Hoppa till sidans innehåll

Sven Apelqvist har lämnat oss!

26 DEC 2016 21:17
2016-01-26/ Sven-Ivar Jögård minns en vän!
  • Uppdaterad: 03 JAN 2017 20:29

En stor idrottsprofil har lämnat oss. Sven skulle ha fyllt 80 år i juli. Han hade en mångskiftande men alltför kort karriär som aktiv men den fyllde han ut med råge som ledare.

Det var fotbollen som först lockade Sven. I Bois-tröjan var han med om att vinna junior-DM 1954. Året efter spelade han två matcher med A-laget, som då spelade i div 4. Brottningen var den idrott där Sven nådde störst framgångar. Vid SM 1956 i grekisk romersk stil blev han fyra i flugvikt och fick ge sig mot bland andra förre världsmästaren.

Brottningen var den största idrotten i Varberg i mitten av 50-talet och vid en fyrstadsmatch i Nöjesparken 1954 blev Sven utsedd till bäste Varbergsbrottare. Han stod för en fartfylld brottning oavsett motstånd. Men Sven nöjde sig inte med detta utan ville pröva fler idrotter. Han var något så ovanligt som både Boisare och GIFare och han var uppskattad i båda lägren.

I Gif var det friidrotten som lockade och stavhopp var hans gren. Förutsättningarna var tuffare då. Man hoppade med styv stålstav och landade i hårt grus. När Sven 1957 krånglade sig över 3,42 slog han ett 24 år gammalt hallandsrekord. Tyvärr landade han så olyckligt att han skadade knät och efter det blev tävlandet mer sporadiskt och han gjorde sin sista tävling 1963.

Det blev i stället ledarkarriären som tog över. Han hade en god intuition när det gällde sprint- och häcklöpning och hade en förmåga att på ett lågmält sätt förmedla tekniken. Hans tränargärning ledde fram till både SM-medaljer, landskampsuppdrag och stafettframgångar för GIF-s friidrottskvinnor.

Hans känsla för sprinterlöpning ledde till att han under många år var legitimerad internationell starter. Höjdpunkten var uppdraget som starter vid Europamästerskapen inomhus i Scandinavium 1984. Men Sven var lika skärpt som starter vid långa pass under åtskilliga Getabocksspel. Han var också ledamot i den första styrelsen för Varbergs Idrottshistoriska förening.

Sven var en stor glädjespridare med stor social kompetens och humor. På väg till någon tävling kunde det hända att passagerarna fick lyssna till en aria när Sven hov upp sin tenorstämma och den kom senare till sin rätt i Brunnsbergskören.

I sitt yrkesliv var Sven typograf hos Bröderna Carlsson under alla år. Under den tiden utvecklades yrket från handsättning med trä- och blytyper till datoriserad sättning.

Vi minns Sven med stor glädje och är tacksamma för hans insatser för friidrotten i Varberg.

För vännerna i Varbergs GIF

Sven-Ivar Jögård

Skribent: Stig-Göran Larsson
Epost: Adressen Gömd

Boka lokal Påskbergsgården
OBS! Behörighet krävs


 


 

Stöd våra föreningar
Klicka på bild och läs hur!

 


 

Stöd fotbollens secondhandverksamhet

 


 

Stöd vårt arrangemang
Lördag 4 juli 2020


 

 

 
 
 
 

Postadress:
Varbergs GIF IA
Varbergs GIF IA, Danska vägen 15
432 51 Varberg

Kontakt:
Tel: 034014848
E-post: alliansen@varbergsgi...

Se all info