Hoppa till sidans innehåll

Man hör sorlet från skogen

25 APR 2012 12:36
men jag ser ingenting. Framför ridhuset står två rullstolar parkerade snyggt och prydligt. Så plötsligt ser jag dem, Ingela och Anna, på varsin häst. De har varit ute i skogen och är upprymda över turen.
  • Skapad: 25 APR 2012 12:36

Anna och Ingela försöker komma varje onsdag. I var sin bil kommer de inkörande på Vedas parkering. Ut ur bilen, i rullstolen och upp i stallet.

Det är då jag förstår varför jag vill vara i den här sporten. Den är till för alla oavsett funktionsnedsättning, kön, ålder eller etnisk bakgrund.

Vi pratar hästar och hur det har gått i skogen. "Hästarna var lite "tittiga" idag, särskilt när vi travade i sommarhagen." Jag frågar Ingela hur länge hon känt till att hon har haft MS hon svarar att hon egentligen känt till det sedan mitten av 80-talet. Hon har ridit i hela sitt liv men efter hon fick sin diagnos så höll hon upp i många år. Det kändes ju inte som förrut. Men nu är jag tillbaka, jag har ridit på många hästar i stallet, allt från Maestro till dagens Raffiki.

Ridlärare är idag Evelina Glinka. Det är Evelina och Anna Jonsson, som är utbildade inom Ridsportförbundets regi i handikappridning, som ansvarar för handikappridningen.

Det var väldigt roligt att få möjligheten att få träffa er och jag hoppas att vi snart ses igen.

bild   bild3
 bild4  bild5

Vad är MS?

Multipel skleros (MS) är en kronisk, neurologisk sjukdom som drabbar nervceller i det centrala nervsystemet (CNS).

Det centrala nervsystemet består av hjärnan och ryggmärgen. Ordet multipel skleros betyder "många ärr" och syftar på att det bildas ärr på flera olika ställen i CNS.

Fakta om MS

  • MS debuterar oftast i åldrarna 20-40 år.
  • MS är nästan dubbelt så vanligt hos kvinnor som hos män.
  • MS påverkar olika människor på olika sätt.
  • Det är mycket svårt att förutsäga förloppet av MS.
  • MS är inte smittsamt.
  • MS är en neurologisk sjukdom, inte en muskelsjukdom.
  • Man tror det är en kombination av olika faktorer som orsakar MS.
  • MS är vanligare i länder med kyligare klimat, som norra Europa, Nordamerika, Kanada och de södra delarna av Australien.
  • Omkring 13 000 svenskar har MS, varje år får cirka 600 nya personer diagnosen
Skribent: För Vallentuna Ridklubb - Anna Berggren

VEDA är RÖKFRITT!

Följ vår ungdomssektion

Via E4an - Avfart  Upplands Väsby, följ skyltar mot Vallentuna väg 268. Följ sedan skyltar  mot Lindholmen. När du svängt av mot Lindholmen, följ vägen ca 4 km.  Efter Vallentuna golfbana, sväng höger mot Veda och Ridcenter.

Via E18 Norrtäljevägen - Sväng  av vid avfarten Vallentuna, Arninge, Följ skyltar mot Vallentuna, väg  264. Efter ca 8 km, kör rakt fram mot Lindholmen i rondellen. När du  svängt av mot Lindholmen, följ vägen ca 4 km. Efter Vallentuna golfbana,  sväng höger mot Veda och Ridcenter.

Om Du åker kommunalt  - Lättaste  sättet att ta buss 661 (mot Kårsta) eller 662 (mot Markim), hållplats  Solberga. Det finns även Roslagsbanan som går från Vallentuna mot  Lindholmen eller Kårsta. Hoppa av vid Lindholmen och sedan över spåret  och vik ner på gångvägen som är längs spåret - den gångvägen tar ca  25-30 min. Gå den tills du ser uppfarten till stallet och sväng in vid  stalluppfarten

Postadress:
Vallentuna RK - Ridsport
Veda
18694 Vallentuna

Besöksadress:
Ordförande Marie Ask, Veda
18694 Vallentuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info