlin igen. Finns mycket att se av lite mer alternativ karaktär i den staden. Det är förresten ganska många svenskar som springer, närmare bestämt 970 st. För att inte tala om danskar; tusentals!

Men medaljen var ful!

 

Uppdaterad: 02 NOV 2010 20:33 Skribent: Christian Dahlmann

Vill du bli medlem?

Läs om klubben här.

Stöd klubben genom att gå till Gräsroten och ange Uppsala LK  som din favoritförening när du spelar på svenska spel.

Stöd ULK när du handlar på nätet!


Här hittar du sponsorhuset REA-kampanjer

Ladda ner Sponsorhuset-appen! Nu finns Sponsorhuset som App att ladda ner på för både iOS och Android. Med appen på din telefon och surfplatta blir det mycket enklare att stödja Uppsala Löparklubb när du ska beställa saker på nätet. Ladda ner den här och kom igång!
App Store och Google Play

Besök Uppsala Löparklubb
på Facebook 
 
Kontakta admin för att bli inbjuden till facebook-gruppen

Whatsapp-grupp

Postadress:
Uppsala LK
C/o Tomas Thim, Slöjdgatan 21
75238 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: uppsalaloparklubb@gm...

Se all info