Hoppa till sidans innehåll

Tjurruset 2012


TJURRUSET Etapp 1 den 10 november 2012

Första etappen (av totalt 3) i Tjurruset efterföljare till Bockhornet ägde rum den 10 november i tuff miljö i Stenhagen med samling vid parkeringen till Sporthallen vid Stenhagenskolan. Återsamling efter tävlingarna i Stenhagen skedde vid UIF villan där OL-sektionen bjöd på buffé från Lasses Spis och prisutdelning i samband med egenbryggt kaffe/te och Pågens kakor som tilltugg. Etappsegrare PreO blev Ulla-Britt Wallén med 2 sekunders marginal före Kjell Wallén. Etappsegrare OL blev Katrina Bergander. Etappsegrarna fick som pris ryggsäck med stol respektive 3-benad hopfällbar stol. Dessutom fick segrarna som vandringspris hjorthuvud respektive älghorn (7-taggar) att väl vårda till nästa års etapp.

Segrare OL-klass

Katrina Bergander, Segrare i OL-klassen

Segrare i Preo 1

Ulla-Britt Wallén, segrare i PreO-klassen

 

Deltagare.

OL: Martin Engqvist, Claes Gejke, Karl Göran Gustafsson (fick förhinder) Torbjörn Johansson, Bengt Melin, Simon Olsson och Sören Winge

PreO: Annika Bergander, Leif Jansson, Marianne Jansson, Monika Larsson, Gunnar Norman, Gudrun Norman, Åke Wallén, Ulla-Britt Wallén, Kjell Wallén, Ulla Winge

Promenadörer: Birgitta Sandell, Britt Engqvist, Ulla Winge

Arrangörer: Bernt Åslund, Håkan Bergander, Thomas Kampf

Buffé: Alla plus Barbara Rosborg och Bodil Kampf

Ol-tävlingen

I den överlag mycket fina terrängen nordväst om Stenhagens skola hade vi placerat ut 30 kontroller. För vissa kunde man få 1 poäng – dessa låg närmast starten. De lite längre bort gav 2 poäng och de längst bort gav 3 poäng. Dessutom gav två kontroller 4 poäng. Dom låg inte så långt bort, men vi bedömde att ingen skulle ta dem om dom inte gav extra.

Sedan urminnes tider, ja i alla fall i dryga 25 år, är detta en handikapptävling. Då tävlingsfrekvensen bland sektionens medlemmar är begränsad nu för tiden och då detta var första tävlingen i Tjurruset kunde arrangörerna inte göra någon startlista. Lätt som en plätt – de tävlande får fixa det själv. Det gick så till att innan start fick dom kartan och fundera på hur många poäng dom kunde fixa under den timme (exakt!) tävlingen skulle pågå se kolumn (A) nedan.

I kolumn (B) kan du se hur många poäng var och en samlade in och i kolumnen därefter hur länge de höll på.  I regelverket ingick också att för varje minut den tävlande var ute längre än 60 minut drogs två poäng av. Resultatet av det framgår av kolumn (C). Nästa kolumn (D) visar placeringen så långt.

Sen har vi ju det här med handikappet – hur bra var man på att uppskatta sin kapacitet att samla poäng? Det ser du i kolumn (E). Då får vi en ny resultatlista – (F). Lägger vi ihop de två resultatlistorna (D+F) så får vi en slutlig lista. Vilken placering var och en fick i den första etappen av Tjurruset framgår av kolumnen längst till höger.

Om du tycker detta är komplicerat så har du helt rätt. Det är inget som säger att det skall vara enkelt. Ju mer komplicerat ju bättre – klagomålen blir färre! Men nog lyckades vi – ingen blev sist och en vann. Bättre kan det inte vara!

 

Anta-gen poäng-

skörd

 

 

 

(A)

Insam-lade poäng

 

 

 

 

(B)

Tid

Poäng efter tidsav-vi-

kelse

 

 

(C)

Place-ring

steg 1

 

(B-C)

 

 

(D)

Anta-gen poäng minus insam-lade

(A-B)

(E)

Place

ring

steg 2

 

 

 

 

(F)

Slutlig lista

 

 

 

 

(D+F)

Place-ring

Martin Engqvist

45

60

59

60

1

15

7

8

3

Claes Gejke

30

40

53

40

4

10

6

10

5

Katrina Bergander

61

60

54

60

1

1

1

2

1

Torbjörn Johansson

38

41

62

37

5

3

5

10

5

Bengt Melin

58

59

53

59

3

1

1

4

2

Simon Olsson

44

46

75

16

7

2

3

10

5

Sören Winge

45

43

68

27

6

2

3

9

4

 

Och vilken glädje som lyste i familjen Berganders ögon när Katrina fick vandringspriset för ett år – en ståtlig monterad älgkrona från 1936 (vinnaren strålade ej, hon hade avvikit). För att inte tala om när etappriset delades ut. Den stolen hade Katrina vunnit under tävlingen för ett eller annat år sedan.

Eftermäle från Katrina: Det kan bli grymt med älgkrona hemma.  

 

PREO - Precisionsorientering

Banan bestod av 10 PreO-kontroller där fyra var falska (2, 6, 8 och 10) och resten ”äkta” samt två tidkontroller (TK). Nils Wahlberg Upsala SIF var bankontrollant och tillsyningsman för banläggningen. Deltagarna framgår nedan.

Samling skedde 09.00 på parkeringen vi sporthallen för Stenhagenskolan med startpunkt ca 50 m syd parkeringen. Första start var ca 09.27.51. Deltagarna tog banan individuellt, parvis eller trippelvis. Ulla Winge, Birgitta Sandell och Britt Engqvist fungerade som parallella promenadörer. Elsa med husse Thomas Kampf släntrade efter och tog in kontrollerna. Målgång skedde 10.45-11.00 varefter deltagarna tog sig till UIF-villan och hjälpte till med att duka upp för buffé från Lasses Spis.   

Definitionen av två kontroller ledde till mindre diskussioner.

Kontroll 5: Väl svårt och underligt med ”mellersta näsan” för höjden. Kanske bättre med ”höjden SV foten. Bankontrollanten/tillsyningsmannen ansåg det senare mest korrekt eftersom ”mellersta näsan” fodrar att höjdkurvan skall korsa kontrollcirkeln för att det skall bli en näsa.

Kontroll 6: Thomas Kampf var först med att säga till mig att den måste vara falsk. Efter en närmare titt ändrade jag Facit till det. Facit för kontroll 6 blev därmed samstämmigt med 90% av deltagarnas svar.   

Vid kaffet skedde prisutdelning där Ulla-Britt blev gladast av alla. Med 2 sekunders marginal slog hon Kell W och fick ett rådjurshuvud som vandringspris att ansvara för under året och en ryggsäck med stol som etapp-pris. Stort grattis önskar alla deltagare. Gör om bedriften de två närmaste åren och du är säker på att behålla trofén.

 Resultat

Plac-

ering

Deltagare

 

Rätt

max 10

Bana

TK

Antal

rätt

TK (sek)

Totaltid

inkl. ev.

tillägg

1

Ulla-Britt Wallén

9

2

28

2

Kjell Wallén

9

2

30

3

Annika Bergander

8

2

50

4

Gunnar Norman

7

2

57

5

Åke Wallén

7

1

120

6

Leif Jansson

7

0

220

7

Marianne Jansson

7

-

-

8

Gudrun Norman

6

2

57

9

Monika Larsson

6

1

122

 

Resultatberäkning: Deltagarna ordnades efter minskande antal rätt på banan. Deltagare med lika antal särskiljdes med hjälp av totaltiden inklusive tidstillägg. De två tidkontrollerna (TK) togs i följd med en maxtid satt till 120 sek. Varje fel i TK gav tidstillägg på 60 sek. 

 

Buffe 1

Buffe i UIF-villan

 

Buffe 2

Buffe i UIF-villan

 

Samling Tjurruset

Samling i Stenhagen

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:13 Skribent: Håkan Bergander

Postadress:
Upsala IF - Orientering
c/o Thomas Kampf, Gläntvägen 13B
75756 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0760487007
E-post: thomaskampf.uppsala@...

Se all info