Hoppa till sidans innehåll
Veteran SM inomhus 2014

Veteran SM inomhus.


Veteran-SM i Huddinge

Andra helgen i februari anordnades Inomhus-SM
för veteraner i Huddinge. Vi var några från klubben som deltog i diverse grenar.
För mig var det första gången och målsättningen var att försöka få till bra tider (och om möjligt undvika sistaplatserna). Jag valde bort de längsta distanserna (3000 m på fredagen och 1500 m på lördagen) då jag var rädd att de skulle påverka övrigt tävlande för mycket. Men med 60, 200, 400 och 800 meter på programmet hade jag ändå fullt upp.

Först ut på lördag förmiddag var 60 m där jag lyckades pressa ned mitt pers från Västerås två veckor tidigare till 8,72. Det räckte inte särskilt långt i konkurrensen men det var i alla fall tre efter mig.
På eftermiddagen var det dags för 400 m som skulle gå i två heat. På grund av en
sen strykning blev det bara två löpare i varje heat och jag fick äran att springa med världsmästaren Gunnar Durén. Jag kämpade de två varven och var ”bara” 6 s efter honom i mål på 61,14 (1,5 s snabbare än vad jag gjorde utomhus i somras). Det blev ändå en sistaplats då andra heatets löpare sprang på drygt 59 s. Mellan loppen hade jag tittat lite i startlistorna för morgondagen och hade sett att en av fyra anmälda till höjdhoppet hade ett årsbästa på 1,40. Det trodde jag var möjligt även för mig att klara så med en efteranmälning hade jag utökat söndagens tävlingsprogram.

På söndagen startade jag med 200 m och även här var det en massa snabbare löpare före mig. Men jag var mycket nöjd med min tid på 27,78, nästan sekunden snabbare än i Västerås två veckor tidigare och några hundradelar bättre än vad jag gjort utomhus. Därefter var det dags för höjdhoppet. När jag kom bort till inhoppet låg ribban redan för högt så jag gjorde bara en test av ansatsen utan hopp. I själva tävlingen gick jag in direkt på lägsta höjden 1,26 och klarade alla höjder upp till 1,50 i första försöket (med darr på ribban på högsta höjden). Därefter tre rivningar på 1,54. Det innebar att mitt personbästa i mogen ålder tangerades efter tre år vilket var klart över mina förväntningar. Ännu roligare var att det räckte till ett silver
då trean med samma höjd gjorde en slarvrivning på 1,46. Mats Nagle vann med
imponerande 1,70.

Sista tävlingen var 800 m och det var den jag såg minst fram emot då jag visste att det skulle bjudas på rejält med mjölksyra. Det blev också stressigt till start då prisutdelningen för höjdhoppet avslutades bara fem minuter före start. Fyra deltagare, alla i samma heat. Tydliga instruktioner om enskilda banor i första kurvan och därefter gemensam. Jag var snabbt iväg från min tredje bana och låg tvåa efter utgången av första kurvan. På rakan tittade jag bakåt och såg trean och fyran långt bakom vilket fick mig att tveka, var det enskilda banor även i andra kurvan? Jag sprang upp mot min bana igen men ändrade mig så det lev lite sick-sack i början av andra kurvan. Passeringen vid 200 m var bara drygt 30 s och då insåg jag klart att jag sprungit alldeles för fort första fjärdedelen och började ställa in mig på att ta helt slut på sista varvet och bli omsprungen. Jag drog av självbevarelsedrift ned på farten på andra varvet och sprang även vad som kändes långsamt på det tredje. Strax innan varvningen där så blev jag omsprungen av en löpare som jag inte kunde/vågade följa. Fortsatte i samma fart nästa 100 m till då jag hörde flåset av nästa löpare och tänkte att nu kan jag väl bara ge allt och försöka hålla mig på medaljplats. Så en spurt från ca 690 m genom kurvan och över upploppet gjorde att jag lyckades hålla undan och komma i mål på 2.22,28 ca 2 s efter tvåan och 2 s före fyran (men 20 s! efter omöjlige Gunnar D). Jag var helt
chockad av att jag lyckades springa så snabbt, hela 6 s snabbare än jag gjorde
utomhus i somras och bara en dryg halv sekund över Miles klubbrekord på sträckan inomhus.

Övriga deltagare från klubben var Anders Edvinsson som gjorde ett bra 3000 meterslopp på fredag kväll och blev fyra i M45 på fina 10:04,05 och Ewa Wahlberg som bärjade tre bronsmedaljer på 400, 800 respektive 3000 meter. Kerstin Sjökvist kunde pga skada endast heja på oss andra denna gång. Det var verkligen kul att delta på denna tävling och försöka göra sitt bästa. Förutom det så blev det en hel del diskussioner med andra deltagare vilket alltid är kul, inte minst med Jonas Reingold, basist i The Flower Kings (ett av mina favoritband), som även är riktigt snabb på sprint och dessutom hoppar långt och högt. Sedan så kunde man imponeras och inspireras av många riktigt duktiga idrottare. Förutom nämnda Gunnar Durén (vars tid på 400 m räckte till nytt nordiskt rekord) så var det en fröjd att se både Mattias och Anna Sunneborn sprinta fram i överlägsen stil. Två europarekord noterades, dels i M70 vikt och dels i K70 stavhopp och till det ett flertal svenska rekord.

Jag kan verkligen rekommendera att delta i liknande tävlingar för de som tycker det är kul med lite kortare sträckor som omväxling. Springer man bara 60 m eller 200 m så gör det inte så mycket att komma sist och bli varvad på 1500 m eller 3000 m är inte så farligt heller (även om inte jag testade det denna gång). För egen del så blir det fokus på långpassen en tid nu för att klara av ultraloppen i april. Men i juni är det nog dags för sprint igen om det blir något veteran-DM. Jag håller tummarna för det och hoppas på många deltagare från klubben.

Anders Toll

Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:20 Skribent: Gunnar Nilsson

Vill du bli medlem?

Läs om klubben här.

Stöd klubben genom att gå till Gräsroten och ange Uppsala LK  som din favoritförening när du spelar på svenska spel.

Stöd ULK när du handlar på nätet!


Här hittar du sponsorhuset REA-kampanjer

Ladda ner Sponsorhuset-appen! Nu finns Sponsorhuset som App att ladda ner på för både iOS och Android. Med appen på din telefon och surfplatta blir det mycket enklare att stödja Uppsala Löparklubb när du ska beställa saker på nätet. Ladda ner den här och kom igång!
App Store och Google Play

Besök Uppsala Löparklubb
på Facebook 
 
Kontakta admin för att bli inbjuden till facebook-gruppen

Whatsapp-grupp

Postadress:
Uppsala LK
C/o Tomas Thim, Slöjdgatan 21
75238 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: uppsalaloparklubb@gm...

Se all info