Hoppa till sidans innehåll

Kalmar Triathlon - Järnmannen


Erik Demmelmaier rapporterar:

 

Efter att ha gjort en svensk klassiker och provat ett triathlonlopp tidigare i sommar, höjde jag ribban och anmälde mig till Kalmar den 6 augusti. Här följer en liten ”resedagbok”:

 

Kalmar 06:00-7:00

järnmannen1

Checkat in på växlingsområdet och ställt iordning cykel, löpskor, mm. Vimlar av supertränade killar och tjejer med extrema cyklar och droppformade aerodynamiska hjälmar. Frågar mig själv vad tusan jag gör här..?

Man spelar Kenta’s gamla hit ”Just idag är jag stark” (kommer ni ihåg den?) ”Jag har längtat så länge på just denna dag, det är skönt när den äntligen kommer… Jag har tron på mig själv vid min sida…”

Texten känns väldigt bra. Idag handlar det om mig, och tre etapper simning, cykling och löpning.

De har spelat nationalsången (SM-tävling) och det är dags att sätta på sig simglasögonen och gå in i startfållan. Wish me luck!

 

Kalmar 7:00-8:30

Simningen avklarad. Trångt i starten med 800 simmare som sparkar och trängs. Sen lugnade det sig. Tog det lugnt i början. Minns mest mörkt vatten, och att det var svårt att se bojarna på 500m avstånd, så jag simmar snett och krokigt.

Kommer upp och joggar till växlingsområden och min plats. Av med våtdräkten. På med strumpor, skor, nummerlapp, glasögon och hjälm. Ta cykeln och jogga ut från växlingsområdet. Upp på cykeln och trampa igång. Börjar med att dricka ordentligt. Man tappar mycket vätska under simningen och det kommer att bli en lång och varm dag.

 

Kalmar ca 8:30-15:00 

järnmannen2

Cyklingen ”rullar på”. Håller hyfsad fart första timmen, men när energin från kolhydratladdningen tar slut går det långsammare. Känns som om motorn tappar en eller två cylindrar. Försöker dricka mycket och äter ordentligt med bananer och energikakor samt mina medhavda mazariner :-) .

Ont i nacken och ryggen.”Smärtan är oundviklig men lidandet är frivilligt” har någon sagt.

Försöker tänka bort smärtan. ”-Det är bara en känsla. Det här går bra”.

De sista milen är rejält sega och jag är väldigt nöjd när jag efter 6:04 timmar kan svänga in på växlingsområdet, hoppa av cykeln och byta till löparskor.

 

Kalmar 15:00-19:30

järnmannen3

Löpningen börjar segt. Känns som om jag har kvar sadeln, ungefär. Det släpper efter 6-7 kilometer, och jag ökar tempot något. Taktiken är att springa/jogga till nästa vätskekontroll utan att gå (kryper man blir man diskad!) och ta mig tid att dricka och återhämta mig vid kontrollerna. Det fungerar hela loppet.

Dricker på varje kontroll och häller vatten över huvudet. Fort går det inte. Och jag får inga stilpoäng. Men jag går aldrig!

Hustrun och tonårssönerna är på plats och hejar. Två kollegor som bor i Kalmar är också på plats och hejar friskt att jag ”ser stark ut”. Även om jag vet att de ljuger så piggnar jag till varje gång.

Sista milen är tung. Magen stänger för dagen, och sportdrycken kommer i retur så jag dricker bara vatten. Ca 2 km från mål för motvinden med sig musik från målområdet: ”Jag har väntat så länge på just denna dag…” Nära till tårarna! Åskådarleden tätnar och plötsligt ligger upploppsrakan framför mig. Går i mål efter 12:11, varav löpningen gick på 4:28.

 

Kalmar 19:30 

Helt slut i målfållan, orkar inte känna mig glad utan bara – slut. Och tacksam att det är över. Först flera timmar senare kommer glädjen över att ha klarat av loppet. Och att tiden blev över förväntan. Det känns fantastiskt att kunna träna igång kroppen och klara av en sådan här utmaning.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:24 Skribent: Sofia Bureborn

Vill du bli medlem?

Läs om klubben här.

Stöd klubben genom att gå till Gräsroten och ange Uppsala LK  som din favoritförening när du spelar på svenska spel.

Stöd ULK när du handlar på nätet!


Här hittar du sponsorhuset REA-kampanjer

Ladda ner Sponsorhuset-appen! Nu finns Sponsorhuset som App att ladda ner på för både iOS och Android. Med appen på din telefon och surfplatta blir det mycket enklare att stödja Uppsala Löparklubb när du ska beställa saker på nätet. Ladda ner den här och kom igång!
App Store och Google Play

Besök Uppsala Löparklubb
på Facebook 
 
Kontakta admin för att bli inbjuden till facebook-gruppen

Whatsapp-grupp

Postadress:
Uppsala LK
C/o Tomas Thim, Slöjdgatan 21
75238 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: uppsalaloparklubb@gm...

Se all info