Hoppa till sidans innehåll

Svenska Mästerskapen 100 km Tibro


Tre ULK-löpare sprang Sveriges första mästerskap över 100 kilometer: Fredric Sandh, Sven Molin och Staffan Åkerblom. Läs Fredrics berättelse om loppet!

 

Den 16 april 2011 var en speciell dag i Svensk Friidrotts utveckling. Då genomfördes det allra första historiska Svenska Mästerskapet (SM) över 100 km löpning.

SM 100 Km
Minneströjan, järnmärket
för ultradistansen 100 km
och del av det historiska
band som klipptes under
invigningen i Tibro.

På årsmötet i mars förra året beslutade Svenska Friidrottsförbundet att införa svenskt rekord och svenskt mästerskap för 100 km, vilket är ett officiellt erkännande av ultralöpningen, som är på snabb uppgång. Det finns gott om utövare och många är nyfikna på att våga ta steget in i en ny värld och uppleva sin löpning ur nya spännande perspektiv. Ultradistans börjar där den mytgrundade grekiska maratonlöpningen med dess sedan London-OS (1908) traditionella sträcka (42,195 km) slutar. Avseende eliten kan Sverige stoltsera med världsstjärnor. Ett exempel är Mora-löparen Jonas Buud som förra året vann Silver på 100 km I.A.U. World Championship (Gibraltar 7/11 2010).

Första SM över 100 km hamnade i Tibro, Västergötland, med Tibro AIK FIK och Team Ultrasweden LK som arrangörer. Tävlingen gick på en 7142,86 meter lång varvbana varav cirka 6900 meter på asfalt. Maxtiden för de 14 varven var 13 timmar. Det var uppehållsväder, cirka tio grader varmt och bitvis mycket blåsigt. Startfältet innehöll ett antal tungt meriterade löpare (landslagsnivå). Mest känd var löparesset och ultradebutanten Anders Szalkai, med ett maratonpers på 2:12:43 (Austin 2001) samt erfarenheter från EM, VM och Atlanta-OS (1996).

Efter att ha varit på föräldragården i Eksjö, Småland, ett par dagar innan loppet åkte jag, min bror Thomas och min far Tore till Tibro tidigt på morgonen den 16 april. Jag hade den stora förmånen att av dem få vätskelangning under hela loppet. Starten gick vid 08:00 och jag gick ut lugnt, ca 4:45 min/km. Första 50 km gick felfritt, bara några få minuter efter tidplanen, vilket förklaras av att jag vid ett tillfälle fick bege mig ut i klorofyllen och tömma tarmen. Under andra halvan fick trötthetsmekanismerna naturligtvis utslag på varvtiderna. Dock lyckades jag hålla ihop både kropp och knopp så pass bra att jag kunde avsluta med ett sistavarv på ungefär 41 minuter (det första varvet gick på cirka 34).

SM-guldet gick inte helt oväntat till Anders Szalkai, Spårvägens FK, som dock fick sig en tuff lektion i vad löpning över 100 km är för något. Enligt hans egen blogg på marathon.se gick ett av varven i 6:13 tempo och han fick till och med varva löpningen med längre och längre gånginslag! Bland kvinnorna vann Torill Fonn Hartikainen, Team Ultrasweden LK, det första historiska SM-guldet.

För mig, Fredric Sandh, Uppsala LK, blev det en 14:e plats (5:a i klassen M35), med sluttiden 10:14:03. Tiden var en förbättring av mitt tidigare pers/klubbrekord, från förra årets Riksmästerskap i Uppsala (där jag blev 4:a), med 52:01 minuter. Vidare är blanketten för distriktsrekord (Uppland) ifylld och skickad för underskrifter och godkännande.

Sammanfattningsvis var det en historisk dag för Svensk Friidrott och de pionjärer som för första gången SM-tävlade i löpning över 100 km. För mig var det en intressant upplevelse, som jag kommer att minnas resten av mitt liv. Det var en lärorik tävling som gav flera tydliga styrkebesked och som även gav värdefull information om vad som enkelt kan förbättras. Min mor, bror och far har del i slutresultatet genom all den hjälp jag fick med mat, resa och support. Ett stort tack riktas därför till Lilian, Thomas och Tore!

Med Vänlig Hälsning,

Fredric Sandh

 

Hela resulatlistan:

https://www4.idrottonline.se/TeamUltraswedenLK-Friidrott/Arbetsrum/SM100km/Resultat/

 

Mer information via exempelvis:

 

http://beta.marathon.se/webb-tv/spring/hela-avsnitt/del-4-av-10

http://beta.marathon.se/bloggar/szalkai

https://www.friidrott.se/

http://www.ultradistans.se/

http://www.zebrabild.com/

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:23 Skribent: Sofia Bureborn

Vill du bli medlem?

Läs om klubben här.

Stöd klubben genom att gå till Gräsroten och ange Uppsala LK  som din favoritförening när du spelar på svenska spel.

Stöd ULK när du handlar på nätet!


Här hittar du sponsorhuset REA-kampanjer

Ladda ner Sponsorhuset-appen! Nu finns Sponsorhuset som App att ladda ner på för både iOS och Android. Med appen på din telefon och surfplatta blir det mycket enklare att stödja Uppsala Löparklubb när du ska beställa saker på nätet. Ladda ner den här och kom igång!
App Store och Google Play

Besök Uppsala Löparklubb
på Facebook 
 
Kontakta admin för att bli inbjuden till facebook-gruppen

Whatsapp-grupp

Postadress:
Uppsala LK
C/o Tomas Thim, Slöjdgatan 21
75238 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: uppsalaloparklubb@gm...

Se all info