Hoppa till sidans innehåll

1905: Två tidsbilder


Vid sekelskiftet hade den organiserade idrotten på allvar gjort intrång i Sverige och staden Varberg hade haft en rejäl tillväxt. Så man kan väl på goda grunder säga att det 1905 låg i tiden att bilda en bred idrottsförening.

Tidsbild 1: Så kom organiserad idrott till Sverige

Under 1800-talets första hälft spreds den inhemska ”Linggymnastiken” (efter Pehr Henrik Ling) över landet. Ambitionen var att större delen av befolkningen skulle röra sig mer. Ungefär samtidigt började organiserad idrott med sporter som fotboll, rodd, tennis och friidrott sprida sig från England till andra länder. Dessa utövades nästan uteslutande av män. I Sverige började idrottsföreningar bildas i slutet av 1800-talet, främst i de större städerna.

En stor pådrivare var "den svenska idrottens fader" Viktor Balck. Han var bl a med i bildandet av Stockholms gymnastikförening 1875, Stockholms gymnastik- och fäktklubb 1878 och Stockholms roddförening 1880. Åren 1886–88 gav Balck ut ett gediget lexikon i tre band med namnet Illustrerad idrottsbok – handledning i olika grenar af idrott och lekar. I det får man bl a en intressant inblick i hur man från svensk horisont såg på den engelska nymodigheten fotboll. Balck skrev bland annat:

”Bland alla de bollspel som tilltala ynglingens eller den vuxne mannens sinne, intager obestridligen fotbollsspelet ett framstående rum. Fotboll är dock icke en lek för de svaga och rädda, den passar endast för något utvecklade ynglingar eller unga män.”

Andra exempel på föreningar som bildades tidigt är Gefle IF 1882, IS Lyckans Soldater 1883, Örgryte IS 1887, AIK och Djurgården 1891, GAIS 1894, IFK Norrköping och Göteborgs Fotbollsförening (GFF) 1897.

Idrottsrörelsen var nu tydligt på frammarsch och i början av 1900-talet kom allt fler idrottsföreningar till. Det blev en folkrörelse och som med alla folkrörelser var kännetecknet att den styrdes genom medlemsinflytande och röstning. Framväxten var också samtidig med Sveriges urbanisering och idrottsrörelsen kom att ha stor betydelse för social gemenskap när många människor bröt upp från landsbygden, och skapade en ny tillvaro i städerna. Idrottens frammarsch i landet var en bidragande orsak till att Sverige skulle få arrangera Olympiska Spel i Stockholm 1912.

Tidningar hade en viktig roll i speglandet av vad som tilldrog sig såväl inom som utom städerna. Vid denna tid fanns i Varberg ”N.H.T. Vestkusten” (ursprungligen bildad 1864) och Varbergsposten (bildad 1894). För Varbergs del var det främst händelserna i Göteborg som rapporterades. Förebilder för varbergsborna var föreningarna Lyckans Soldater och Örgryte IS, som båda tidigt var igång med idrott på bredden. Efter några år var även deras fotbollsverksamhet omtalad och det var också dessa två lag som, 22 maj 1892 på Heden i Göteborg, spelade den första riktiga fotbollsmatchen i Sverige.

Speciellt var Örgrytes framgångar stora, med ett flertal svenska mästerskap i såväl fri idrott som fotboll. 1904 tog man sitt sjätte SM-guld i fotboll och under åren 1892-1904 hade första laget spelat 106 matcher av vilka man endast förlorat 10 matcher.

Idrottsplatsen i Göteborg

Idrottsplatsen Gbg w

Under denna tid tillkom idrottsplatser där föreningarna kunde idka sin verksamhet. En av de första i Göteborg var tidstypisk. Den låg på Tegelbruksängen och gick rätt och slätt under namnet Idrottsplatsen. Den byggdes av Göteborgs velocipedklubb och invigdes 1896. Idrottsplatsen bestod av en betongvelodrom och löparbanor, samt innanför dessa en grusplan för fotboll. På ena långsidan fanns en sittplatsläktare i trä för 600 åskådare. På vintern pumpades vatten från Fattighusån upp till idrottsplatsen. Därigenom kunde Skridskoklubben Norden använda den både för konståkning och hastighetsåkning, samt allmänheten för lekar.

År 1900 gick tre föreningar ihop och bildade Göteborgs Idrottsförbund. En ny förening med avdelningarna Göteborgs Velociped Klubb, Skridskoavdelningen Norden och Idrottsavdelningen Lyckans Soldater samt - den helt nya avdelningen Tennis. 1901 tillkom en tennishall på Idrottsplatsen.

Göteborgs Idrottsförbunds intendent för Idrottsplatsen under åren 1901-1903 var en viss herr Carl Arnholt, som sedan han flyttat till Varberg kom att ha stor del i tillkomsten av och verksamheten i Varbergs Gif.

Idrottsplatsen kom efter en senare ombyggnad att få namnet Ullevi. 

 

Tidsbild 2: Varbergs tillväxt och utveckling

Från 1880 och framåt genomgick Varberg en stor förändring. Kommunikationerna byggdes ut genom en omfattande hamnutvidgning, färdig 1886, samt tillkomsten av järnvägsförbindelser till Borås 1880, Falkenberg/Halmstad 1886 och Göteborg 1888. Med detta kom handel, hantverk och industri att växa. Stenindustrin hade högkonjunktur och nya industrier kom till, exempelvis Skandinaviska Textilfabriken 1896. Dåtidens ledande industriman Hugo Gerlach betydde oerhört mycket för såväl den industriella som samhälleliga utvecklingen under denna tidsperiod.

Antalet invånare fördubblades i runda tal från 3000 personer år 1880 till 6500 personer år 1905. Skolan byggdes ut med nya skolor som Norra Folkskolan (Gamlebyskolan) 1883, Varbergs Realskola (enbart för pojkar) 1895 och Flickskolan 1900. Med tillväxten följde även bebyggelse. I tur och ordning byggdes välkända byggnader som Societetsrestaurangen 1886, Gerlachska huset 1891, Teatern 1895, Sparbanken 1898, Vattentornet 1899, Lasarettet 1901, Varbergs Stadshus och Stadshotell 1902 och ett nytt kallbadhus 1903.

1905 bodde invånarna till stor del inom de på kartan streckade kvarteren.

Vbg-situationsplan 1920

 

Pehrssonska Trädgården – en betydande träffpunkt

Pehrssonska Trädgården

Under denna tid utgjorde Pehrssonska Trädgården en omtyckt träffpunkt på många sätt. Den tillkom 1865 och var ett etablissemang i hörnet av Västra Vallgatan och Södra Hamngatan, där Gallerian ligger idag. Namnet hade det fått av den ursprunglige krögaren, bonnpojken Börje Pehrsson från Södra Näs. I etablissemanget ingick paviljonger för matservering, biljardsalong, musik och dans, samt ett hotell. Det revs 1963. Genom åren var detta säkert ett ställe där många viktiga beslut fattats.

Lägg märke till unionsflaggan! Unionen mellan Sverige och Norge skulle senare detta år upplösas.

 

fortsättning följer

Uppdaterad: 03 JAN 2017 20:14 Skribent: Stig-Göran Larsson
E-post: Adressen Gömd

Boka lokal Påskbergsgården
OBS! Behörighet krävs


 


 

Stöd våra föreningar
Klicka på bild och läs hur!

 


 

Stöd fotbollens secondhandverksamhet

 


 

Stöd vårt arrangemang
Lördag 4 juli 2020


 

 

 
 
 
 

Postadress:
Varbergs GIF IA
Varbergs GIF Idrottsallians, Danska vägen 15
432 51 Varberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: alliansen@varbergsgi...

Se all info