Hoppa till sidans innehåll

Stig Fischer fyller 80 år!

11 MAJ 2019 02:00
  • Skapad: 11 MAJ 2019 02:00

Tro det eller ej, men idag – lördagen den 11 maj 2019 – fyller Stig Fischer 80 år! Förra året gjorde jag några intervjuer med personer som har anknytning till Vallgården och tyckte det skulle vara trevligt att låta en intervju med Stig få inleda 2019. Vi träffades för några veckor sedan och här kommer några axplock från vårt samtal.

Vi har ju kommit in i golfvärlden olika tidigt och med olika bakgrund. Hur ser det ut för din del?

- Det är Zachrissons fel! Det var 1967 och jag satt och tittade på en golftävling som Göran Zachrisson kommenterade. Det gjorde han förresten alltid – det var nog bara han som begrep golf på Sveriges Television! Jag hade tidigare sysslat med fotboll, bordtennis, bowling och lite annat smått och gott. Provade faktiskt också på curling lite senare när jag var medlem i Karlshamns GK. Det där med golf verkade ju trevligt och på den vägen är det. Det är alltså 52 år sedan jag första gången greppade en golfklubba. 

Vad sysslade du annars med 1967?

- Då jobbade jag som säljare på Embla Skor i Sölvesborg, där jag hade börjat tre år tidigare.

Hur hade du hamnat i skobranschen?

- Det är en lång historia och vi måste tillbaka till 1953, den 23 maj närmare bestämt. Då stegade jag, nyss fyllda 14, in på kontoret hos Ehrnbergs Läderfabrik i Simrishamn. Fabriken var den dominerande industrin på orten och jag hade fått jobb som springschas, eller kontorsbud som man väl säger idag. Företaget köpte in hudar som man garvade till läder och skinn. Det var en god skola när jag senare skulle hamna i skobranschen för resten av mitt yrkesliv.

- 1964 fick jag mitt första säljjobb på Embla Skor, en av Sveriges renodlade damskofabriker. Trivdes bra i Sölvesborg och stannade där över 20 år. Det är nog därför som jag fortfarande är en stor supporter av Mjällby AIF! Har också under några år arbetat som inköpare med många och långa resor till bland annat Sydkorea, Kina, Indien, Hongkong och Brasilien. Andra länder som jag gärna reste till var Italien, Portugal och Spanien, där det var skomässor två gånger om året.

- Totalt blev det 56 år i en bransch som jag stortrivdes i. Det är visserligen många år sedan den svenska skoindustrin slogs ut, men läderdoften sitter för alltid kvar i näsan. Och att titta på andras fötter och hur skorna ser ut är ju något av en yrkessjukdom!

Du nämnde Italien - jag har förstått att det är ett favoritland.

- Visst, så är det. Italien är ju ett ledande land när det gäller hela modebranschen, läckra bilar, goda viner och underbar mat. Dessutom tycker jag om det italienska språket och har väl besökt landet 40 – 50 gånger. Alla stora skomässor var ju där. Det är alltså ingen slump att Sim och jag befinner oss i Italien på min födelsedag.

Du gillar språket. Talar du också italienska?

- Jag klarar mig ganska bra. Fixar både mat och dryck och de flesta artighetsfraserna. Det räcker långt. Dessutom är ju kroppsspråket internationellt! Kan också nämna att jag gick på en skola i Milano 1975 för att utbilda mig till skodesigner, därav alla resor till skofabriker för att rita och designa skor. Jag fick med mig många erfarenheter från utbildningen. Den viktigaste skulle man kunna sammanfatta så här: Det är i detaljerna det avgörs. Och det gäller oavsett om man ritar skor, spelar golf, lagar mat eller dansar argentinsk tango!

Då går vi tillbaka till 1967 och golfintresset …

- Jag bodde som sagt i Sölvesborg, men där fanns då ingen golfbana. Åkte i stället till Åhus, där Kristianstads GK drev och fortfarande driver sin verksamhet. Där träffade jag en mycket trevlig och duktig golftränare vid namn Karl-Erik Nordgren, en underbar person om än något speciell. Han kom varje morgon på sin Husqvarnamoppe iförd skinnjacka och trätofflor. Han gav mig en järnfemma och satte mig i träning. Efter ett par månaders träning kom han med det glada beskedet ”Nu är du mogen att gå ut och spela på banan”. Glad i hågen gick jag och köpte mitt första golfset för 400 kronor, ett set som kom från Sydkorea.

- Kristianstad var på den tiden präglat av militären och de två regementena P6 och A3, vilket också syntes i klubbens medlemsförteckning. Klubbens ordförande var generalmajor Viking Tham. Han ledde klubbens verksamhet och såg bland annat till att juniorerna uppförde sig ordentligt. 

- En av klubbens duktiga juniorer hette Christer Nilsson. Han hade hcp 2 och blev min mentor. Han hade inget körkort, och jag som säljare körde en Volvo Amazon kombi. Vi gjorde en deal som innebar att jag körde honom och hans kompis Lars till olika banor för tävlingar. I gengäld skulle dom se till att jag kom ner till singelhandicap genom bra tips och mycket träning.

Är det någon annan som varit viktig när det gäller golfen?

- Då måste jag nämna Claes Jöhncke. Jag var och tittade på en tävling, där Claes och hans bror Johan spelade, och blev mäkta imponerad. Efter tävlingen tog jag mod till mig och gick fram till Claes och frågade vad jag skulle göra för att bli en bättre golfare. ”Det handlar bara om träning, träning och träning. Och det du ska träna är närspel, närspel och puttning”, sa han och därmed var saken klar. Sedan dess har jag tränat, och tränar fortfarande, mycket närspel. I min ålder slår man inte så långt, och då måste man fokusera på att slå rakt och att hålla bollen på fairway. Vi har ju en väldigt fin träningsanläggning på Vallgården med avståndsmarkeringar till de olika greenerna. Ypperligt att träna närspel på!

Nu spelar du på Vallgården, men jag utgår från att du varit runt på andra ställen också. 

- Jag började i Kristianstads GK och har sedan varit medlem i Karlshamn, Österlen och Kävlinge innan jag hamnade här.

Du ligger topp 20 i Vallgårdens medlemslista med handicap 9,3. Hur har det sett ut tidigare?

- Jag har som bäst varit nere på 7, men med åren blir det svårare att försvara sin handicap. Det är då man bör lägga mer tid och mer energi på sin träning. Inte minst märks åldern om man ger sig ut på en 18-håls långbana. Klarar man sig runt med 30 poäng får man vara glad! 

När och hur hittade du till Vallgården?

- Det är fyra år sedan Sim och jag hittade hit. På våningen över oss bodde Kjell och Lisbeth Avrin. Kjell tyckte att vi skulle följa med ut och testa Vallgården. Sagt och gjort – så fick det bli och på Vallgården tänker jag spela så länge benen bär. 

Vad har hänt på Vallgården sedan dess?

- En hel del, tycker jag. Vi spelade mycket från början, och efter ett tag tyckte jag det skulle vara trevligt att göra nåt för klubben. Hade lärt känna Lasse Nivinger och vi frågade Kim [Kim Olsson, banägare] om han behövde hjälp. Det blev korvkiosk, bageri, Tisdagsgolf och en del annat. Inte minst Tisdagsgolfen har utvecklats under åren och har nu fått en bra organisation, där många goda krafter hjälper till. Med risk att glömma bort någon avstår jag från att räkna upp namnen på alla dem som hjälper till i kiosken och med tävlingsverksamheten. Tillsammans gör vi ett bra jobb!

Till sist – vi har noterat att du köpt ett nytt klubbset!

- Det stämmer. Sålde mina gamla klubbor med stålskaft (stålskaft är inget för en gammal man!) och köpte nya med grafitskaft. Det får bli min present till mig på födelsedagen!

Vi önskar Stig allt gott och ser fram emot att få hem honom från Italien inom kort. Vi utgår också från att han läser hemsidan och att han den vägen kan ta emot vårt gemensamma trefaldiga skånska leve!

Grattis Stig och allt gott för framtiden!

Som avslutning – fem snabba till Stig:

Hybrid eller järn?

Hybrid

Knake eller Melle?

Melle

Draw eller fade?

Draw

Renat eller Skåne?

Skåne

Pinnen i eller pinnen ur?

Pinnen ur

Skribent: Sven Gudmundsson
Epost: This is a mailto link

 

  

Nu kan ni betala greenfeen med swish!klicka här för att se hur.. 

Swish

Golfbanan är öppen året runt, så länge vädret tillåter.

Priser & Regler

Greenfee (heldag)

Junior 0 - 21             100 kr

Senior 22 - 99           200 kr

Drivingrangen:

20 bollar kostar endast 10 kr

Rangekort finns att köpa:   

Alt 1. 150-kortet är laddat med 360 bollar för 180 kr, kostar 150 kr medlem betalar 120 kr

Alt 2. 300-kortet är laddat med 720 bollar för 360 kr, kostar 300 kr medlem betalar 240 kr.

50 kr i deposition/kort

ÅRSAVGIFTER VALLGÅRDENS GK

Postadress:
Vallgårdens Golfklubb Åkarp - Golf
Norrevångsvägen 5
23253 Åkarp

Kontakt:
Tel: +4640463135
E-post: This is a mailto link

Se all info