Hoppa till sidans innehåll

The Race of the Falling Leaves


[Bildverktyget fungerar inte nu på morgonen, bilder kommer senare!]

Höstloppet Lombardiet runt är den sista stora klassikern på tävlingskalendern för cyklisterna i Protour. Loppet karakteriseras av en väldigt lång distans (260 km), en mytisk backe vid namn Madonna del Ghisallo som är den tredje sista klättringen i tävlingen samt att det är den sista stora chansen för cyklisterna för att få ett bra avslut på året. Senare i artikeln kommer jag att spåna om vem som kommer att fälla det sista lövet över cykelåret 2010.

Loppet kördes för första gången 1905 och hade endast uppehåll år 1943 och 1944 p g a andra världskriget. Fausto Coppi har rekordet med fem segrar totalt. Alfredo Binda har fyra vinster och den som har vunnit mest i dagens läge är Damiano Cunego som har tre.

                                                          Bansträckningen

Bansträckningen är lite annorlunda i år. Istället för att börja loppet i Varese så startar man, för första gången sedan 1984, i Milan. Efter klättringen Madonna del Ghisallo så kommer cyklisterna (istället för att köra nedför till Erbe) att klättra ännu en stigning som heter Colma di Sormano. Sormano har en snittlutning på nästan 9 % och är 7 km lång. Efter denna stigning så är det 41 km kvar. Sista stigningen är San Fermo och efter den backen så är det fem kilometer kvar. 3.5 km nedför och 1.5 km platt. Banan är alltså lite tuffare i år vilket ökar förutsättningarna för en underhållande cykelåkning. Att klättra Colma di Sormano efter 21 mil kommer att kännas ordentligt i benen för alla cyklister.

 

Kvaliteér man bör ha som cyklist är stark uppför, uthållig, gärna explosiv för att trötta ut sina motståndare, stabil nedför och fördelaktigt en bra spurt. En som passar in på dessa beskrivningar perfekt är Damiano Cunego, som har vunnit loppet tre gånger. Tyvärr så är han inte med i år, han avslutade säsongen redan förra månaden.

Kandidater till segern

Cadel Evans

Cadel Evans hade som mål på världsmästerskapen i Geelong  att göra precis som Michael Matthews gjorde i u23-klassen. Nämligen att vinna på hemmaplan. Det hände inte, men nog slet han hårt för att få det att hända. Det är sällan brist på engagemang hos den nu 34-årige australiensaren, som har haft en lång, tuff säsong. Det som började i Tour Down Under i januari, kommer nu att rundas av i Italien. Mellan januari och oktober har han hunnit med både Giro di Italia, Tour de France och även ett otal tuffa klassikerlopp. Han är en cyklist som nog helst skulle vilja vara ensam i ledning efter sista stigningen. Så är han i förstagruppen i San Fermo och har krafter kvar så kan ni vänta er minst en attack från den forne världsmästaren.

En offensiv cyklist på endagslopp, vilket är väldigt underhållande för oss tv-tittare. Vinner han så hoppas jag att han har lärt sig att utföra en ordentlig målgest

Philippe Gilbert

Det börjar kännas som en självklarhet att nämna vallonen som den största favoriten till att vinna ett endagslopp, vilket inte är helt utan baktanke. Han gjorde allt han kunde för att vinna VM i år och det hade kunnat gå om det inte vore för klungans fina samarbete på sista varvet. Resultatlistan visar en 18:e plats, men hans cykelåkning talar för att han just nu är en av de starkaste attackcyklisterna i klungan. I Paris-Tours i söndags fick han inte lika mycket utrymme, där han var sugen på en tredje raka seger i Paris Tours vilket han skulle vara den förste i historien att lyckas med. Det gjorde han inte, men med tanke på att han också vann Lombardiet Runt förra året så siktar han otvivelaktigt mot en andra raka seger nu på lördag.

Vallonen drar sig sällan för att attackera distinkt och med en stor beslutsamhet. På världsmästerskapen och Paris-Tours gick det inte hela vägen. Kanske går det bättre på lördag?

Filippo Pozzato

Revanschsugen efter en utebliven medalj från VM. Tyvärr så har han inte haft några bra resultat från tävlingen tidigare. Italienaren har fått motta kritik från både Björn Leukemans och Philippe Gilbert. Från Björn Leukemans i VM för att han inte samarbetade i en sextett som uppstod i slutet, och från Gilbert i Paris-Tours som upplevde att Pozzato endast markerade belgaren i sista klättringen och inte gjorde några egna försök att bryta loss från klungan.

Pozzato har själv sagt att han har en tendens att tänka för mycket i slutet av loppen och har svårt att ta egna initiativ. Det måste han ändra på om han vill göra ett bra resultat på lördag.

Jag är nog inte rätt person att döma honom utifrån hans resultat (se bild nedan), men förutom sin etappseger i Giro di Italia och sjundeplats i Paris-Roubaix, har han enligt mig haft en rätt medioker säsong med tanke på de resultat han har haft tidigare år.

Just ja, han ligger också fyra i UCI:s världsranking. (Vem som nu bryr sig om det)

Jag hoppas för hans skull att han har hittat en ny flickvän. Och att han inte har läst min artikel…

Alexander Kolobnev

Kom trea förra året vilket talar för att loppet passar honom bra. År 2008 slutade han på en trettondeplats. Som jag nämnde inför VM så väljer han sina resultat med omsorg, och om formen efter VM håller i sig så kommer han bli en man att räkna med. Hans fjärdeplats i endagsloppet Giro dell Emilia (se bild) talar för att så är fallet.

Outsiders

Daniel Martin

Den unge irländaren slutade på en andraplats i Giro dell Emilia i år och på en åttondeplats i Lombardiet runt (hans debut i loppet) förra året, så därför tror jag att han på lördag kan bli en kille at räkna med. Har haft en fin säsong i år med segern i Polen Runt som största vinst.

Chris Horner

Efter många om och men så verkar det som att Radioshack kommer att få ställa upp i årets upplaga. Deras farligaste mannen i stallet är enligt mig veteranen Chris Horner, vars resultat brukar poppa upp lite här och var. Han har, enligt mig, i år gjort sin bästa säsong någonsin. Vinst i Baskien Runt, topp10 på Amstel Gold Race, Kalifornien Runt, Liege-bastogne-Liege och Fleche wallonne. Det kanske inte är så märkvärdigt, om det inte vore för att han i år blir 39 år gammal. Det är väldigt få cyklister som brukar få sina bästa resultat vid den åldern. Den enda jag kan komma på är Gilbert Duclos-Lasalle som vann Paris-Roubaix två gånger. Första gången då han var 38, andra gången var han 39.

Chris Horner har deltagit fyra gånger i Lombardiet Runt. De gångerna har han slutat 11:a, 10:a, 7:a och 12:a.

Han har en lång erfarenhet och cyklar med benen såväl med hjärnan, vilket inte alla potentiella vinnare i detta lopp verkar kunna göra.

Har välförtjänta smeknamn som The smiler, The Redneck och The Yahoo Kid. På lördag kanske vi får se veteranen illustrera det på podiet

 

Vem drar det sista strået år 2010?

Det är många som är sugna på att förbättra sina förutsättningar inför år 2011. Att finputsa en redan bra säsong, att revanschera sig för en medioker säsong eller öka sina chanser för att få ett bra kontrakt inför nästa säsong är några av anledningarna. Många av cyklisterna har kört både Vueltan och sedan laddat upp inför VM, och efter det gäller det att hålla formen lite mer än en vecka för att försöka göra ett sista bra resultat för säsongen.

Thor Hushovd kommer för att visa upp sig i sin nya världsmästartröja, vilket är väldigt kul. Dock tror jag inte att han är en man för topp10 då bansträckningen den här gången kommer att bli för tuff. Spurtare brukar vanligtvis inte delta i denna tävling p g a just bansträckningen. Ändock roligt att med en nordisk världsmästare till start!

En som jag tycker har sett väldigt bra ut i de senaste tävlingarna är Vincenzo Nibali. Han har vunnit Vuelta a Espana, var delaktig i världsmästerskapen i Geelong och var bra med i Giro dell Emilia, så jag tror att det blir han som fäller det sista lövet för cykelsäsongen år 2010.

Kuriosa om Lombardiet Runt 

Fausto Coppi har rekordet i antal vinster och pallplaceringar. Han har vunnit loppet fem gånger och har åtta pallplaceringar sammanlagt. Fyra av segrarna så var han i ledning över Madonna del Ghisallo. Året då han vann första gången, 1946, så upptäcktes det senare att han mutade Michele Motta 30 000 lire för att låta Fausto Coppi attackera och vinna ensam från förstagruppen.

              Fausto Coppi i läderjacka efter segern 1947     

 

 

-          Sverige har två podiumresultat från tävlingen. Bernt Johansson kom tvåa 1978, endast slagen av storcyklisten Francesco Moser. År 2000 så kom Niklas Axelsson trea bakom Raimondas Rumsas och Fransesco Casagrande. Tre cyklister vars ärlighet och moral är lika föredömlig för cykelsporten som Laurent Brochards hockeyfrilla. 

 

 

-          Fabio Casartelli, som var ifrån Como där loppet går förbi, vurpade så illa under 1995 års Tour de France att han dog. Hans cykel finns bevarad i ett kapell som ligger vid Comosjön. Kapellet ärtillägnat för proffscyklister. Cykeln är bevarad i samma skick som när han vurpade.

Fabio Casartellis finaste seger ägde rum i OS 1992

 

 

-          1997 så pratas det om att Michele Bartoli och Laurent Jalabert ska ha gjort en deal precis efter sista backen om att jaga ikapp den ledande Francesco Casagrande tillsammans. Dealen gick ut på att Laurent Jalabert skulle få vinna loppet och Michele Bartoli skulle bli garanterad topp-4 placering vilket skulle ge honom plats nummer ett i världsrankingen. Resultatet blev att Laurent Jalabert vann och Michele Bartoli blev 4:a vann därmed världsrankingen.     

Laurent Jalabert i sista stigningen med Michele Bartoli hack i häl

 

 

-          Paolo Bettini grät när han vann loppet år 2006. Olikt alla andra segrar som han vann under karriären var det inte enbart glädje som var upphov till hans känslor, utan även sorgen efter att hans bror Sauro hade dött i en bilolycka veckan innan. Såvida man inte har ett hjärta av sten så är det svårt att inte gripas av bilderna när han korsar mållinjen.  

 
Uppdaterad: 14 OKT 2010 06:30 Skribent: Jonatan Wigerup [Bengt Sareyko9

Postadress:
Vallentuna CK - Cykel
Tomas Berg, Ättehagsvägen 3
18762 Täby

Besöksadress:
Tomas Berg, Ättehagsvägen 3
18762 Täby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: vallentunack@hotmail...