Hoppa till sidans innehåll

Att tävla


När man har klarat tävlingstestet får man lov att börja tävla. För att kunna göra detta behöver man ett program vars längd varierar beroende på ålder och klarade tester. Varbergs konståkningsklubb bekostar det första programmet och även den första tävlingsanmälan. För en översikt över samtliga kostnader relaterade till tävlingar, läs mer under Tävlingsavgifter.

 

Inför tävlingen

Den första tävlingen man tävlar i är oftast en Stjärntävling. För en översikt över vilka tävlingsklaser vi deltar i och vilka tester som behövs, se under Tävlingsklasser.

Innan man kan delta i en tävling bevöver man anmäla sig till tävlingen, detta gör man genom klubben. För mer information om hur det går till och vilka tävlingar vi planerar att delta med åkare i under säsongen 20/21, läs mer på sidan Tävlingar 20/21.

I Stjärntävlingar bedömer en huvudbedömare samt en medbedömare åkarens kvalifikationer och ger feedback. De yngre åkarna får ett utvärderingsprotokoll  med fem saker de gjorde bra och tre saker som de kan förbättra. I denna klassen får åkarna inte några placeringar. I de äldre klasserna bedömer bedömarna fyra hopp och två piruetter med 1-5 stjärnor beroende på utförandet. Deras skridskoteknik, steg och rörelser, framträdande och uttryck till musiken blir också bedömt med stjärnorna. Antal stjärnor räknas sedan ihop och den åkare med flest antal stjärnor vinner i sin tävlingsgrupp. 

 

Packlista för tävling

  • Skridskor, skydd, handduk & nya snören
  • Klänning, strumpbyxor, vantar, klubbjacka & strumpor
  • CD-skiva i 2 st separata exemplar
  • Träningskläder, joggingskor, hopprep, vattenflaska & skavsårsplåster
  • Håruppsättnings grejer, hårsprej & eventuellt smink

 

Tävlingsdagen

På tävlingar är det viktigt att komma i tid, tidsschemat kan ändras under hela dagen och ibland händer det att tävlingen går fortare än arrangörerna tänkt eller att det är tekniska strul som gör att det tar längre tid än planerat. Tränaren bestämmer när åkaren ska vara på plats på tävlingen men oftast är det en timme innan uppvärmningen för åkarens tävlingsgrupp. Väl på plats får åkaren vidare instruktioner från tränaren och föräldrar eller släktingar hjälper endast åkaren i omklädningsrummet om arrangörerna tillåter detta.  Dessutom måste skiva med programmusiken lämnas till arrangörerna på tävlingsdagen. OBS! Tänk på att ALLTID ha en extraskiva som tränaren får ifall musiken skulle krångla. 

Håret ska vara ordentligt uppsatt, utan risk att klämmor o dylikt ramlar av. Likaså gäller tävlingsdräkten – alla paljetter mm ska kontrolleras innan varje tävling. Åkare förbinder sig att uppträda på ett sportsligt sätt och föregå med gott exempel inför sina kamrater både på och utanför isen.

På isen värmer åkaren upp tillsammans med resten i sin tävlingsklass, denna uppvärmning varierar i 4-6 minuter beroende på tävlingsklass. Tränaren instruerar vad åkaren ska öva på. Startordningen är lottad och oftast väntar åkaren i omklädningsrummet tills det är åkarens tur.  Åkaren presenteras till isen när bedömarna är redo och får sedan visa upp sitt program till musiken. Om åkaren skulle vara för nervös eller glömma av sig kan det hända att bedömarna kallar till sig åkaren och att åkaren får börja om eller börja ett startnummer senare. Det viktigaste på en stjärntävling är att åkaren tävlar alls. 

När åkaren är färdig får publiken kasta in blommor eller gossedjur på isen som åkaren får plocka upp. Kom ihåg att eventuella blommor alltid ska vara inslagna. 

Läsa mer om fler sorters tävlingar och mer om tävlingsklasserna HÄR

Uppdaterad: 10 JAN 2018 13:58

Följ oss 

   

 

 

Våra sponsorer

 

Stöd Varbergs
Konståkningsklubb
Swish 123 146 49 81
Bankgiro 5015-3774

 

Postadress:
Varbergs Konståkningsklubb - Konståkning
Västra Vallgatan 35, Post-Box Office 29
43241 Varberg

Besöksadress:
Simhallsgatan 5
43232 Varberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info