Hoppa till sidans innehåll

VSM i Huddinge


VSM i Huddinge.

Här kommer en rapport från nyligen genomförda veteran-SM i Huddinge, 25-27/7. Efter att ha testat sprint och hopp på veteran-DM ett antal år gjorde jag debut i SM-sammanhang i vintras. Det gav mersmak så nu hade jag anmält mig till utomhusvarianten i dagarna tre.

Eftersom jag har svårt att fokusera så anmälde jag mig till åtta grenar och valde bara bort de längre löpningarna på 5 och 10 km. Det hela startade på fredag förmiddag med längdhoppning. Efter 4,91 i Uppsalaspelen nyligen var det 5 metersgränsen som hägrade. Jag hade dock svårt att få till ansatsen och det blev endast 4,88 och en fjärde plats av fem. Nästa gren var 800 m, den gren där jag hade räknat ut att mina chanser till medalj var störst. Trots fem anmälda kom bara tre till start, bl a saknades favoriten Gunnar Durén som skulle springa ett rekordförsökslopp på kvällen istället. Vi sprang i ett gemensamt heat med M45s sju löpare. Jag tryckte till direkt vid starten för att inte komma efter och hade knapp ledning i M50 när vi gick in på gemensam bana. En av mina medtävlare tyckte det gick för sakta och sprang om på bortre långsidan. Det blev ingen direkt tempoökning trots detta så jag följde ledigt i ryggen och tyckte det gick riktigt långsamt. Passeringen halvvägs gick precis under 1:12 och vi fortsatte i samma takt till i mitten av kurvan då trean passerade till täten i en kraftig fartökning. Jag följde efter och var på nytt tvåa men nu gick det undan värre. Det kändes som om det redan var full spurt och jag hann tänka att nu kan jag nog knappast springa fortare. Vid utgången av sista kurvan tog jag i alla fall i allt vad jag kunde och tog mig förbi och lyckades hålla ledningen ända in i mål. Segertiden 2:20.02 var nytt pers och överraskande snabbt med den försiktiga öppningen.

Sista grenen på fredagen var 100 m och där åkte jag ut som 12a av 16 deltagare i försöken. Svårt att få till den där riktiga sprintfarten men 13.85 var ok och bara en tiondel från pers.

Lördagen startade med 200 m och eftersom vi var nio deltagare så blev det försök där jag gick vidare som åttonde man på 27.80 (nytt pers med 7 hundradelar). I finalen lite senare blev jag sist på exakt samma tid. Kändes lite onödigt med två lopp på det sättet men jag hade förstås hoppats på att springa lite snabbare i finalen.

Min sista gren på lördagen var 1500 m efter några timmars vila. Benen var dock ganska stela efter 200 metersloppen (och även efter gårdagens tävlande). Full sol och 27-28 grader i skuggan gjorde mig också lite nervös då det nu gällde en lite längre sträcka. Eftersom jag visste att det inte var något att göra åt Gunnar D och BG Nilensjö så var frågan om jag skulle kunna lämpa om tredjeplatsen. Jag la mig efter trean vid ingången av kurvan men släppte lite och två man till sprang om mig på en gång. Tyvärr blev det en lucka på ca fem meter upp till en trio och detta var ganska konstant under lång tid. Jag segade mig ifatt efter ett drygt varv men lyckades inte hålla mig kvar utan det blev retfulla fem meter igen. Ingen löpare kroknade heller utan ett varv kvar blev det en tydlig fartökning. Även om jag också ökade så blev luckan snarast något större. Lyckades heller inte spurta förbi någon utan kom in på en sjätte plats, fyra sek över pers och drygt fem sek från pallen. Inte så illa egentligen även om jag hade en känsla av att jag hade vikit ned mig mentalt.

Söndagen startade med höjdhoppning och tangerat pers (ungdomsåren borträknade) på 1,50 var helt ok även om jag gärna hade tagit en höjd till. När jag hade rivit ut mig började det regna och snart även åska så mina medhoppare hade det inte lätt.

Även ett par 10000 meterslopp genomfördes i varierande regnstyrka och åska. Nästa gren var tresteg och lagom till dess upphörde regnet. Här var en tredjeplats redan säkrad eftersom bara tre deltagare kom till start. Efter 9,96 på Uppsalaspelen kan ni gissa vad jag fokuserade på. De två första hoppen från en ”tejpad sjumetersplanka” gick också ganska bra med 9,75 och 9,70 så jag bestämde mig för att byta till en riktig planka på nio meter (den kortast möjliga, övriga ligger 11 repektive 13 meter från gropen). I tredje hoppet fick jag en bra plankträff och hoppet mättes upp till 10,02 och dagen var alltså räddad även om jag var fem respektive sex decimeter efter övriga i M50. Efter detta kunde jag titta på 10000 metersloppet i M50 och glädjas åt att jag avstod från att delta i detta. Den fuktiga värme som då rådde var inte nådig. Trots denna vanns loppet på 35:59.

För min del avslutades dagen med 400 m. Trots ordentlig uppvärmning kände jag mig ordentligt stel i benen så jag var osäker på hur det skulle gå. Full fart från start och när löpningen väl var igång kändes inte stelheten av längre. Det går ju inte att springa i full fart ett helt varv så efter accelerationsfasen gäller det att ligga på 95 % snarare än 100 %. Gunnar D seglade iväg i en klass för sig men i övrigt så var det ganska jämnt på bortre rakan. Kändes som jag tappade lite fart i ingången till sista kurvan så i utgången av densamma var det fullt ös som gällde. Jag lyckades hålla farten uppe hyggligt hela upploppet och kom in på en fjärde plats av sju. Efter nervös väntan fick man sedan sin tid, 61,55, nytt pers utomhus och tillika klubbrekord. Jag närmar mig drömgränsen 1 min men frågan är om jag någonsin lyckas nå dit.

På det hela taget är jag mycket nöjd med mina insatser. Fyra nya pers på åtta starter och till det två medaljer och en drömgräns passerad (10 m). Helhetsintrycket av VSM är också mycket positivt. En härlig tävling med plats för alla, det spelar ingen roll att en del blir varvade flera gånger. Det bjuds på prestationer i världsklass med t ex ovan nämnde Gunnar D och Mattias Sunneborn som springer galet fort och hoppar toklångt. Samtidigt kan man se en del äldre kvinnor och herrar som nästan skulle behöva rullator för att ta sig fram. Om ni är det minsta sugna på att testa att sprinta, hoppa eller kasta så kan jag rekommendera veterantävlingar. Om SM känns för seriöst så finns det även DM på flera orter. Preliminärt går nästa års DM på nya banor i Östhammar, eventuellt tillsammans med närliggande distrikt. Vore kul med ett ordentligt gäng från ULK då. För min del ska jag försöka ställa om fokus från sprint till ultra nu och förhoppningsvis ta mig hela vägen till Mora!

 

https://webmail.tele2.se/Redirect/www.huddingeais.se/arrangemang/arena/veteran-sm-19690080

Anders Toll, mångkampare

Uppdaterad: 07 AUG 2014 10:06 Skribent: Gunnar Nilsson

Vill du bli medlem?

Läs om klubben här.

Stöd klubben genom att gå till Gräsroten och ange Uppsala LK  som din favoritförening när du spelar på svenska spel.

Stöd ULK när du handlar på nätet!


Här hittar du sponsorhuset REA-kampanjer

Ladda ner Sponsorhuset-appen! Nu finns Sponsorhuset som App att ladda ner på för både iOS och Android. Med appen på din telefon och surfplatta blir det mycket enklare att stödja Uppsala Löparklubb när du ska beställa saker på nätet. Ladda ner den här och kom igång!
App Store och Google Play

Besök Uppsala Löparklubb
på Facebook 
 
Kontakta admin för att bli inbjuden till facebook-gruppen

Whatsapp-grupp

Postadress:
Uppsala LK
C/o Tomas Thim, Slöjdgatan 21
75238 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: uppsalaloparklubb@gm...

Se all info