Hoppa till sidans innehåll

Historia


KORT HISTORIK ÖVER KLUBBENS VERKSAMHET
 

 

När Kurt R Gustafson den 19 oktober 1973 gjorde ett första försök att bilda en friidrottsförening i Vallentuna gick det inte så bra. Föräldrauppslutningen blev inte vad den borde vara för utan ledare ingen klubb. Kurt gav dock inte tappt, och den 9 november 1973 fick han lön för mödan; Vallentuna Friidrottsklubb bildades i ett omklädningsrum i Hjälmstaskolan! På detta det första mötet fastslogs klubbens målsättning, som för övrigt gäller än i dag: "Föreningens målsättning skall vara att intressera så många som möjligt för friidrott och bereda var och en som så önskar möjlighet att bedriva friidrott på det plan och i den utformning som är anpassad efter hans eller hennes ålder, förutsättningar och ambition." Kurt valdes till klubbens första ordförande, och en interimsstyrelse valdes som skulle driva verksamheten. Hjälp i träningslokalen fick Kurt främst av Gunnar Åkerblom, men även av Tord Ivarsson, Ove Andersson, Sture Söderlund och Mikael Ekdahl. Vår träningsdag fortsatte att vara fredagskvällar mellan klockan 18 och 20, men snart startades även löpträning vid Vallentuna Idrottsplats. Idrottsplatsen bestod då av en gammal oanvänd kolstybbsbana (360 meter) och en utomhusrink för ishockey. Den nya ishallen var ännu inte på plats.

Under vårvintern 1974 startade VFK:s friidrottsskola i Ekeby och Hjälmstaskolorna. Även tävlingsverksamheten kom igång, och debuten avklarades en januarilördag på Johanneshovs isstadion. Kurt reste in med Ola Nordstrand och Magnus Carlegrim, som i och med 1000-meters loppen blev VFK:s första tävlande (3.15,2 resp 3.00,9). Det hela gav mersmak och ytterligare tävlingar på isstadion klarades av tillsammans med några ungdomar från de nystartade friidrottsskolorna. Under våren 1974 utlyste styrelsen en tävling om att rita ett klubbmärke. Ett tjugotal förslag kom in, varav sex valdes ut av styrelsen. Av dessa sex fick klubbens medlemmar välja ett i en omröstning som ägde rum i augusti i den då nyinvigda ishallen. Märket som valdes ser du högst upp till vänster och skapades av Gunnar Åkerblom. Bland höjdpunkterna under året måste nämnas ett träningsläger i Vålådalen efter skolavslutningen. Med Kurt, Sture och Tord som ledare lades grunden till klubbens verksamhet. "Vålådalsläger" kom under en lång rad av år att förbli en tradition inom klubben. Höstsäsongen kom och med säsongens sista terrängtävling kom så VFK:s första seger. Det var Magnus Carlegrim som segrade i den yngre pojkklassen i Sporrongloppet i Norrtälje, en tävling som även Ola Nordstrand och Håkan Lindstedt deltog i.

Inomhussäsongen 1975 bjöd på den dittills största VFK-framgången, då Magnus Carlegrim blev 2:a i UP-finalen för P18 på 8.52,8 (dåvarande USM) i Göteborg på favoritdistansen 3000 m. I övrigt fortsatte klubbens medlemmar att delta i de lokala tävlingarna i Stockholmsområdet. Ett nytt "Vålådalsläger" genomfördes naturligtvis under sommaren.

Under 1976 presenterade sig klubbens första damstjärna, i och med att Anna-Lena Helgesson gjorde debut på banan. Under de år hon hann medverka i VFK innan hon flyttade från orten stod hon för de flesta klubbrekorden på damsidan. Men i höjdhopp var klubbrekordinnehavaren Ingela Carlsson, en 12-årig tjej som hoppade 1.40 och som även var duktig på medeldistans med 2.36,5 på 800 meter som bäst. Hon och VFK:s Niklas Andersson (13.6 på 100 m) var två av fyra 12-åringar som representerade Sverige i de norska Donald Duck-lekerne den sommaren. Kurt R hade flyttat från orten, och Sture Söderlund avlöste på ordförandeposten. På hösten bildades en skidsektion med Arne Jansson som entusiastisk ledare. Bästa åkaren under vintern var Arnes son Peter.

När 1977 kom hade klubben vuxit till över 200 medlemmar. Håkan Magnusson valdes till ny ordförande, men Sture fanns fortfarande kvar i styrelsen. Vi provade att genomföra ett träningsläger på Domarudden i Åkersberga för de yngre aktiva. Magnus Carlegrim inledde tävlingssäsongen genom seger i juniorklassen i Två Sjöar Runt och Brukslunken. Det blir två fjärdeplatser på Junior-SM (terräng och 5000 m) innan året är slut. Moritz Ekdahl vinner Skol-SM i spjut för 15-åringar. I sprint och häckloppen presenterade sig radarparet Jan Ekström och Bengt Samuelsson, som visade upp fina resultat i dessa discipliner.

När 1978 års skidsäsong var över lämnade Peter Jansson klubben för fortsatt tävlan i Åkersberga. Han fortsatte dock som tränare i skidsektionen. "Domaruddslägret" utökades till två stycken, och blev mycket populära. I lagtävlingen Buster Cup gick VFK vidare till finalomgångarna för både P16 och P12/P14. Till Riksfinalen för 14-åringar kvalificerade sig Ingela Carlsson (höjd) och Katarina Svensson (100 m). Per Tollefors blir 5:a i DM 400 m häck med nytt klubbrekord i försöken. Magnus Carlegrim blir återigen fyra på Junior-SM (5000 m), och blir klubbens förste man under 4 minuter på 1500 m (båda noteringarna gäller ännu som klubbrekord).

1979 föddes en tradition inom klubben i och med att den första upplagan av Den Gyllene Sparken genomfördes. Denna sparktävling genomförs därefter de år som lusten, orken och vädrets makter så vill... Vårsäsongen bjöd på VFK-framgångar i och med att Magnus Carlegrim placerade sig som fyra i terräng-DM och sexa i Terräng-SM (seniorklass). I stafett bjöds det på seger i Svealandsmästerskapen för F12 på 3*800 m (Anna-Karin Olander, Sabina Henson och Malin Gustavsson) och 4:e plats för P14 på 4*100 m (Kent Andersson, Patric Magnusson, Magnus Lindberg och Magnus Rosengren). Carlegrim blev 11:a i SM 5000 m. I Riksfinalen för F12 blev Carina Nordberg 4:a på 100 m (13,46) och "nybörjaren" Kent Andersson 6:a i spjut (49,76). VFK:s första stora tävlingsarrangemang blev Marathon-DM, där Bo Engwall segrade före Martin Hafström.

Reinholdspokalen blev 1980 klubbens första riktiga bantävling, uppkallad efter grundaren Kurt R(einhold) Gustafson. Huvudtävlingen gällde 1 engelsk mil, och Ola Nordstrand blev premiärsegrare. Innan skadorna satte in blev Carlegrim 11:a i SM 25.000 m (detta var innan halvmarathon blev populärt !). VFK:s korplag i fotboll segrade i cupen.

Inför 1981 avlöstes efter 4 år Håkan Magnusson på ordförandeposten av Ola Nordstrand. Nu genomfördes Runrundan för första gången och datumet var 29 mars med 300 deltagare i detta det första långloppet i klubbens regi. Enhörnas Matts Jansson vann herrklassen. Kent Andersson blev 4:a i USM spjut (P16) och Carina Nordberg 6:a i Kalle Anka Riksfinal 100 m (F14). Kent vann UDM, vilket också Hans Rimbe gjorde (110 m häck). Årets stora höjdpunkt var annars utbytet med SSV Lichtenrade, en friidrottsklubb i Väst-Berlin. Ett utbyte som skulle fortsätta i många upplagor under senare år.

Ny ordförande under 1982 var Hans Berglund i och med att Nordstrand återgått till sekreterarposten. I ungdoms-DM gladde 16-åringarna, främst genom Hans Rimbe, Erik Höök, Leif Karlsson (nyförvärv från Markim-Orkesta IF) och Anna-Karin Olander. Återbesök i Berlin gjordes hos SSV Lichtenrade, där Hans Berglund (ordföranden) fick något av ett genombrott med klubbrekord på 400 m (51,6). Efter två säsonger med hälseneproblem kom Magnus Carlegrim igång på höstkanten med bl a klubbrekord på 3000 m och 10000 m (båda gäller fortfarande), samt en tredjeplats på DM 5000 m och en fjärdeplats på Midnattsloppets premiärupplaga. Lidingöloppet blev också en framgång för Magnus (25:a, 1.44,45) och Anna-Karin Olander (81:a bland seniorerna !). På årets sista dag skapades ytterligare en tradition, nämligen Nyårsloppet; 4 kilometer i centrala Vallentuna. Segrade gjorde Mats Thorell från Uppsala före Bo Engwall och Carlegrim på tredje plats. Damsegrarinna blev VFK:s Sabina Henson.

1983 är Håkan Magnusson tillbaka som ordförande, och Runrundan bjuder på hela 541 anmälda löpare. Kommunen drar sig ur samarbetet med VFK vad gäller Valborgsmässofirande, så den detaljen fick vi nu sköta på egen hand. Vårt sextonåriga nyförvärv från Halmstad, Björn Nordgaard, höjer under säsongen klubbrekordet i höjd i flera etapper till 1,86. Tyvärr försvinner Carina Nordberg till Hellas, hennes sista tävling i den blågula dressen blev
Dagbladsstafetten. SSV Lichtenrade kommer på besök vid midsommartid och gör Reinholdspokalen till en internationell tävling ! UDM (16-åringar) bjöd på en seger (Anna-Karin Olander 1500 m) och fyra andraplatser (AKO 800 m, Hans Rimbe 110mh, Leif Karlsson 2000mH och Björn Nordgaard höjd). På höstkanten arrangerar vi Vallentunaloppet, ett halvmarathon och halvmarathonstafett runt Vallentunasjön. Olander blir 74:a i Lidingöloppet. VFK fyller 10 år och håller jubileumsfest med bl a Kurt R och hans Eleonor som gäster.

Magnus Carlegrim är ordförande och RUNRUNDAN engagerar femhundra löpare 1984. Per Tollefors tilldelas
Lions ungdomsledarstipendie på 3 000 kronor i Vallentuna kyrka.

1985 Hans Berglund sätter klubbrekord på 800 meter i SM och Folke Lundberg tar silver i Terräng-VM för veteraner i Rom.

VFK:s seniorer segrar i
Täby Parkstafett 1986.

1987 är året då Magnus Karlsson placerar sig sjua på Nordiska mästerskapen i mångkamp i Fredriksstad i Norge och Gunilla Engström tar silver i USM F15 800 meter på Källbrinks IP.

1988 Vårt herrseniorlag segrar i Roslagsstafetten. Ett femtonårsjubileum genomförs där, bland mycket annat trevligt, fritidsintendent Lars Lundkvist uppvaktar med blommor och en minirunsten och Lars Westerlund utses till hedersmedlem.

Arne Svensson är ordförande under 1989 och P18 segrar i Roslagsstafetten.

1990 Per Engström är ordförande och RUNRUNDAN firar tioårsjubileum med inte mindre än tjugoen tävlingsklasser. Jubiléet till ära hade tävlingsansvariga lyckats få fram riktigt fina priser, för vad sägs om en sjudagarstripp till New York där startavgiften för New York Marathon ingick, en veckas vistelse på Vålådalens turiststation i Jämtland, helgkryssning för två till Åbo med Silja Line och en cykel från Dahlbergs cykel. Den nya idrottsplatsen var nu en realitet och Reinholdspokalen arrangerades igen efter ett års uppehåll. Vårt P18-lag placerar sig fyra i
Slottsstafetten, trea i Dagbladsstafetten och segrar med VFK 1 och tar bronset med VFK 2 i Buster Cup terrängstafett, Skavlöten. VFK:s seniorer segrar i Roslagen marathonstafett med tiden 2.23,54.

1991 Sture Söderlund är nu ordförande.

1992 Sture Söderlund fortsätter som ordförande och vårt P18-lag placerar sig trea på Slottsstafetten.

1993 F14 segrar i Täby parkstafett och kommer trea i Dagbladsstafetten. I Stafett-DM blir det tre silvermedaljer; P18 och F14 på 3 x 800 meter och F14 på 4 x 80 meter. Lena Nilsson och Björn Hägglund segrar i respektive tävlingsklasser i
Stockholm Minimarathon. Klubbens tjugoårsfirande genomförs förutom en sedvanlig födelsedagsfest genom att springa Roslagsleden. Eldsjälarna Ola Nordstrand och Per Tollefors fullföljde hela sträckan på cirka 58 kilometer. Gunnar Åkerblom som varit med strax efter att klubben bildats och var den som skapade vårt klubbmärke och i övrigt bland annat som kassör och speaker, avlider hastigt och tragiskt i en flygolycka. I VFK-nytt nummer ett kan man läsa: "Vi saknar dig Gunnar, men du finns alltid kvar i vårt minne."

1994 var premiäråret för Vallentuna Flås som liksom Nyårsloppet har både start och mål i Vallentuna centrum med distanserna 5 km, 2 km och 1 km. Premiären bjöd på hemmaseger för VFK i båda huvudklasserna genom Lars Glans och Lena Nilsson. Sture Söderlund är ordförande. F16 och F14 placerar sig på varsin andraplats i Slottsstafetten. Årets Stafett-DM torde vara rekordår ur VFK-synpunkt gällande placeringar i ungdomsklasserna: guld till F16 på 4 x 100 meter, guld till F14 på 4 x 80 meter, guld till F12 på 3 x 800 meter och silver till F14 på 3 x 800 meter. Folke Lundberg tar silvermedaljer på både 10 000 meter och halvmarathon i VSM. Jubeljoggen upprepas med Ola Nordstrand som ende "jubelidiot", vilket han själv kallar sig i VFK-nytt nummer ett, januari 1995. Gubbskubbarna har tagit över 70- och 80-talens Flocklöpning.

1995 Per Tollefors är ny ordförande och nu drar Heike Tollefors igång vår Idrottsskola för de som är mellan fyra och sex år. I övrigt är det Lena Nilsson som märks mest.

1996 F18 segrar i Täby parkstafett och tar silver i Dagbladsstafetten. F16 tar guld i Slottsstafetten. Lena Nilsson tar guld i Terräng-SM i F16 och Folke Lundberg silver i M65. Lena blir klar för JVM i Australien i och med 2.06,27 på MAI-galans 800 meters-lopp.

1997 F18 försvarar silvret i Dagbladsstafetten. Åtta sträckor gällde fortfarande och en av de sprangs av Mikaela Lundgren som då var hela sex till sju år yngre än motståndarna! Lena Nilsson sätter nytt klubbrekord på 400 meter med 56,96 och Daniel Almgren hoppar 2.02 som även det är nytt klubbrekord. I Stafett-DM tar P12 silver på 3 x 800 meter.

1998 Per Tollefors tillträder som ordförande och instiftar
Gunnars Minne som tilldelas den som gjort en speciellt hedervärd insats för klubben. Först ut att ta emot hedersutnämningen är Ola Nordstrand. Lena Nilsson springer hem guldet i F18 i Terräng-SM. Vi arrangerar Vallentuna 800 på Vallentuna IP med anledning av att vår kommun fyller just åttahundra år. Det gamla klubbrekordet för män 4 x 100 meter krossas och Lena kvalificerar sig till JVM. Vi firar tjugofemårsjubileum och Magnus Carlegrim startar nu vår hemsida. Sätra Friidrottshall står färdig.

1999 Dagbladsstafetten flyttar från Skansen på Djurgården till Olympiastadion och vi deltar med ett F12-lag som placerar sig sjua. Gunnar Grip tilldelas Gunnars Minne i samband med att årets utomhussäsong avslutas.

2000 innebar den tjugonde upplagan av RUNRUNDAN. Mikael Andersson segrar i P14 på 2 000 meter med 6.05,68 i Svealandsmästerskapen. Vårt F10-lag segrar i Buster Cup terrängstafett på Skavlöten.

2001 Både F10-laget och P10-laget segrar i
Turebergsstafetten och pojklaget även några dagar senare i Slottsstafetten. Mikael Andersson springer hem bronset i P15 i Terräng-SM. Daniel Almgren hoppar prick 7.00 meter och det är därmed vårt nya klubbrekord för längd. Elisabet Wass sätter nytt klubbrekord för 10 000 meter med 39.22,12. Nu är det vårt P10-lag som segrar i Buster Cup terrängstafett på Skavlöten. Helene Albertsson tilldelas Gunnars Minne.

2002 RUNRUNDAN läggs på is efter i år. Vi arrangerar Terräng-DM och sparkar igång en ny arenatävling, Sommaröset. F11 och P11 tar guld och P17 brons i Turebergsstafetten och några dagar senare i Slottsstafetten tar F11 silver och P11 guld. Elisabet Wass sätter nytt klubbrekord för marathon i Marathon du Medoc med 3.19,24.

2003 Vi arrangerar även i år Terräng-DM. Vårt P13-lag placerar sig tvåa i Dagbladsstafetten. Bruno Rimbe har deltagit i samtliga
Stockholm Marathon sedan starten 1979 och han och de övriga femtionio löpare som har gjort detsamma tilldelas i år en hedersmedalj. DM-guld till oss av P13 på 3 x 600 meter. Vi fyller trettio år med buller och bång i Karlbergsskolans matsal.

2004 I Turebergsstafetten tar F11 silver och P13 brons, i Slottsstafetten placerar sig vårt P11-lag trea och P13-laget segrar och passar samtidigt på att sätta ett nytt banrekord. Samma P13-lag segrar en dryg månad senare i Dagbladsstafetten. P13 försvarar segern från förra året i Stafett-DM på 3 x 600 meter.

2005 Elisabet Wass röstas fram som mottagare av Gunnars Minne 2004 för sex år som kassör på årsmötet och Gabriel Isheden som mottagare av Bragdguldet 2004. Vi börjar använda "Funktionärslistan" och det är premiär för Sommarfriidrottsskolan med deltagare mellan 10 och 13 år. Stavhoppsmattan får ett skydd. Gabriel Isheden innehar nu samtliga klubbrekord i P15. Efter årets Vår- och julmarknader får de fortsättningsvis genomföras utan vår medverkan.

2006 Per Tollefors röstas fram som mottagare av Gunnars Minne 2005 på årsmötet för sju år som ordförande. Ny ordförande är Rebecka Gräsman.

 

 

Uppdaterad: 22 MAR 2011 23:24 Skribent: Henrik Hederfors

Bygg-hallen-banner2

Vallentuna Friidrott arrangerar:


Arrangemang Nyårsloppet


Arrangemang Arenamilen

Postadress:
Vallentuna FK - Friidrott
Box 88
18622 Vallentuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info