Hoppa till sidans innehåll

Årets Säsongsavslutning

29 NOV 2011 15:55
OL-säsongens avslutning är som tidigare år Rodhen-Natt
  • Uppdaterad: 17 JUN 2018 19:49

Rodhen -Natt 2011

 

Sista nationella tävlingen för året  - Rodhen.natt - genomfördes i Gimo den 6/11.

Arrangör sedan många herrans år är OK Rodhen.

 

Det är en patrulltävling och är en trevlig avslutning på orienteringssäsongen med många 2-mannapatruller. Lite längre banor än normalt och risk för dåligt novemberväder motiverar att man tävlar i patrull.

 

Känslan då skymningen lägger sig och alla börjar samlas är lite speciell. Det är många man känner, byter några ord, alla är lite taggade.

Strax före kl 17 startar det långa "tåget" till den gemensamma starten som ligger någon dryg km bort. Tåget leds av maschallbärande funktionärer.

 

Vid startplatsen ställer alla upp i en stor fyrkant runt en stor upplyst träpelare med Rodhen. Man trängs med tävlande i samma klass, viss psykning kan förekomma. Spänningen dallrar i luften - en minut kvar - efter 50 sek går startskottet och ett större,  ett i viss mån ordnat kaos utbryter och man är ute i mörkret. Det gäller att i röran hålla reda på sin par-kamrat, men så småningom reder det upp sig och den kluriga orienteringen kan börja.

 

Rodhen-natt byter huvudort år från år. Den alterneras mellan Gimo, Öregrund, Östhammar och Alunda. Går oftast till en del i den lite oregelbundna tätortsbebyggelse i dessa samhällen men också till en del i skogsterräng.

Jag har deltagit i denna tävling i många år. Parkamraterna har varierat och för det mesta har det gått bra.

Min första parkamraten var Gunnar Pettersson, en mycket duktig natträv. Honom lärde jag mig mycket av.

Vi tävlade tillsammans några år och för det mesta kunde vi känna oss nöjda. En rolig episod vid en av tävlingarna då vi var många par ihop när vi närmade oss målet: Vi hade någon kontroll kvar och skulle passera en plöjd åker med lös lera. Jag med lite lättare kropp kunde springa ovanpå medan de lite större killarna sjönk igenom, däribland Gunnar och de fick kämpa sig över.

Åkern var omgärdad av stängsel och vid slutet av det långa åkern fanns en grind - jag var tvungen ställa mig och vänta på de andra som passerade grinden och ansluta till Gunnar. Sedan blev det fullt ös. Vi kom inte först men först med båda i mål.

Senare hade jag Sven Åhrman som parkamrat. Det blev många tävlingar tillsammans med honom. Ibland drabbades han tyvärr av höstförkylning och då blev det andra att tävla med. Sture Sporrong Björklinge SOK, Per-Erik Tunström OK Linné och Rune Haulin IF Thor. Efter det att Sven gick bort för några år sedan har det blivit Rune Haulin, K-G, Sten Larsson Häverödal och nu senast Ove Carlsson OK Linné. Det har för det mesta gått väldigt bra med samarbetet under stressiga förhållanden och roligt med lite olika karaktärer.

 

Det är få som slänger in handuken trots otroligt dåligt väder. En gång då det under natten kommit en del snö i Uppsala men i Alunda var det nästan snökaos. Vid en sankmark där sly och hög vass höll snön uppe hade vi snö i brösthöjd innan vi kom fram till kontrollen där vi först måste skapa av all snö för att komma åt att stämpla.

En annan gång hade det kommit så mycket snö i Uppsala att snön stod en halvmeter upp mot min garagedörr. Jag och Sven konfererade, men det var självklart att vi skulle försöka ta oss fram till Östhammar. I 50-60 km/tim startade vi österut i 2 hjulspår på vägen. Ju längre vi kom ju mindre snö och i Östhammar var det nästan bart och jag tror att de flesta tänkt som vi och kommit till start.

För det mesta har det dock varit bra väderlek.

 

Det finns många andra roliga episoder att minnas. Det var då vi närmade oss en kontroll kanske 100 m kvar och min parkamrat hade inte ordnat allt före start utan plötsligt sa sig vara tvungen att sätta sig för större behov. Jag som inte ville störa i hans göromål föreslog att jag springer fram för att säkra kontrollen och ber honom blinka med lampan då jag är på väg tillbaka , detta för att vi inte skall komma ifrån varandra. Vi kunde därefter snabbt spika kontrollen och förlorade på det sättet inte så mycket tid.

Med Sven hände det några gånger att vi kom ifrån varandra. En gång rätt länge, vi fortsatte båda två, för att efter 4-5 kontroller stöta på varandra igen.

Vid en annan tävling då vi låg bra till (kanske för bra kanske vi tyckte?) sprang 200 m i kontrakurs, N istället S men det gick bra ändå.

 

Priset tar - tror jag -  årets tävling. Vi är tyvärr bara 3 par i klassen. Tävlingen gick för ovanlighetens skull i ren skogsterräng från start till mål och mycket svår orientering. Det var lite ovanligt. Dessutom brukar det vid de första kontrollerna efter start vara stora klungor. Nu precis tvärtom åtminstone för vår del. Vi anpassade oss inte till detta - alltså fullt ös som vanligt. 1:a gick bra, alltför bra.

Därefter en kortsträcka 200 m, stenen skall ligga nedanför en sluttning. Vi kommer nedför sluttningen men ingen sten vare sig till vänster eller höger. Vi börjar göra större svängar runt - ingen sten. Vad göra? Springa ned till en svartväg 350 m S (istället för att gå tillbaka till 1:a). Vi går hela tiden i grönsly och allsköns bråte -  kommer halvägs till en sankmark och tror oss veta var vi är. Försöker ta kontrollen därifrån, misslyckas måste försöka gå ner till vägen igen. Därifrån kan vi ta kontrollen. Vi har där tappat 20 min gentemot de andra.

Vår väg till 2:an visas i bifogade bild. 

Men eftersom vi har erfarenhet av natt-OL där allt kan hända beslutar att fortsätta och satsa allt. När vi närmar oss 3:e ser vi en kontrollreflex men något för mycket till vänster än vi förväntat. Några lysen syns också så vi frestas springa dit. Där möter vi till förvåning våra två konkurrentpar som står och kliar sig i huvudet (de har dittills missat nära 20 min på 3:an). Fel kontroll  där vi står, vilket vi ju misstänkte.

Gemensamt kommer vi överens var vi är, bestämmer att nu kan vi starta om, tar snabbt 3:an och därefter kan vi skaka av oss våra konkurrenter. Resten av banan går hyggligt bra. Med Ove Carlsson OK Linné -  min parkamrat -  hade jag trots missen ett mycket bra samarbete.

Ett annat par som hade det jobbigt var ett par som ofta vunnit sin klass. De hade i år för säkerhets skull skaffat sig svarta tröjor för att minska möjligheten för häng av konkurrenterna. De gick kanske alltför fort med de nya tröjorna. 20 min miss på 4:e, men med hårdare konkurrens en vår, är det kanske bättre med de ordinarie tröjorna.

 

Analys efteråt:

Från K 1: alltför nordlig kurs och för långt. Eller snarare att vi började fokusera i rätt avstånd men fortsatte därför att sluttningen inte t ycktes ta slut. Dessutom att passera en beståndsgränsen utan att uppmärksamma det!!

Efter div. irrande i det gröna - beslut att gå ned till vägen men vänder från en som vi trodde tillförlitlig utgångspunkt, borde fullföljt till vägen vilket vi senare gjorde och därifrån gick det bra

 

 Rohden natt 2011

 

 

 

 

 

 

Skribent: Martin Engqvist

  

LÄNKAR TILL UIF:S
ÖVRIGA SEKTIONER

 

Friidrott  Boxning

Handboll  Fotboll

 

Postadress:
Upsala IF - Orientering
c/o Thomas Kampf, Gläntvägen 13B
75756 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0760487007
E-post: thomaskampf.uppsala@...

Se all info