Hoppa till sidans innehåll

Borås 6-timmars.


Borås 6-timmars

Som en förberedelse inför Stockholm Ultra marathon 100K sprang jag i somras Lindesbergs 6-timmarslopp. Tanken var då att det nog skulle bli mitt enda 6-timmarslopp (även 100K-loppet skulle ju bli mitt enda). Det var galet varmt med full sol (endast 50 m skugga på hela 1150 m-varvet) så resultatet blev därefter (58K) och jag kände att det var lite väl långt från min potential så kanske ett ytterligare lopp vid tillfälle.

Lördag 9 november blev detta tillfälle och jag tog tåget ned till Borås kvällen innan. Två veckor tidigare hade jag satt personbästa på maran i Frankfurt utan att jag var helt nöjd med tiden (se särskild berättelse). Så på fredagskvällen i Borås funderade jag på om jag kanske skulle göra en ny attack på maran och bestämde mig för att sätta upp tempo för det de första två varven och se hur det kändes. Loppet genomfördes på en 1300 m-slinga av cykelvägar runt en sjö och starten var avpassad för att ge en exakt marathonpassering vid en varvning efter drygt 32 varv.

För att inte göra samma misstag som i Frankfurt blev det en lite tidigare frukost och ingen förtäring de sista 90 minuterna före starten 09:30. Temperaturen på +4 grader och förväntat regn (kom 15 min efter start) kändes lite som Stockholm marathon 2012 (men det blåste inte lika mycket). Vis även av den erfarenheten var jag lite mer påklädd denna gång.

Första halva varvet gick aningen för långsamt så jag sprang om mina två ”harar” och ikapp loppets trea som jag hade sällskap med i några varv innan jag även lämnade honom efter mig temporärt (han skulle komma att varva mig fyra gången under loppets andra halva). Det kändes stabilt efter ett par varv så jag bestämde mig för att fullfölja marasatsningen. Jag visste vilka varvtider som krävdes med det var ändå en utmaning att räkna om förväntad sluttid utan kilometermarkeringar. Men det är ju ett sätt att tänka på annat än att det är jobbigt att springa. Första halvmaran gick på ca 1:32 (fanns ingen exakt passerpunkt) så med lite normalt sänkt fart lutade det mot nytt pers. Tänkte lite på att jag skulle fortsätta nästa lika länge efter marapasseringen men lovade mig själv att det inte var så viktigt och att jag skulle få vila då. Höll ganska jämn fart utan att överila mig men spurtade lite ”sista” varvet och kom in på 3:06:05 (nytt pers med 3,5 min!). Stannade direkt och drack och kände mig mycket nöjd.

Tog en 5 min paus för att byta lite kläder och sätta på mig en regnponcho och hade lite svårt att komma igång sedan. Så det blev en del gång detta och kommande varv. Löpningen kom ändå igång ganska bra även om tempot var betydligt beskedligare nu. Mentalt blev det dock en kamp och femte timmen var jag sugen på att lägga av helt ibland. Samtidigt insåg jag att klubbrekordet var inom räckhåll även om jag gick hela sista timmen. Men gå hela tiden kunde jag väl ändå inte göra så det blev mest löpning trots allt. När det var mindre än timmen kvar började jag räka ut hur många varv jag skulle hinna och tänkte avpassa det så att jag skulle stoppa strax efter varvningen. Jag sprang dock lite fortare än beräknat så det såg ut att sluta med ett halvt varv. Försökte då öka ytterligare och närmast spurtade på sista varvet. Stoppskottet small dock av när jag var knappt 100 m från varvningen. I princip ska man då stå kvar och invänta mätningen med mäthjul för att få exakt sträcka. Eftersom jag hade lite bråttom så lämnade jag nummerlappen på plats och gick mot varvningsstället.

På vägen mötte jag arrangörer som kom ut med hamburgare! Vid varvningsområdet blev det diverse dryck och lite smågodis mm. Sedan snabbt iväg till duschen drygt 500 m bort, snabb dusch och rask promenad en km till järnvägsstationen. Jag var bokad på ett tåg som avgick 45 min efter målgång så ingen tid att dra benen efter sig. Efter byte till X2000 i Herrljunga var det bara att luta sig tillbaka och kolla in resultatet på nätet, drygt 69K, dvs nytt klubbrekord och lite bättre än vad jag vågat hoppas på innan loppet. Sammanlagt kom jag in på 12e plats av 158 deltagande män (alla före mig var yngre och faktiskt lyckades ingen av de 50 deltagande kvinnorna springa längre heller).

Till er som inte prövat på tidslopp så kan jag rekommendera det. Man vet när det är slut och alla går i mål samtidigt. Praktiskt om man ska samåka t ex. Jag har flera gånger fått frågan om inte varvbana är mentalt jobbigt. Vet inte hur det skulle kännas att springa 6 timmar eller mer på en 400 m bana men en dryg km per varv är helt ok. Man har tillgång till både allmän vätskekontroll samt även egen utställd väska med eventuell specialdryck/kost och ombyte med korta intervaller. Det ger en trygghet och gör det lätt att avpassa intaget efter behov. Dessutom har man full koll på banans utmaningar och vet precis hur lätta eller jobbiga eventuella backar är.

Jag är övertygad om att det finns flera medlemmar som har potentialen att springa ännu längre på 6 timmar. Ni är härmed utmanade! Även de som inte har ambitionen att komma lika långt borde fundera på om inte ultralöpning är något att testa. Bra träning både fysiskt och menatlt inför t ex marathon (om det är det man fokuserar på). På något sätt känns inte marathon särskilt långt längre vilket är ganska skönt när man står på startlinjen. Själv definierar jag mig inte som ultralöpare ännu (de här loppen är än så länge bara ett undantag från annan löpning) men ett år till med långlopp verkar det bli i alla fall. Jag är redan anmäld till Ultravasans 9 mil i augusti och Täby Extreme Challenge 100 miles?! i april (även om jag bara har bestämt mig för att genomföra halva sträckan än så länge). Närmast tänker jag mig Borlänge 6-timmars i slutet av mars, hänger någon på då?

Det viktigaste loppet nästa år blir dock Lidingöloppet! Då ska jag vara förberedd och äntligen klara silvermedalj på 3-milen J!

 Anders Toll

 

Kul att Anders verkar gilla ultra. Han kanske kan entusiasmera andra till att försöka. Att jag springerr ultra är en sak, men att en "vanlig" löpare som Anders tycks gilla det kanske kan locka andra.

Innan jag gav mig på det hade jag också den inställningen att längre än marathon kunde ingen vanlig mäniska springa, men när jag väl brutit gränsen var det bara att se om det finns någon gräns.

Gunnar

Uppdaterad: 25 NOV 2013 16:05 Skribent: Gunnar Nilsson

Vill du bli medlem?

Läs om klubben här.

Stöd klubben genom att gå till Gräsroten och ange Uppsala LK  som din favoritförening när du spelar på svenska spel.

Stöd ULK när du handlar på nätet!


Här hittar du sponsorhuset REA-kampanjer

Ladda ner Sponsorhuset-appen! Nu finns Sponsorhuset som App att ladda ner på för både iOS och Android. Med appen på din telefon och surfplatta blir det mycket enklare att stödja Uppsala Löparklubb när du ska beställa saker på nätet. Ladda ner den här och kom igång!
App Store och Google Play

Besök Uppsala Löparklubb
på Facebook 
 
Kontakta admin för att bli inbjuden till facebook-gruppen

Whatsapp-grupp

Postadress:
Uppsala LK
C/o Tomas Thim, Slöjdgatan 21
75238 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: uppsalaloparklubb@gm...

Se all info