Hoppa till sidans innehåll

Gålörullen 2014


GÅLÖRULLEN 5 OKTOBER 2015 – RACESTORY
BRÖDKAVEL FÖRE OCH CHEDDAROST EFTER

Har kört två stycken officiella rullskidstävlingar + våra Kyrkserie-tävlingar tidgare i min rullskidskarriär. Så efter att på vår egen tävling UVK-RULLEN så var jag sugen på att få köra ytterligare en tävling. Så därför anmälde jag mig till Gålörullen 36,5 km söndag 5 oktober och på tävlingshjul. På SM 13 september överpresterande jag ju och var med och spurtade om guldet i min gubb-klass. Där körde vi på tävlingshjul och det gillade jag verkligen. Är ju mer likt cykelsport eftersom det går snabbare och man därigenom får mycket stor fördel av att ligga med rygg och åka med. Skulle vilja säga att det i rullskidor är en ännu större fördel än i cykel eftersom man här klyver ännu mer luft samtidigt som man kan ligga närmare framförvarande. (om man nu klarar det).

Stockhols Rullskidsklubb var arrangör och det här med att åka rullskidor ute vid havet söder om Stockholm verkar vara ett bra koncept! Var nästan finare här ute på Gålö än ute vid Björkvik där SM gick. Tävlingsarenan med de faciliteter och den gigantiska parkeringsplatsen är verkligen perfekt som tävlingscenter.

Banan var riktigt bra med ett par bra stigningar utan några alltför svåra utförsbackar. Första delen av banan var asfalten lite knölig men efter några varv visste man var man skulle åka så det var inget problem. Göran Hammarsson och gäng hade dessutom målat håligheter med gul färg. Andra halvan av banan var i utmärkt skick med mycket fin asfalt. Från start en fin snäll backe som ledde till en snabb utförskörning med en fin vänsterkurva utan några problem. I botten på denna så började en stigning som var banans jobbigaste – 500 m med en stigning på 28m. Efter denna så lite fin lätt åkning drygt 2 km med svag lutning utmed hela sträckan. Denna leder till banans lägsta punkt och en skarp vänstersväng ca 2,5 km ut på vägen med den fina asfalten som leder in mot Gålö och målet. Men med trafikvakter så fungerade detta utan problem. Direkt efter kurvan en liten backe upp och sedan ganska lättåkt med två små backar ytterligare. Den sista lilla knäppen ca 500minnan målet/varvningen. Och i och med detta så blir detta ett upplopp där det kommer gå väldigt fort och bra rull på skidorna och bra träff och hög intensitet kommer vara viktigare än flås för att kunna vinna en sådan här spurt. Och så klart måste man vara lite smart och kunna hitta rätt rygg och rätt position.

 

RACET – och dagen

Gjorde i tisdag mina bästa intervaller på rullskidor ever. Men tyvärr så hade jag veckan någon skit i kroppen – så jag var tveksam till att starta som det kände. Har ju i veckan VABBAT ons-fre och troligen fått någon förkylning i lroppen. Var sjukt trött iaf.

Klev upp efter en dålig natts sömn kl 06 00. Kokade min havregrynsgröt med russin och en kopp kaffe. Hade faktiskt lyckats med att packa alla grejer i går kväll så jag hade ne rätt lugn morgon. Kom ihåg att ta med DEGKAVELEN. Den brukar jag glömma. Men Calle på konditionsidrott introducerade ju detta med rulle för mig – men brist på pengar gör att det får bli en degkavel istället för en snygg spejsad rulle. Kör denna rulle sedan på musklerna framförallt på lårmuskler så jag löser upp alla spänningar. Där det gör ont rullar jag ett flertal gånger fram och tillbaks tills dess att det känns fint och smidigt. Tycker detta ger mig en betydligt bättre kropp innan tävling!!!!

 

Vi var fyra stycken som skulle samåka. Så med mig hade jag 3 av Upplands bästa rullskidsåkare – stjärnorna från Kyrkserien. Magnus Graas, Jens Carlevi och Fredrik Ström. Magnus Graas körde.

Avfärd kl 07 15 från pendlarparkeringen vid IKEA.

Framme vid Gålö just för kl 9 – så det var lugnt och bra innan start.

 

Vi hämtade nummerlapapr – Magnus efteranmälde sig och alla mina 3 kompisar fick stå i det seedade ledet. Skulle bli spännande att se vem av dessa som skulle vara först i mål. Magnus Graas är ju klassen i gänget och har varit den som haft bäst resultat tidigare. Men pga en krånglande rygg så har han missat träning och tävling nästan hela sommaren. Men nu är han i gång igen och har en uppåtgående form. Vårens dominant i Kyrkserien Jens Carlevi gjorde ett kanonlopp på Alliansloppet är väl den som jag tror skall vara starkast. Men han har missat att tävla sista månaden och haft fullt upp med älgjakt och jobb så hans dagsform kändes lite tveksam. Och sedan verkade det som när vi körde uppvärmningsvarvet att Jens skidor rullade aningens sämre än oss andra. Fredrik Ström har ju nu i höst som det känns blivit starkare för varje vecka, men han har bara slagit Jens och Magnus en enda gång tidigare så han får vara outsider i detta starka gäng.  Mina rullskidor som jag trimmat inför SM visade åter upp sig från sin bästa sida och antingen är det min tyngd eller rullet som gör att dessa skidor går som det känns verkligen snabbt eller snabbast. Skönt

Vi åkte igenom banan ett varv och varje varv är 7,3 km – vilket skall åkas 5 varv och blir då 36,5km.

 

STARTEN – Där nästan 60 åkare skall iväg är lugn. Först det seedade fältet – sedan vi andra med tävlingshjul. Därefter de som åker på tvåor och motionärerna. Jag ställde mig längst fram och längst till vänster för att minska risken med stavar och problem.  Utanför mig så ställde sig 15-årige Axel Aflodal från Sundbyberg. Misstänker att det är en ny stjärna på skidhimmelen. Håll koll på honom närmaste åren.

Har bestämt mig för att denna start åka lite mer kontrollerat. Är ju nu en längre sträcka och vill inte dra på mig för mycket mjölksyra. Täten drar iväg och 15-åringen trycker sig iväg och kommer in långt fram. Jag väljer att ta Jelineks rygg och släpper sedan snällt in några fler framför mig. Så nu ligger jag typ sist i den långa svansen på tätklungan. De trycker på där framme rejält och jag ligger lugnt kvar där jag ligger. Men det spricker upp och blir en lucka med tre grupper och jag ligger nu sist i den tredje. Men i backen utför och så glider jag om de i tredje gruppen och ligger nu med några starka killar som åker på bra. Vi tar den långa hyfsat jobbiga backen och är nu lite efter andra klungan. Men nu börjar den över 2 km långa snabba svaga utförskörningen. Så efter ca 1 km är vi ikapp andra klungan jag och en kille till. Efter ett tag ansluter även en tredje killer bakifrån. Så nu är vi 5 st i andraklungan.  Längst fram så åker Fredrik Ousbäck ifrån klungan och kör sedan ensam för att kunna vinna. Bakom försöker första klungan jaga ikapp. Fredrik Ousbäck, men tyvärr när dom närmar sig lite på tredje varvet drar Magnus Graas ner i diket i den skarpa klungan och bryter staven. Därefter så håller första klungan ihop och där lyckas Fredrik Ström sedan ta klungspurten och bli tvåa. Riktigt kul! Jens var med i spurten och tog trots lite tröga hjul en stark 5e plats.

I min klunga så åker jag lätt med, speciellt i motvind så är det skönt att ligga där bakom och jag har fantastiskt rull på mina nytrimmade rullskidor. Får kommentarer om att jag har bra vallat av mina medtävlare. Jag svarar att det är fettet och syftar då inte på fetter i kullagren utan på att jag är ganska tung, hahahaha.

Ut på andra varvet så dricker vi och det känns bra. Men i den 500m långa backen får jag släppa klungan. Tror nästan att jag skall åka ikapp dom på den lättåkta delen. Men kommer nära, men aldrig ikapp. Ser klungan både varv två och varv tre. Men på fjärde försvinner dom. Börjar mer och mer tycka om banan och njuter av rullskidsåkning. Kan nu börja tänka på teknik och hitta bra träff i stakningen. Är riktigt kul att åka och för första gången i min rullskidskarriär börjar jag varva andra rullskidsåkare. När jag kommer in på varvning tredje varvet så hör jag speakern säga att här kommer Samuel Forslund och antingen har han otroligt bra rull på sina rullskidor eller också är han trött.

Åker på – dricker sportdryck i varje varvning och fortsätter att varva åkare. Är det som känns inspirerande nu. Vid fjärde varvningen hör jag att det ligger en klunga på fyra stycken med ledaren i damklassen + 4 starka gubbar alldeles efter mig. Det ger mig motivation och inspiration att på sista varvet åter ta tag i åkningen och tycker själv att jag gör ett riktigt bra sista varv. Tar igen mig i utförskörningar och kan gå på riktigt hårt i stakningen i alla backar och framförallt på platten. Lyckas hålla den jagande klungan bakom mig och går i mål som 18 man med tiden 1:37:02. 16 min efter segraren.

Och jag nådde mitt mål att inte komma sist i tävlingsklassen. Som bonus var jag dessutom överraskande före damsegrarinnan i mål. Nöjd med att kroppen fungerande och nöjd även med att ha material som fungerar mer än bra! Var ju till kullagerexperten och fick dom trimmade innan SM. Har nu fått ytterligare tips från bl. a Magnus Graas så jag skall nog göra ytterligare lite förbättringar/modifiering på dessa lånade skidor så blir de nog ytterligare lite snabbare.

 

Mina varvtider – varje varv 7,3 km ( fr Suunto-klockan – så det kan misstämma lite med officiell tid)

18:08

18:08

19:36

21:09

20:11

 

Sluttid 1:37:09

Genomsnitthastighet 22,54 km/h

Maxfart 52,2 (tror jag kanske var snabbast)

Snittpuls 152

Maxpuls 165

Återhämtningstid inkl uppvärmning  75 timmar

 

Efter loppet på prisutdelning så vann jag en 2 kg tung Kvibille Cheddar-ost. Kan det bli bättre?  Jag är ju Ostoman. Nu blir det hamburgare med Cheddar-ost i två veckor.

 

En riktigt fin bana som passar bar för rullskidstävling både med tävlingshjul och med tvåor! Allt fungerade perfekt och detta var ett mycket bra arrangemang. Kanske skulle det varit skönt att få vatten istället för sportdryck som alternativ. Banan + macka med kaffe efteråt satt som en smäck!!! TACK STOCKHOLMS RULLSKIDSKLUBB – kommer gärna tillbaks nästa år.

 

//Samuel

Uppdaterad: 20 NOV 2014 13:11 Skribent: Andreas Bertilsköld
E-post: This is a mailto link

 

 

 Byggconstruct logo

 

Trimtex logotyp

 

 

 

Postadress:
Uppsala Vasaloppsklubb - Skidor
Stefan Djurström, Trångtä 32
75597 Uppsala

Kontakt:
Tel: +46704250251
E-post: info@uppsalavasalopp...