Hoppa till sidans innehåll

Historia


Den första innebandyklubben i Värnamo bildades den fjärde maj 1986. Grundarna var ett gäng killar som strävade efter att spela innebandy under lite mer organiserade former. Man bestämde sig för att bilda en klubb under namnet Värnamo Innebandyklubb, VIK. Vid denna tidpunkt förde innebandyn en ganska anonym tillvaro i Idrotts-Sverige med ett ganska begränsat antal utövare.

Värnamo Innebandyklubb hade under de första åren endast ett representationslag på herrsidan och antalet medlemmar var följaktligen få. Inte heller på det sportsliga planet gjorde klubben särskilt mycket väsen av sig. Men i takt med att innebandyn i början på 1990-talet alltmer flyttade fram sina positioner märktes ett ökat intresse även i Värnamo. Ett dam- och ett ungdomslag startades samtidigt som klubben lyckades övertyga Värnamo kommun att köpa en innebandysarg. Åren 1993-97 präglades av ett ordentligt uppsving för VIK och verksamheten utvecklades såväl kvantitets- som kvalitetsmässigt. Successivt utökades antalet lag i klubbens regi.

Säsongen 1998/99 innebar att en milstolpe i klubbens historia nåddes. Klubbens damlag gick igenom division 2 obesegrade vilket följdes av ett framgångsrikt kvalspel som resulterade i att laget kvalificerade sig för division 1. Omställningen till division 1 spel blev precis lika svår som förväntat men trots allt uppfylldes målsättningen att klara nytt division 1 kontrakt. Säsongen 2000/2001 gick betydligt bättre och efter att ha varit med i toppstriden under hela säsongen - och med det jakten på en plats i elitserien - slutade laget till slut på en hedrande andra plats. Följande säsong - 2001/02 - var tung och slutade med nedflyttning till div 2. Omstarten i tvåan gick bra och man slutade på den övre halvan. Sedan dess har laget spelat i tvåan med blandade resutat. 2005/06 hamnade man på sjunde plats vilket innebar kvalspel. Man förlorade dock den avgörande matchen vilket innebar degradering till div 3.

Värnamo Innebandyklubbs herrlag hade efter ett par framgångsrika säsonger 1996-98 en tyngre period under ett par säsonger. Säsongen 2001/2002 innebar dock något av ett trendbrott för VIK:s herrar med övertygande serieseger och comeback i trean. Trean har varit VIK:s serietillhöriget sedan dess med blandade resultat. Säsongen 2005/06 drabbades VIK av spelarflykt och nya, unga VIK räckte inte till utan får starta om i div 4.

Idag har VIK omkring 350 aktiva innebandyspelare. Under de senaste åren har VIK gjort sig känd som en förening med bred och väl fungerande ungdomsverksamhet. Detta är något klubben är stolt över och som i framtiden kommer fortsättas prioriteras.

Uppdaterad: 28 FEB 2008 22:47 Skribent: Styrelsen

Postadress:
Värnamo IK - Innebandy
Floragatan 4 A, Floragatan 4A
33133 Värnamo

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info