Hoppa till sidans innehåll

Sigvard Lundin rapporterar från cafe med Toini på Långberget 11 januari

05 MAR 2020 16:19
Nedan finner du Sigvard Lundins tankar från sitt besök på cafeet med Toini Gustafsson-Rönnlunds besök på Långbergets Sporthotell 11 januari
  • Uppdaterad: 05 MAR 2020 16:19

I hällande regn (11 jan!) tog jag mig denna lördag upp till Långbergets  Sporthotell för att där träffa vår mest kända skiddrottning, Värmlands och Sveriges största genom tiderna – TOINI RÖNNLUND. I detta blåsiga och ogästvänliga väder med snöblandat regn uppe vid hotellet och tämligen besvärligt väglag, trodde jag mig endast få möta ett fåtal skidentusiaster vid ankomsten, även om det handlade om den legendariska skidstjärnan. Men där bedrog jag mig fullständigt! Till min stora förvåning och förstås stora glädje var gillestugan redan en timme före utsatt klockslag fylld av förväntansfulla människor. De flesta i min ålder (70-och 80-plussare)men även en hel del av yngre årgångar,ja t.o.m. enstaka tonåringar sågs runt kaffe-borden. Så det är uppenbart, att Toini fortfarande.drygt 50 år efter avslutad karriär, har många beundrare och vänner i sin tidigare hemtrakt! I väntan på själva samlingen och intervjun med ex-skidstjärnan kunde de församlade förse sig med allehanda godsaker (vispad grädde nam,nam), som serverades av trogna medhjälpare bland VIS-folket. Nu till eftermiddagens clou!             

Efter lite strul med sladdar, kablar och mikrofoner kunde Håkan Halstensson

äntligen hälsa Toini och oss andra välkomna i informationssalen. Och oss andra, det var över 100 personer! Toini berättade först om sin uppvåxt i finska Haapovaara, fattig småbrukarfamilj med flera barn att försörja, fadern dödad i kriget mellan Sovjetunionen och Finland 1944. Toini, då 6-årig, fick tillsam-mans med broder Veikko, lov att evakueras till Sverige.Med adresslapp om halsen hamnade flickebarnet hos paret Oskar och Emma Persson i Björke-näs,som ligger på västsidan av Klarälven. Började skolan i Ljusnästorp, som innebar, att hon fick ro över älven och sedan gå någon kilometer till skolan. Skolskjuts? Fanns förstås inte på den tiden.

Toini var redan då van att åka skidor, vilket jag vet, eftersom jag gick i samma klass. Vi pojkar vågade knappast tävla mot henne.Som tur var tävlade pojkar och flickor för sig, men Toini kunde nu på Långberget avslöja, att hon slog alla.

Jag är böjd att tro henne.

ur som helst, hennes skidtalanger upptäcktes så småningom av Elof Halvarsson, legendarisk idrottsledare i IFK Likenäs, som sedan blev hennes hemmaklubb under karriären.

Toini berättade hur glad hon blev, när Elof skänkte henne ett par nya tävlingsskidor, en grej, som på den tiden betydde mycket och kanske särskilt för henne. Elof uppmuntrade henne hela tiden och fick henne att träna hårdare och hårdare för varje säsong, men han vakade också över henne, så att hon kunde koncentrera sig på skidåkningen. En av hennes skidkompisar från den tiden, Gladys Gustafsson, berättade från en tävling i karlstadstrakten med över-nattning, att Toini och hon hade en pojkbekanting på rummet, när Elof             bankade på dörren och kom in för att kolla, att allt var lugnt, varvid Gladys kvickt tryckte ner besökaren i sängkläderna, så att Elof inte märkte något! Toinis kommentar på Långberget: Det var nog mitt förra ex det!

Från slutet av 50-talet kom Toini att tillhöra den högsta eliten bland våra damer och 1962 vann hon sitt första individuella SM-tecken. Men internationellt dominerade ryskorna under många år framöver med namn som Koltjina, Bojarskikh och Atjkina.

På frågan, om man då misstänkte dem för dopning, svarade Toini: Nej, nej, de tränade nog hårdare än vi! Träna hårdare ja, det blev uppgiften för Toini och bästa kompisen Barbro Martinsson. Och det gav resultat! Vid OS i Grenoble 1968 kröntes det hårda träningsslitet med dubbla guld för Toini (10 km resp.5 km), silver i stafetten och en 4-e plats på bägge individuella sträckorna för Barbro.

Privat hade Toini vid tiden för OS 1968 flyttat till Skellefteå och efter de olympiska framgångerna kände hon, att tiden hade kommit för att skaffa sig en varaktig födkrok, gick Kom-Vux och utbildade sig till sjukgymnast

Men hunnen så långt i Toinis karriär kan det vara skäl att att nämna några av de många itervjuer, som Håkan med stor inlevelse och pålästhet gjorde med Toini och några av de många besökarna på Långberget denna minnesvärda eftermiddag med aftaskaffe, som vi säger här i Värmland.

Anna-Stina Persson från Ändenäs,grannbyn till Björkenäs på västsidan älva,berättade om de besvärliga förhållandena att ta sig över älva det kunde bli vid höst och vår och ”tävlingen” mellan byarna om att ta sig över på minsta möjliga istäcke!

Anna-Greta Albinder (född Gund) påminde Toini, om att hon minsann inte bara hunnit med skidåkning inom det idrottsliga. Vid ett (?) tillfälle hade hon och Toini på samma dag: 1) deltagit i orientering i Hagfors, 2) senare varit med i terränglöpning i Kil och 3) avslutat dagen med handbollsmatch, varvid de spelat mot varandra! Tala om mångsidighet!

Doris Sundholm överlämnade en medalj till Toini jämte en bok om Ambjörby under 400 år.

Toini bodde ju i Ambjörby från mitten av 50-talet till slutet av 60 alet. Uppskattad present!

Liv Synnöve Bengtsson pratade med Toini om ”Min klassiker” och berättade, att hon nu hade kvar Vasaloppet.

Många som tänker åka Vasaloppet förlägger sin träning till just Långberget och kan då pröva på den s.k. Toinirundan.

Joe Bengtsson, President i den tämligen oberoende Republiken i norra Värmland avslutade hyllningen till vår skiddrottning genom att föreslå en unison  födelsedagssång till Toini, som veckan därpå fyllde år, hur många sas aldrig: Ja, må hon leva!

Nedtecknat av Sigvard Lundin

Fotnot: Toini skrev tillsammans med journalisten Allan Jonsson, VF, om sin uppväxt och sina skidminnen boken FRÅN ADRESSLAPP TILL GULD-MEDALJ.            Boken utkom 1969

Skribent: Lars-Erik Jansson
E-post: Adressen Gömd

Vi finns också på

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Värmlands Idrottshistoriska Sällskap
Box 10, Idrottens Hus
651 02 Karlstad

Besöksadress:
Industrigatan 1
652 21 Karlstad

Kontakt:
Tel: 0709490568
E-post: visaren@ihvarmland.s...

Se all info