Hoppa till sidans innehåll

Skor
Fingerskor.

Se upp med fingerskorna, de är nog inte så bra som det ofta har påståtts.

Följande är hämtat från Aftonbladets närbilaga 2014.05.13:

 

”Fingerskorna, som kom för några år sedan, skapade ett nytt mode inom löpningen.

Prins Harry i Storbritannien har setts bära dem, och skådespelerskan Kate Hudson har gjort reklam för dem.

Och många tillverkare har följt efter och skapat sin version av barfotaskor, det vill säga skor som det känns som att springa barfota i.

Men meningarna om det är bra eller dåligt är delade.

Och nu får skeptikerna till viss del rätt.

Två masstämningar

Nu tvingas Vibram USA, tillverkaren bakom fingerskorna, att betala ett skadestånd om 25 miljoner kronor till amerikanska kunder som köpt varumärkets skor av Fivefinger-modell.

Bakgrunden är två så kallade masstämningar, i Kalifornien och Illinois, där Vibram stämts för falsk marknadsföring.

Parterna har förlikats och Vibram vägrar erkänna något fel, men går med på att alla kunder i USA som från 2009 och fram till i dag köpt skorna - cirka 70 miljoner - får pengarna tillbaka om de vill. Företaget får heller inte längre hävda att skorna stärker musklerna och minskar skaderisken - inte utan att kunna bevisa det.

”Kan leda till skador”

I stället varnar specialisterna - både i USA och i Sverige - för att använda skorna.

”Det finns risker att springa i barfotaskor, som inte skyddar fötterna. Detta kan leda till skador i fötterna och ökar risken för stresskador” skriver amerikanska experter på sjukdomar i fötter och underben, American Podiatric Medicine Association.

Jan Forsman, ortopedskotekniker på Runners’ store i Stockholm, avråder också från alla typer av barfotaskor om du inte springer på ett mjukt underlag som sand eller gräs.

– Många som kommer till mig som har använt den här typen av skor, säger han.

– Man lurar foten att den har ett skydd och så springer man på asfalt och drabbas av fotskador, problem med knälederna och underbensbesvär. Men tack och lov har modet börjat svänga, mot tjockare och mer uppbyggda skor igen.

Kunder i Sverige omfattas inte av skadeståndet.

– Men den som inte tycker att en vara håller måttet kan alltid gå tillbaka till säljaren eller, om det inte fungerar, vända sig till ARN, Allmänna reklamationsnämnden, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt.”

 

Under Armor Speedform RC.

Jag fick syn på dem på nätet för ett tag sedan och tänkte att de skulle vara spännande att ha om de fanns i min storlek. Jag vågade inte riktigt lita på tillverkarens storlekslista. Enligt den skulle man mäta foten från häl till tå och då välja sko. Enligt den skulle jag ha storlek 46. Men så små skor har jag inte haft sedan jag vet inte när. Min vanliga storlek är 49 eller möjligen 48. Så då vågade jag helt enkelt inte ta 46 utan gick upp till 47,5. Frågan är om jag inte kunnat ta 46:an, men i alla fall hade det räckt med 47:an. Jag beställde dem hos Zalando eftersom man där kunde returnera kostnadsfritt om det inte passade.

I slutet av sommaren förra året köpte jag en lättviktssko som jag tyckte var lätt. En Adidas som vägde 305 gr för en sko. Dessa UA skor väger 225 gr per sko!!! Och dessutom är det tänkt att man inte ska behöva ha någon strumpa. Skorna är helt sömlösa invändigt. Så där blir det ytterligare några gram mindre. Mina vanliga löparskor väger 420 gr per sko.

Fast de är så lätta är det inte någon sula utan dämpning i dem. Även om jag springer på vägar/cykelvägar med grus och småsten är det inte något som känns igenom sulan.

Jag har sprungit i dem både helt barfota och med en tun strumpa. Det längsta jag avverkat med dem hittills är bortåt 25 km och det utan några problem.

Undrar hur mycket mindre energi man gör av med under ett marathon med så här lätta skor.

UA skor

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:29 Skribent: Gunnar Nilsson

Vill du bli medlem?

Läs om klubben här.

Stöd klubben genom att gå till Gräsroten och ange Uppsala LK  som din favoritförening när du spelar på svenska spel.

Stöd ULK när du handlar på nätet!


Här hittar du sponsorhuset REA-kampanjer

Ladda ner Sponsorhuset-appen! Nu finns Sponsorhuset som App att ladda ner på för både iOS och Android. Med appen på din telefon och surfplatta blir det mycket enklare att stödja Uppsala Löparklubb när du ska beställa saker på nätet. Ladda ner den här och kom igång!
App Store och Google Play

Besök Uppsala Löparklubb
på Facebook 
 
Kontakta admin för att bli inbjuden till facebook-gruppen

Whatsapp-grupp

Postadress:
Uppsala LK
C/o Tomas Thim, Slöjdgatan 21
75238 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: uppsalaloparklubb@gm...

Se all info