Hoppa till sidans innehåll

SM i Skövde

18 AUG 2012 14:30
Två av föreningens lag gick till 1/8 delsfinal, nämligen Gunnar Sandberg, Birgitta Olofsson och Olle Wiberg i trippel mixed och Inga Stenbrink och Olle Wiberg i dubbel mixed. Olle var den mest framgångsrike av alla. Han kom även längst i singel och tillsammans med Sven Edlund även i dubbel. I trippel kom han tillsammans med Sven och Gunnar till 1/16-delsfinal.
  • Skapad: 18 AUG 2012 14:30

Vädret i Skövde var bättre än förväntat. En del skurar fick vi förstås över oss, men solen sken för det mesta. Det blåste ofta hårt och var ganska kallt i luften.
Ibland kändes det mer som höst än som mitt i sommaren.

Banorna var ett sorgligt kapitel. 30 av de 260 banorna låg på asfalt täckta av grus och de var bra att spela på, medan de övriga 230 banorna var i en stenöken. Stora och små stenar fanns överallt på banorna, en del låg lösa och en del satt fast i marken.  Banorna sluttade både i sidled och framåt-bakåt och det var dessutom fåror och gropar i dem.  Kloten studsade hur som helst, vilket ibland lockade till skratt men för det mesta till ilska och besvikelse. Att skjuta var totalt omöjligt, om man inte träffade direkt på järnet.

En annan sak, som var jobbig, var att tävlingssekretariatet låg jättelångt från spelplanerna. Det blev kort om tid mellan matcherna på grund av detta och flera hann inte träna på sina nya banor. Den plats, som man fick sätta upp sitt tält på, låg så långt bort att det var helt meningslöst att ha något tält.
Trevligt var att alla som åkt ur sin tävling tog sina stolar och sitt pick och pack och gick och hejade, stöttade och servade de, som ännu var kvar. Det blev på så sätt en väldigt fin gemenskap och sammanhållning mellan oss alla.

Vi bodde på Billingens campingplats i stugor. De, som bodde i större stugor hade alla moderna bekvämligheter som dusch, toa och TV. I småstugorna fanns inget av detta, utan man hämtade vatten i dunkar och fick duscha och uträtta behov i ett servicehus. Det gick bra. Man vande sig snabbt.

På tisdagskvällen hade vi grillparty (se bilder)och på onsdagen genomförde vi SM-trösten. ( Se separat artikel och bilder). På fredagskvällen hade vi knytkalas för att få slut på all mat.

Nu till själva tävlingarna:

Trippel mixed var den första grenen. Där var det direktutslagning i V-65 och öppen klass, vilket innebär att man åker ut direkt, om man förlorar en match. Den spelades på asfaltbanorna. Både vårt V-55-lag och ett av V-65 lagen gick till 16 delsfinal.

Anders och Barbro Fredholm tillsammans med Christer Lindgren  i V-55 gick vidare från poolspelet med följande resultat: 7-13, 13-12, 13-9. I matchen efter förlorade de med 6-13.

Gunnar, Birgitta och Olle vann 3 matcher med 13-10, 13-11 och 13-1. I fjärde förlorade de med knappa 12-13.

Inga, Sven och Berit Ronnebjer vann sin första match mot Falkenberg, där Ola Stenbrink ingår i laget. Förra året kom han 2-a i trippel mixed och 3-a i dubbel. På sin väg fram då, slog han ut Olle och Sven i dubbel, så det var en skön revansch. Tyvärr blev det enda segern för detta lag. I andra matchen förlorade de med med 9-13 mot ett lag från Lejonkulan, som sedan gick till ¼-final.

Dubbel mixed spelades på måndagen.  Våra V-55-lag gick inte vidare från poolspelet. Anne-Louise och Johnny Simonsson förlorade i två raka medan Anders och Barbro Fredholm förlorade första matchen med 10-13, vann den andra med 13-7 och förlorade matchen om andra platsen i poolen med 10-13.

I V-65 gick det bäst för Inga och Olle, som gick till 1/8-delsfinal efter 7 matcher.
I poolspelet vann de den första stort med 13-2 och förlorade den andra stort med 4-13. Efter att ha vunnit sista poolmatchen med 13-9 och blivit tvåa i poolen, vann de de följande 3 matcherna med 13-3, 13-12 och 13-11.
Åttondelsfinalen gick morgonen dagen efter. Inga och Olle började väldigt bra och ledde med 11-2, när motståndarna började storspela, vände matchen och vann med 13-11.

Gunnar och Birgitta vann två raka i poolspelet med 13-5 och 13-9 och blev pooletta. Det är en fördel att vinna gruppen mot att bli pooltvåa. T.ex kan poolettan gå direkt till 32-delsfinal medan pooltvåan går till 64-delsfinal. Matchen efter vann de med 13-5 och förlorade sedan nästa, med de omvända siffrorna 5-13.

Sven och Birgitta Wennerberg blev också pooletta i sin grupp efter segrar med 13-2 och 13-5. De vann sedan följande match med 13-7 och förlorade nästa med 6-13.
Av någon märklig anledning slutade Sven och Birgitta W i resultatlistan på 1/32 delsfinalplats, medan Gunnar och Birgitta med väldigt likartade siffror och antal matcher kom på 1/16-delsfinalplats. 

Singel
V-55: Anders Fredholm gick vidare från poolspelet efter matchsiffrorna 13-8, 9-13 och 13-12. Matchen efter vann han med 13-9 och gick till 1/32-delsfinal. Den förlorade han med 10-13

V-65 : Olle Wiberg gick till 1/32-delsfinal efter att ha blivit pooltvåa. 8-13, 13-8 och 13-3. Därefter vann han med 13-11, 13-11 och förlorade till sist med 11-13.
Sven vann sin pool med 13-7 och 13-12 och förlorade nästa, som var 1/64-delsfinal med 10-13.

Efter poolspelet måste segraren i varje match skyndsamt ta sig till sekretariatet för att lämna resultat, få ny bana och motståndare. När Olle för tredje gången den här dagen kommit till sekretariatet, fick han veta, att han skulle spela sin nästa match på centercourten, som låg bortom sekretariatet, så det var bara för honom att skynda tillbaka till de vanliga banorna för att hämta klot m.m. som han lämnat där. När han efter en del problem hade hittat sin bana, var den upptagen av en nyss startad match. Ingen motståndare fanns heller på plats.

Inga skickades till sekretariatet och allt löste sig. Motståndaren visade sig vara en lätt handikappad man, som Olle tyckte så synd om att han hjälpte honom att ta upp lille och klot och ändra på resultattavlan. Till tack besegrade han Olle.

Gunnar blev tvåa i sin pool efter siffrorna 12-13, 13-5 och 13-4 och åkte ut i 1/128 delsfinalen med 4-13.

Christer vann en av sina matcher i poolspelet, men gick inte vidare.

Dam:  Ingen av UPS damerna gick vidare efter poolspelet. Birgitta O och Inga vann en av sina matcher medan Berit, Margareta, Birgitta W förlorade i två raka.

Nämnas bör kanske att det var högt rankade spelare som UPS-damerna fick möta. Birgitta Wennerberg förlorade knappt med 11-13 mot Birgitta Ekrot, som ligger tvåa på rankinglistan, Berit och Inga förlorade sina första matcher mot rankade spelare som sedan gick till ¼ resp. 1/8-delsfinal. Birgitta O spelade fantastiskt bra och förlorade knappt med 12-13 i sin tredje match mot en högt rankad spelare.

Alla damerna spelade dessutom sina singelmatcher i stenöknen medan en del av herrarna fick spela på asfaltbanorna.

Trippel
Dam: I damtrippel spelade Birgitta Olofsson, Berit Ronnebjer och Inga Stenbrink. De hade tur att få spela på en av de bättre stenökenbanorna, där det grova gruset var ganska jämnt fördelat över banan och de stora stenarna saknades.

Första matchen spelade de mot ett göteborgslag från Hällesåker. Matchen var oerhört jämn och spännande men efter 3 timmar hade vårt lag äntligen vunnit med 13-11. Andra matchen mot ett lag från Lejonkulan förlorades med 7-13. I tredje matchen fick UPS återigen möta Hällesåkerslaget. Den här gången lyckades de slå dem med 13-9 på halva tiden d.v.s  1,5 timmar. Hela poolspelet tog 6 timmar!

Matchen efter, som var 1/16 delsfinal spelades mot ett motalalag Boule von Platen. Den matchen var också jämn. Vid ställningen 8-9 hade BVP sitt enda spelade klot precis bakom lillen och UPS hade 2 klot bredvid varandra 1 dm framför lillen och dessutom ett klot 1 dm till vänster om lillen.  När BVP spelat klart låg i stort sett alla klot precis runt lillen men 4 av dem var deras och matchen var förlorad för UPS.

V-55
Margareta Lind, Anne-Louise och Johnny Simonsson blev pooltvåa med resultaten 5-13, 13-12 och 13-9 och gick till 1/32-delsfinal, där de blev utslagna med 3-13.
Anders, Barbro och Christer förlorade i två raka.

 V-65
Gunnar, Sven och Olle lyckades bäst i trippel. De blev pooletta efter matchresultaten 13-1 och 13-10. Matchen efter vann de med 13-10 och förlorade sedan i 1/16 delsfinalen med 9-13. 

Dubbel

Bara Olle och Sven gick vidare från poolspelet efter att ha blivit pooltvåa med siffrorna 6-13, 13-7 och 13-1. I matchen efter, som var 1/64-delsfinal förlorade de med 9-13.

Gunnar och Birgitta O och Berit och Inga vann en match var i poolspelet men gick inte vidare.

Birgitta W och Margareta, Anne-Louise och Johnny samt Anders och Christer förlorade i två raka.

Sammanfattningsvis var SM en framgång för vår förening. Många gick vidare från poolspelet i flera grenar, trots att motståndet var hårt och banorna besvärliga.  Rent socialt ger en vecka tillsammans också så mycket. Alla hjälper och stöttar varandra hela tiden, vilket ger en god sammanhållning inom klubben. Trevlig samvaro på kvällarna med många glada skratt gör också att man får fantastiska minnen. Konstigt att inte fler vill vara med!

Klicka här för bilder.

 

Skribent: Bengt-Åke Carlson

web counter

Web Master: Bengt-Åke Carlson

This is a mailto link

 

Postadress:
Upsala Petanque - Boule
Inga Stenbrink, Stenhagsvägen 148
75260 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184320456
E-post: This is a mailto link

Se all info