Hoppa till sidans innehåll

Varpaklubben Björken - Varpa

Örsundsbro SK Tvåmanna 2019

Vilken trevlig tävlingspremiär det kom att bli för den nyblivna varpaföreningen Örsundsbro SK i Tornerparken nedanför slottet i Uppsala. Här har det kastats mycket varpa förut. Anders Dyplin, Roma, bjöd på lite kuriosa och kunde berätta att fadern kastat på platsen så tidigt som år 1953!

Sju blandade tvåmannalag gjorde upp i det för dagen övervägande vackra vädret på bra kastmark. Kastare från Garda, Roma, Stockholm, Västerås, Södertälje och Björken hade hörsammat initiativet.

Björken ställde upp med två lag. Kerstin och Stig vann förvisso prestigematchen mot Jocke och Markus i gruppkastningen, men det var Jocke och Markus som gick längst. De knep tredjeplatsen efter en rafflande match mot meriterade far och son Tomas och Christoffer Carlsson, Södertälje med 12-11. Så roligt!

Dagens suveräner hette, inte helt oväntat, Garda med bröderna Bernt och Göran Augustsson som i finalen besegrade kombolaget Louise Jona, Stockholm/Anders Dyplin, Roma med 12-9.

 TACK Örsundsbro SK för ett välordnat arrangemang! Och TACK alla tillresta varpkastare som gjorde tävlingen till en mycket trevlig tillställning! 

Bilden kan innehålla: 2 personer, personer som ler, personer som står, utomhus och natur

Glada tredjepristagare!

 

2-manna och Par SM, Oskarshamn 2019

Efter två fantastiskt soliga och varma dagar i Oskarshamn kan VK Björken med Maggan och Kerstin lägga till ett SM-silver i 2-manna för damer. I finalen blev Stockholm med Louise och Amanda Jona för svåra, 4-12, 11-12. Väl kämpat! 

Bilden kan innehålla: en eller flera personer, personer som står, himmel, gräs, moln, utomhus och natur

Maggan och Kerstin kollar läget i finalen.

Bilden kan innehålla: 2 personer, personer som ler, personer som står, skor och utomhus

Jocke och Anders kastade till sig en seger i C-gruppen. Härligt!

Partävlingen slutade med en andraplats för Maggan och Jocke i B-gruppen för, efter förlust i finalen mot Mona Engström och Roland Nilsson, Hablingbo (7-12).

Kerstin och Anders tog sig till semifinal i C-gruppen, men fick där se sig besegrade efter en jämn match mot Amanda och Anders Jona, Stockholm (11-12).

 

 

Andra återträffen 2019: SURSTRÖMMINGEN

Tolv kastare, uppdelade i fyra tremannalag, hade samlats för att göra upp i Torpshammar.  Efter mycket jämn gruppkastning hade stickkvot att avgöra vilka lag som skulle gå till final och vilka som skulle kasta om 3-4:e pris. Finalen på centercourten nedanför verandan gick sedan helt i publikens smak och kom att bli olidligt spännande!!! Stig, Thomas och Tommy O kämpade väl men fick slutligen se sig besegrade av Jocke, Anders och Kjell. Vid ställningen 11-10 i andra kulan höll de förstnämnda läget med en varpa placerad 2 cm "över" målpinnen. Ett högst oväntat bortslag från segrarlaget fastställde så slutresultatet: 12-10.Vilken knorr!!! 

Priser med björktema delades som vanligt ut, och efteråt samlades alla för att äta surströmming och umgås. VK Björken tackar alla inblandade för en väldigt lyckad dag där även bra väderlek bidrog till den goda stämningen.

Resultat 3-manna:

1. Anders Simu, Joachim Jonsson, Kjell Rönnberg

2. Stig Ädel, Thomas Simu, Tommy Olsson

3. Bengt Westberg, Pelle Stadin, Tommy Ädel

4. Eva Pålsson, Kerstin Simu, Markus Eliasson

Bilden kan innehålla: himmel, moln, träd, gräs, utomhus och natur

Också en intresserad publik råmade (bokstavligt talat) sitt bifall till fler återträffar...

. â˜º

 

 

Dalahästen Leksand 10-11 aug 2019

Bilden kan innehålla: utomhus

I helgen har VK Björken deltagit på Dalahästen i ett regnigt Leksand. Förutom Björken var Stockholms VK, Västerås VK, Mulde VK, Roma IF, Eksta IF och Wisby BK på plats. Tävlingen firade i år 60-årsjubileum! Störst framgång nådde Maggan som tog hem damernas centimeter, och där även Kerstin visade upp bra kastning och landade på en tredjeplats. Ett annat glädjeämne var att Stig gjorde comeback och tog hem andraplatsen i C-klassen.

Radio P4 Dalarna gjorde även en fin intervju med tävlingsledaren Arne Jansson, Leksand. Den tillsammans med varpadängan "Kasta inte sten kasta varpa" går att avnjuta 1:12 tim in i morgonprogrammet:

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1331250?programid=233

珞

 

Surströmmingen 17 aug, återträff Torpshammar

Så var det dags för återträff. Vi börjar kl. 10. Kom gärna en halvtimme i förväg. Tremannalag med Grande Finale på centercourten (nedanför verandan så att alla kan få fina sittplatser). Blandade lag, enkulasmatcher, fritt kastavstånd och pris förstås. Det bjuds på kokt korv med bröd under dagen. Efteråt blir det surströmming alt rostbiff och potatissallad till självkostnadspris, 60 kr/person. Kontaktperson: Mats-Ola Jonsson, mobil 070-580 65 83. Varmt välkomna!

Bildresultat för bild varpakastare

 

Medaljregn Varpa-SM Tomsarve, Eksta 2019

Vilket roligt men också lärorikt SM vi har fått vara med om: vackert väder, fantastisk kastmark, intressanta möten och inte minst helt otroliga varpainsatser!

VK Björkens första SM-guld är ett faktum: Maggan kämpade obönhörligt på i regnet på finaldagen och stod slutligen som segrare i ind kula efter 12-7, 12-8 mot Sandra Lindberg, Gotlands Bara. Härligt jobbat!!! Maggan kan också titulera sig som SM-drottning då hon fick med sig ett silver i CM samt en bronsplakett i lagkula tillsammans med Kerstin och Gullvi. Individuellt kompletterade Kerstin med ett brons i CM och en fjärdeplats i ind kula.

På herrsidan hittar vi en mycket nöjd Markus som kan ståta med ett nytt personligt rekord i CM. Herrlaget med Jocke, Markus och Anders kämpade på i C-gruppen och slutade tvåa på stickkvot efter Eksta, trots matchvinst. Härligt jobbat! :)

Glädjande nog deltog även många gotlandsungdomar på Ungdoms-SM: Mulde, Västergarn, Sanda, Hablingbo och Vallstena. Såväl Västergarns pojkar som flickor drog de längsta stråna i spännande finalkastning i lagkula mot Mulde respektive Sanda.

Återväxten är säkrad - i alla fall på Gotland.

Bilden kan innehålla: 1 person, som ler, står och utomhus

Maggan överst på prispallen i ind kula  :)

Bilden kan innehålla: 3 personer, personer som ler, personer som deltar i en idrottsaktivitet, personer som står, utomhus och natur

Herrlaget SM 2019 fr v: Anders Simu, Joachim Jonsson, Markus Eliasson

 Bilden kan innehÃ¥lla: 3 personer, personer som ler, personer som stÃ¥r och utomhus

Damlaget SM 2019 fr v: Kerstin Simu, Gullvi Larsson, Margareta Sasse

 

SM Tomsarve, Eksta 17-21 juli 2019

Återvändarprojektet börjar ge resultat. För första gången på länge kan VK Björken nu ståta med två hela tremannalag i lagkulan för seniorer, ett damlag och ett herrlag. Jättekul!!!

På damsidan har Kerstin fått förstärkning från Västra Frölunda genom Margareta Sasse och Visby genom återvändande Gullvi Larsson. På herrsidan gör Anders Simu, Nyköping, comeback tillsammans med Jocke och Markus.

Vi önskar dem alla ett riktigt LYCKA TILL i denna "once in a lifetime grej"!!!

 

 

Björkenträffen 2 juni 2019

Bilden kan innehålla: träd, gräs, utomhus och natur

 

Så var det dags för årets första återvändarträff. Traditionen som kommit för att stanna. I Torpshammar, mitt i Sverige, samlades ett tjugotal gamla och nya varpkastare för att för träffas och trivas tillsammans. De kom från Stockholm, Hudiksvall, Umeå, Sundsvall och Fränsta för att under trevliga former ta sig an 12 kast cm och lagkula 2-mannlag på fantastiskt fin kastmark. Priser på björktema från Handelsgården i Umeå. De grillade hamburgarna och kaffet med hembakad kaka smakade alldeles utmärkt. Dagen till ära bröt solskenet fram, molnen skingrades och en försmak av sommaren gjorde sig påmind. 

Ett STORT TACK till alla deltagare för att ni slöt upp och bidrog till den trevliga atmosfären!



Resultat:

CM återvändare

1 Bengt Westberg 305
2 Benka Lindkvist 507
3 Tomas Simu 567
4 Tommy Olsson 627
5 Lauri Karttunen 750
6 Eva Pålsson 755
7 Kjell Rönnberg 801
8 Tommy Ädel 805
9 Pelle Stadin 867

Tvåmanna

1 Jocke å Pelle + 23 5 poäng
2 Benka, Tommy o och Tomas + 1 3 p
3 Markus å lauri -7 3 p
4 Kerstin å Eva + 9  2 p
5 Bengt å Kjell  -18. 1 p
6 Stig å Tommy -23  0 p

 

 

Resultat Björkentolvan

Namn

Omg 1

Omg 2

Omg 3

Omg 4

Totalt

Plac

 Stig Ädel

 192

 154

 197

 306

 849

 2

 Joachim Jonsson

 193

 178

 125

 302

 798

 1

 Markus Eliasson

 397

 430

 540

 309

 1676

 4

 Kerstin Simu

 250

 206

 129

 303

 888

 3

 Philip Simu

 650

 518

 570

 567

 2305

 5

 

Björkentolvan är nu avgjord:

VI BUGAR OCH BOCKAR, Jocke!



 

Björkentolvan 2019

Då börjar det vara dags att plocka fram varporna igen! Vecka 19-22 (6 maj – 2 juni) inbjuder VK Björken ALLA kastare att delta i årets upplaga av Björkentolvan. Avsätt ett träningstillfälle per vecka under tre veckor där du bor. Kasta 36 kast CM på fritt kastavstånd. Skicka in bästa tolvan. Sammanställning varje vecka. Den fjärde veckan förläggs till Torpshammar den 2 juni i samband med årets första återvändarträff - Björkenträffen.

Anmäl Ditt deltagande till Mats-Ola, mobil: 070-580 65 83 senast 6 maj.

Varmt välkomna till en ny spännande säsong!

Styrelsen

 

 

Nu finns vi även på Facebook!

Bildresultat för facebook+bild

 

 

Bildresultat för bilder påsk

GLAD PÅSK!

önskar VK Björken alla varpkastare i Sverige



 

Svenska Varpaförbundets årsmöte 2019 

Lördagen den 23 mars 2019 kommer Svenska Varpaförbundet att ha årsmöte i Stockholm. VK Björken tillhör Region Norr som består av fyra föreningar som turas om att närvara. I år kommer Lima Hästskovarpaklubb att representera Region Norr och kommer därför att föra vår talan och utöva rösträtt.
Vill ni veta mer finns årsmöteshandlingarna nu utlagda på Svenska Varpaförbundets hemsida: Verksamhetsberättelse; Inbjudan; Valberedningens förslag; Vision 2019 

http://www.varpa.se/Nyheter/Egnanyheter/forbundsmotet2019/ 

Hör gärna av er till Kerstin om ni har någon erinran mot att Lima HK får fullmakt eller om ni vill att något skall framföras, dock senast 15 mars.

 

* * *

 

ÅRSPLAN VK Björken 2019

Januari

 

Februari

Årsmöte VK Björken

Mars

Skriva projektansökningar till Svenska Varpaförbundet och RF Idrottslyftet

April

 

Maj

Ev. Prova På verksamhet Hagaskolan Umeå

Ev. uppstart med Prova På och veckoträning i Torpshammar

Start Björkentolvan v 20-23 (13 maj – 9 juni) eller v 19-22 (6 maj – 2 juni)

Juni

 

Ev. klubbmatch mot Västerås eller Björkenträffen (för återvändare) Torpshammar 8 eller 9 juni

Frölundavarpan, 16 juni Göteborg

Fortsatt Prova På under hela sommaren

 

Stångaspelen, Stånga 12-14 juli

SM Kula & CM, Tomsarve Eksta 18-21 juli

 

Dalahästen, Leksand 10-11 aug

Andra återträffen, Torpshammar aug

Juli

 

Augusti

 

Sept

SM Par- & tvåmanna, Oskarshamn, 31 aug-1 sept

Okt-Nov

Årsavslutning VK Björken

 

ÅRSMÖTE 28 februari 2019

VK Björkens åttonde årsmöte blev välbesökt över skype och mobil. Till ny ordförande valdes Joachim Jonsson varvid Kerstin Simu omvaldes till kassör. Föreningen kommer även att starta upp ett Facebookkonto med nyinvalde Markus Eliasson som ansvarig.

Den lilla föreningen tenderar att växa - såväl i medlemsantal som geografiskt! Planer på en till hemmaplan, belägen i Torpshammar, finns liksom planer på nya återträffar och förhoppningsvis en klubbmatch i Torpshammar samt ett ungdomsprojekt vid en skola i Umeå.

Säsongen 2019 kan komma att bli väldigt rolig!!!



 

VK Björken kallar alla medlemmar till ÅRSMÖTE

Torsdag 28 februari 2019 kl. 18-19

Sker via skype.

Varmt välkomna! 

Styrelsen

 

 

 

 Bildresultat för jul och nyÃ¥rs bilder

VK Björken önskar alla medlemmar samt övriga Varpa-Sverige 

en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År 2019!

 

 

Framtidshelgen, Visby 6-7 okt 2018

Precis hemkommen från en mycket givande helg med genomgång av delar kring ledarskap för och med ungdomar, klättersilo, IdrottOnline, GDPR samt framtid för varpan med hjälp av Svenska Varpaförbundet, SISU Gotland och KyllajInvest. Runt 35 deltagare varav ett tiotal ungdomar (Sanda och Vallstena), fyra från fastlandet (Sthlm, Lima och Björken) och resterande från ett flertal klubbar på Gotland. Många kloka tankar framfördes. Sammanfattningsvis kan man säga att varpans framtid stavas föreningsengagemang, vilja till nytänkande och framtidstro.



 

SM i par och 2-manna, Stånga 1-2 sept 2018

Kerstin och Joakim var två av totalt nio fastlänningar som kommit för att prova lyckan i parkastningen i Stånga. Tävlingen samlade allt som allt 122 deltagare. Efter riktigt god kastning blev tvärstopp i kvartsfinalen mot Mona Engström/Roland Nilsson, Hablingbo som sedan gick till final där de dock fick se sig besegrade av ett annat Hablingbolag, Therèse Wilhelmsson/Berne Appelqvist. Men det Björkenkastarna tar med sig är ändå den glädje och kastskicklighet som ungdomarna från Sanda och Vallstena visade i finalhagen. Härligt att se!

Ett stort TACK till Stånga som gjorde ett mycket fint samarrangemang med dragkamparna!

 

Andra återträffen 2018 Torpshammar

I härligt augustiväder träffades på nytt ett drygt tiotal gamla och nya kastare på den alldeles utmärkta varpaplanen i Torpshammar. Också denna gång besök av Kovland i form av Bengt Westberg. Jättekul! 12 kast CM och tvåmannalag stod på dagordningen. Dessutom skulle ett KM i CM-kastning avgöras. Nya banlängderna, dvs 18 m för herrar resp. 13 m för damer provades. Grillat samt kaffe och kaka smakade alldeles utmärkt i halvtid. Denna gång fanns också ett pris att hämta i varje disciplin - på björktema förstås!

 De samlade kastarna var försiktigt positiva till att klubben har tankar om att genomföra en av Svenska Varpaförbundet sanktionerad tävling helgen före midsommar nästa år. Naturligtvis är detta beroende på om det finns någon slags garanti att tävlande från andra delar av Sverige kommer. Oavsett, dagens deltagare var helt överens om att träffen i sin nuvarande form har kommit för att stanna.

TACK allihopa för att Ni bidrog till en mycket trevlig dag!



 

Resultat

12 kast CM - KM VK Björken
1. Kerstin Simu 335 cm
2. Joachim Jonsson 472 cm
3. Marcus Eliasson 638 cm
  

12 kast CM - övriga

1. Bengt Ola Lindkvist 270 cm  
2. Bengt Westberg, Kovland 347 cm
3. Thomas Simu 449 cm
4. Stig Ädel 489 cm
5. Kjell Rönnberg 616 cm
6. Tommy Ädel 661 cm
7. Annika Simu 1129 cm
  
Två-mannalag
1. Stig & Markus 4p +8
2. Bengt & Thomas 3p +12
3. Kerstin & Annika 1p -5
4. Joachim & Kjell 1p -6
5. Bengt Ola & Tommy 1p -9

 

Bildresultat för dalahäst bild

 

Dalahästen i Leksand 11-12 aug 2018 

Helgens begivenhet för varpavänner utspelade sig i såväl klaraste sol som lättare regn vid hembygdsgårdarna i Leksand. 25-talet personer representerande Stockholm, Västra Frölunda, Västerås, Kovland, Björken, Roma, Wisby BK och Eksta hade slutit upp för att göra upp i CM, par och 2-manna jämte den traditionella "gubbtävlingen".  Herrar Jansson och Pellas stod med den äran för värdskapet med Jan Arne Rieem (Jallis) som konferencier. Glädjande nog kan även konstateras att såväl ungdomar som damer var väl representerade.

SM-mästarinnan i ind kula ocj lagkula, Louise Jona, Stockholm vann i damernas CM på fina 588 cm med Kerstin Simu, VK Björken, på andra plats och 735 cm. Herrarnas CM vann av Anders Andersson, Västerås på klara 426 cm. Björkens Markus Eliasson satte personligt rekord med hela 6 (!) m och landade på 2042 cm. Grattis!

I två-manna lyckades Björken kasta till sig två andraplatser, en i grupp 1 och en i grupp 2. Kerstin Simu i lag med Anders Dyplin, Roma respektive Joachim Jonsson i lag med Markus Eliasson. Belöningen blev förstås en häst med hem. Heja Björken!

Och hör ni, boka in Leksand redan nu för nästa år! Dalahästen fyller nämligen 60 år. Chansen att erhålla ett sådant här åtråvärt pris blir betydligt större. Tanken är att alla deltagare skall få med sig ett minne i form av - just det - en dalahäst!!!

 

 

SM i Sunne 2018

54 kastare varav 25 herrseniorer, 7 damseniorer samt 22 oldboys hade slutit upp för att kämpa om SM- och FM-tecknen i ind kula, ind cm och lagkula under helgens tävlingar i det natursköna Sunne i Selma Lagerlöfs Värmland. Värmebölja med tryckande värme och sol från klarblå himmel tillsammans med en hård backe ställde stora krav på kastarna.

SM-guldet i ind kula knep Roland Nilsson, Hablingbo före Torbjörn Lavergren, Östergarn och trean Ola Nilsson, Hablingbo. VK Björkens man, Joachim Jonsson, gjorde en klart godkänd insats genom att efter 12-11 "snuva" seniorräven Benny Broberg, Fårö på segern i grupp D.  

All heder åt våra grabbar, Joachim Jonsson och Markus Eliasson, som sedan kämpade tappert i lagkulan men fick ge sig mot de mer meriterade semifinalisterna (sedemera finalister) Gotlands Bara (Mattias Wahlgren, Johan, Lindberg, Niklas Lindberg) resp Hablingbo lag 1 (Ola Nilsson, Berne Appelqvist, Olof Lithberg). Heja grabbar!

 ☺

 

Bildresultat för midsommarbilder

 ...önskar VK Björken alla varpkastare i Sverige 2018 :)

 

Björkenträffen 17 juni 2018

Björkenträffen samlade ett 15-tal nya och gamla kastare i Torpshammar, 7 mil väster om Sundsvall, som under stort gemyt återupplevde glädjen med att träffas runt varpkastning och grillning. De flesta var gamla kastare från Torps VK varav några hade ungdomar med. En gammal SM-räv, den mycket meriterade Karin Ring från Kovland, hade även sökt sig hit. Men också yngre kastare såsom VK Björkens ordförande Annika Simu visade sitt varpakunnande. Syskonen Kjell och Irene Rönnberg hade vänligt nog upplåtit den gamla träningsplanen för ändamålet som Kjell alltsedan 1970-talet skött om med den äran. Mats-Ola Jonsson med familj stod för värdskap och tävlingsledning. Innan träffen var slut höjde flera kastare rösten för en ny träff redan under augusti månad innevarande år...

Vid träffen provade sällskapet en intressant form för individuell kula med inspiration av den gamla Allsvenska kulserien och fritt kastavstånd. Några äldre seniorer provade därför kasta 18, 15 resp 12 m förutom gällande 20 resp 15 m. Syftet var att tidsanpassa och möjliggöra deltagande med bibehållet tävlingsmoment.

Kvalificering för kulan bestod av sex kast cm. Kastare med högst individuellt resultat fick fördel att börja match, inte som kutym annars är - äldsta dam/person. Matcherna pågick i sju kast vardera så det gällde att vara på bettet från början. Likaläge nollades. Vinnare stod den med högst antal sammanlagt tagna stick. Vid lika antal tagna stick gällde inbördes möte.

Resultat ind.kula. 

1. Joachim Jonsson 47p 
2. Kerstin Simu 40p 
3. Stig Ädel 36p 
4. Thomas Simu 32p
5. Bengt Ola Lindkvist 32p 
6. Eva Pålsson 31p 
7. Karin Ring 29p   
8. Marcus Eliasson 24p
9. Tommy Ädel 22p
10. Jimmy Pålsson 22p 

 

 

Trekamp Volgsjö Skola 

Ettorna kör nu Trekamp i varpkastning under ett par veckor innan skolavslutningen. Det gäller att i 2-3 mannalag vara så träffsäker som möjligt för att samla på sig så många poäng som möjligt. De tre grenarna är: ring, rep och hård pinne.

Lagen Bad Boys, Krossarna, Fox, VIK, Ingenting, Varjen, ---, Korven, Svarry, JonathanJonas och Vinarna har öppnat friskt. Det ska bli mycket spännande att se hur nästa omgång elever kan ta sig an dem!

Sista omgången blev oerhört jämn och många lag samlade ihop väldigt bra med poäng: DeKing, Smiley, Team Boys, Hundvalparna, Kros, Kino, Boy and Girl, Najs, Varpkastarna, och Blå gjorde sitt yttersta. Ingen kunde dock rubba Bad boys. Däremot smet DeKing in på en andraplats före VIK. Totalt deltog 21 lag. Kanske det blir en uppföljning till hösten ...  

Varpkastningen är den andra delen i det Prova På-projekt som VK Björken har tillsammans med Vilhelmina IK Bowling, Projekt Volgsjö. Idrottslyftet Västerbotten finansierar breddningen.

Ett stort TACK till alla lärare i ettan som gjort detta möjligt! Programmering, naturstig, naturbingo och varpkastning. Blev rena mattelektionen ju!

 

 

Björken-tolvan

Nu har den dragit igång! Björkentolvan. Fyra 36:or under fyra veckor, där Du bor. Bästa tolvan från varje omgång räknas. Den kastare som sammanlagt efter fyra ggr har lägst antal cm har definitivt gjort sig förtjänt av att bli bjuden på middag! Lycka till! :D

Namn

Omg 1

Omg 2

Omg 3

Omg 4

Totalt

Plac

Joachim Jonsson

200

 118

 219

 118

 

 

Kerstin Simu

210

 382

 154

 166

 

 

Thomas Simu

331

 362

 291

 X

 

 

Mats Ola Jonsson

362

 X

 X

 X

 

 

Markus Eliasson

446

 381

 379

 X

 

 

Jimmy Pålsson

491

 557

 X

 X

 

 

 

Vi ber att få gratulera JOACHIM till ett bra resultat, hungrigast i år!  :)

 

Träning Östra Ersboda, Umeå

Söndag 20 maj startar vår varpaträning kl 15-16. Vi håller på varje söndag fram till midsommar. Därefter tisdagar kl 18-19 fram till skolstart. Varmt välkommen att Prova På! Mer info kan fås av Kerstin Simu, 070-611 09 81.

 

Nytt för säsongen 2018

Glädjande nog har föreningen fått tillskott av tre nya kastare från Sundsvallstrakten. Det betyder att vi har träning på tre olika ställen! Förutom Östra Ersboda i Umeå kastar vi också i Sundsvall och Fränsta. Ni är alla varmt välkomna till föreningen!

 

Program VK Björken sommaren 2018

Föreningen planerar deltagande på följande tävlingar:

Västerås 19 maj (inställd)

Allsvenska CM-serien maj-juni (utgår). Föreningen kör Björkentolvan istället.

Björkenträffen, Torpshammar 17 juni 

Ind och Lag SM i Sunne 20-22 juli

Dalahästen, Leksand 11-12 aug

Göteborgsvarpan 18 aug

2-manna och Par SM i Stånga 1-2 sept

 

 

Glad Påsk 2018

 

Observera!

Mars 2018 Besked från Svenska Varpaförbundets styrelse

Fr o m 2019 kommer kastlängderna för damer respektive herrar juniorer och seniorer att ändras till 13 respektive 18 m, vilket medför samma kastavstånd i åldersspannet 16-64 år och därmed andra möjligheter till exempelvis lagsammansättning.

 

Projekt Volgsjö 1

VK Björken har initierat ett nytt samarbete över föreningsgränserna under läsåret 2017/18. Tillsammans med Vilhelmina IK Bowling har elever från klass 1 på Volgsjö skola i Vilhelmina erbjudits Prova På Bowling och senare fram emot försommaren blir det Prova På Varpa. Hitta vägar till livslångt idrottande och breddning är temat. Idrottslyftet Västerbotten bistår ekonomiskt. 

 

Kallelse till årsmöte tisdag 27 februari 2018 kl. 18

Det går bra att närvara över skype.

Välkommen!

Styrelsen

 

God fortsättning på 2018 önskar VK Björken hela Varpa Sverige

 

Tvåmanna- och Par SM i Sanda 27 augusti 2017

138 kastare hade sökt sig till helgens tävlingar i Sanda. Välordnat och i trevlit gemyt gjorde kastarna upp om titlarna i omväxlande väderlek. Dagarna till ära hade grässtråna bytt färg från gult till grönt. Föreningen verkar ha tumme även med vädergudarna. Tävlingarna avgjordes i såväl regn som sol. Vinnare av 2017 års Par-SM blev Gunilla Herring Stockholm i par BerneAppelqvist Hablingbo. Vi ber att få gratulera!

 

Göteborgsvarpan 19 augusti 2017

Anrika Göteborgsvarpan bjöd på fin kastmark och omväxlande väder för de drygt 20 kastarna som sökt sig för att göra upp i CM och två-manna. Arrangerande Västra Frölunda gästades av Västerås, Varberg och Björken. Markus Hortana från Västerås var dagens suverän i elitklassen med sina 285 cm. Björkens Kerstin Simu slutade tvåa på fina 624 cm strax efter Lennart Olsson på 620 cm i B-klassen. Två-manna tävlingen vanns av Cathrine Uvestedt och Lina Eriksson från Varberg följda av Anders Andersson och Markus Hortana. Många grattis!

Tack för ett fint arrangemang med kastgaranti! Hit kommer vi fler gånger! :)

 

Dalahästen 12-13 augusti 2017

Tio olika föreningar hade sökt sig till Hembygdsgårdarna i Leksand för tävlingar i två dagar. Fårö, Eksta, Wisby BK och Roma kom från Gotland medan Västra Frölunda, Västerås, Stockholm, FGI Solna, Kovland och Björken representerade fastlandet. Joachim och Kerstin deltog med liv och lust i såväl CM som Partävling under lördagen. Här knep Joachim en dalahäst för sin andra plats i B-gruppen i CM! Grattis!

Partävlingen bjöd på 10 lag uppdelade i två grupper. Vinnarna i grupperna kastade om första och andraplats medan tvåorna gjorde upp om tredje fjärde plats. Här hade Björken Kovland på gaffeln men fick ge sig med 10-12 i sista gruppmatchen. Vinnare för dagen blev SM-mästarinnan Erika Broberg som för dagen kastade med fadern Benny Broberg Fårö. Det hela utkristalliserade sig till en familjehistoria där vi hittar de övriga systrarna Broberg med kastpartners på såväl andra som tredjeplats. Kovland knep fjärdeplatsen. Väl kämpat.

Samtidigt passadeVK Björken att ha KM i CM där Kerstin däremot drog det längsta strået med ett för dagen blygsamt resultat på 890 cm tätt följd av Joachim på 939 cm. Grattis till VK Björkens första KM!

 

Och hur gick det då...?

Joodå! VK Björken med Kerstin och Joachim knep en fjärdeplats efter knapp förlust (11-12) mot Hablingbos Agnes Johansson och Ola Nilsson. Detta efter upphämtning från 6-11... Hur som helst - härligt jobbat!  :)

Fullständig resultatlista hittar ni på följande länk:

http://idrottonline.se/foreningengutniskidrott-varpa/contentassets/54160b6d492848f49919df89473a7418/resultat-varpa-2017.pdf

 

Stångaspelen 14-16 juli 2017

Årets begivenhet för varpakastarna i Björken handlar om deltagande i partävlingen i Stångaspelen som ett av fyra anmälda fastlandslag. 18 lag är anmälda, flera av dem med många SM-meriter. "Ska bli mycket roligt!" tycker både Kerstin Simu och Joachim Jonsson. Så, HEJA PÅ säger vi bara och önskar dem ett varmt LYCKA TILL!  :) 

 

Bildresultat för midsommarblomster bilder

Glad midsommar alla varpakastare!

önskar VK Björken

 

SVF Förbundsmöte 2017

Lördagen den 25 mars avhölls förbundets 71:a ordinarie förbundsmöte på Hotel C Stockholm. 6 ombud med totalt 9 röster fördelat på 36 föreningar fanns representerade. VK Björken representerade Region Norr då FVI Boden fått förhinder. Tillfrågade mötesordföranden Lars Liljegren, RF, svingade ordförandeklubban med lika stor säkerhet och precision som humor och värme.

Föreningen Gutnisk Idrott (FGI) är fr o m 1 januari 2017 en ny förening i SVF. Deras ordförande, Mikael Nilsson, invaldes i SVF:s styrelse som suppleant på 2 år då Kim Ådefjäll avsagt sig omval. Lars Henriksen omvaldes som SVF:s ordförande. I övrigt inga större förändringar.

SVF redogör i sin verksamhetsplan VISION 2019 för sina strävansmål inom följande områden : Idrottslyftet; Utåtriktad verksamhet; Föreningen i fokus; Utveckla tävlingsverksamheten; Utbildning; Internationellt; Ungdomsdelaktighet; Rusta klubben; Damprojektet; samt Organisationsutveckling.

Här kan konstateras att SVF arbetar hårt för att bibehålla och utveckla den verksamhet som finns kring varpan idag. SVF vill både engagera och samtidigt berätta att vi alla har ett ansvar för att påverka denna utveckling. Bara den lokala klubben vet sina specifika förutsättningar. SVF erbjuder därför på olika sätt möjligheter till såväl praktisk som ekonomisk hjälp. Prioriterade områden är klubbverksamhet med rekrytering och utbildning liksom projekt att få fler damer som kan och vill utöva varpa samt få fler ungdomar som kan ta vid. Pengar finns! SÖK! Prata med varpakonsulent Göran Fransson.

Förbundsmötet avslutades med att SVF delade ut förtjänsttecken i silver till Bernt Augustsson och Göran Fransson samt i brons till Lars Liljegren. 

 

Årsmöte VK Björken 2017

Årsmöte har avhållits. En liten, men naggande god skara medlemmar samlades. Björken är numera en familjeangelägenhet. :) Annika Simu omvaldes till ordförande för ytterligare ett år och Kerstin Simu har åtagit sig fungera som kassör i två år till. Den nytillträdande styrelsen bejakar fortsatt ProvaPå verksamhet med ungdomar i första hand under våren 2017. Som tidigare år siktar föreningen på ett deltagande under SM.

 

 

Bildresultat för ordförandeklubba bild

Inbjudan till Årsmöte 2017

Söndagen 26 februari kl 14 hos familjen Simu i Umeå. 

Det går bra att närvara över skype.

Varmt välkomna!

Styrelsen

 

 

VK BJÖRKEN önskar hela varpa-Sverige

en riktigt GOD JUL och ett riktigt GOTT NYTT 2017!

 

Hösten 2016

VK Björken har fortsatt medverka i det s k Orionprojektet med ungdomsträningar för såväl varpa, gutniska lekar som bowling i Wisby BK:s regi. De gutniska idrotterna har skett i Prova På form och rastverksamhet på Orionskolan och bowlingen såsom ny bowlingskola för ungdomsmedlemmar. Allt har kunnat ske med hjälp av Idrottslyftet och i samverkan med Gotlands Idrottsförbund.

Projektet har också deltagit i Radio P4 Gotland i fredagsprogrammet Maris Café den 9 sept. 14 ungdomar var med, fikade och gick stationer på baksidan av radiohuset. Här utmanade eleverna Mari på varpa och sparke blaistre. Mari fick ge sig, men lovade öva mera på varpa till nästa år!  :)

Främst varpaverksamheten genererade dubbelt så många deltagande 2-mannalag  från Orionskolan i Skolvarpan den 15 sept! Prova På Varpan på fritidstid har definitivt bidragit till denna medverkan. Hela sex lag kämpade med den äran där ett lag i klass 6 var ett (!) stick från att gå vidare till semifinal. Kul!

Bowling har rönt ett stort intresse bland ungdomarna. Och det är ju roligt! Varje vecka har därför ett antal ungdomar transporterat sig från Orionskolan till Uncle Joe's för att på fritidstid genomföra bowlingskola på Uncle Joe's.

29 november åkte vi till Stånga för att för första gången vara med och spela match och då handlade det om det nyinstiftade vänskapspriset Guldkäglan. Ungdomarna med ledaren Lottis Eliasson i spetsen tog väl hand om oss: lottade 3-mannalag, fika och trevlig samvaro gör att vi gärna bjuder tillbaka. Till våren hoppas vi därför kunna välkomna Stångas ungdomar till Uncle Joe's. :))

På Lucia-dagen avslutade vi bowlingskolan med lottade 2-mannalag, fika och diplomutdelning. Spärr eller strike gav utdelning i form av pepparkakor. :))

Vi har av praktiska skäl varit tvungna att begränsa oss till åtta medlemmar. Inför fortsättningen 2017 hoppas vi därför på ytterligare ledare så att vi kan ta hand om alla intresserade ungdomar.

 

VK Björken fyra av 10 lag Par-SM 2016

Klubbens senaste parlag, Kerstin Simu och Joachim Jonsson, bjöd på en överaskning i Par-SM i Jakobsberg 28 augusti med en hedrande fjärdeplats. Som enda fastlandsklubb gick de till semifinal där de fick ge sig mot det mer meriterade laget Fårö IF 2 med Sara Broberg och Christoffer Carlsson, som för övrigt vann hela tillställningen. VK Björken kvalade in mot Stockholms VK 2 (Louise och Anders Jona) och vann därefter den första omgången mot namnkunniga Gotlands Bara 1, Elsemarie och Stefan Lithberg. I bronsmatchen ställdes VK Björken mot Gotlands Bara 2 (Johanna Magnusson och Johan Lindberg) där de visserligen spottade upp kastningen men till slut ändå fick ge sig med 8-12.

Vi tackar arrangörerna för en fint genomförd tävling och kommer gärna tillbaka!

 

Par-SM samt SM i tvåmannalag 27-28 augusti 2016

IF Triangeln och Svenska Varpaförbundet inbjuder till SM-tävlingar i Jakobsberg. Om det den här gången går som VK Björken vill kommer vi på nytt att kunna starta med ett parlag där de båda kastarna kommer från klubben! Jättekul! :))

 

Årsmöte på gång under augusti månad 2016. Vi återkommer med datum inom kort. Välkommen!  :))

 

Sommaren 2016

VK Björken hälsar alla nya och gamla varpakastare välkomna till träning på kastplatsen vid Ersbodavägen, Umeå under juli månad. Kontakta Kerstin Simu 070 - 611 09 81 för mer information. 

 

 

midsommarkrans270_154329946.jpg (270×200)

 

VK BJÖRKEN vill önska alla varpaklubbar och varpkastare i Sverige

en riktigt GLAD MIDSOMMAR 2016!

 

 

 

 

 

 

Våren 2016 

VK Björken kommer att fortsätta Prova På samarbetsprojektet med Wisby BK och Orionskolan som inleddes för ett år sedan. Projektet har mellan höstlovet 2015 och påsklovet 2016 utökats med bowling. Denna strategi har gett 6 nya ungdomsmedlemmar i åldrarna 7-9 år till Wisby BK samt en egen ungdomssektion i bollklubben som erbjuder varpa- och bowlingträning. 

 

VK Björken fyller 5 år 2016!!! STORT GRATTIS :))

 

 

VK Björkens Kerstin Simu har därefter deltagit i ytterligare tre klubbtävlingar med Wisby BK: 22 aug KM CM+Poängaren; 5 sept Septembertävling 2-manna samt 20 sept Terrängvarpan. Här kan nämnas att Kerstin i lag med Rolf Burgesäter vann Septembertävlingen och tillsammans med Tage Svanborg kommer att lägga 2016 års Terrängvarpa.

Alla resultat finner ni på:

https://www5.idrottonline.se/WisbyBollklubb/

 

 

Dalahästen 15-16 augusti 2015

I partävlingen slutade VK Björkens Kerstin Simu trea tillsammans med Västerås’ Markus Horttana. Ytterligare en liten blå dalahäst kunde därmed göra övriga dalahästar sällskap i prisskåpet. :)

Hela resultatlistan finns att tillgå på:

https://iof3.idrottonline.se/SvenskaVarpaforbundet/Tavlingar/Resultat/Resultat2015/

 

 

2015 - Året då Björken tog sin första stora SM medalj!!!   :))

GRATTIS!!!

SM-varpa 2015 Par Kerstin & Tim

 

Björkens första stora SM medalj är ett faktum!!! Kerstin Simu stod tillsammans med Tim Andersson, Landskrona VK som bronsmedaljör efter matchen om 3-4:e pris mot Västerås' Elin Rosell och Anders Andersson.

Men det var Hablingbo 2 med Signe Lindgren och Olof Lithberg som till slut efter en trekulors match mot klubbkamraterna Hablingbo 1 Åse Eriksson och Berne Appelqvist allra bäst lyckades bemästra de tekniskt avancerade förhållandena med byig vind och hård mark. Grattis säger vi!

Ett stort tack till Kovland för ett fint arrangemang.

Mer om 2-manna och Par SM finns att läsa på:

https://iof3.idrottonline.se/SvenskaVarpaforbundet/

 

 

SM i Sundsvall 4-5 juli 2015

Så närmar sig SM i 2-manna och par, en tävling som samlar 40 deltagare. Här återfinns klubbar från Stockholm, Gotland, Västerås, Landskrona och så arrangerande Kovland förstås. Björkens egen representant kommer för första gången att kasta par med Tim Andersson från Landskrona under söndagen, något som kommer att bli mycket spännande!

Det är också första gången Varpa SM kommer att genomföras under den s k SM-veckan där 38 (!) andra idrotter också samlas. Varpkastningen kommer att avgöras nere vid ungdomsfältet i centrala Sundsvall. Mycket välkomna att ta del av Sverige-elitens pricksäkerhet!

Hela programmet hittar ni under fliken Sundsvall på Svenska Varpaförbundets hemsida:

https://iof3.idrottonline.se/SvenskaVarpaforbundet/Tavlingar/SM2015/Sundsvall/

 

 

Fårövarpan 6 juni 2015

18 valfritt blandade tremannalag gjorde upp i ett för dagen till större delen mycket soligt och vackert nationaldagsväder vid Sudersands Camping på Fårö. Bäl IF med de omutliga bröderna Olsson tillsammans med Bison drog det längsta sticket i den första gruppen. Grattis!

I grupp fem återfinner vi Björkens Kerstin Simu i ett blandlag med Wisby BK:s Anders Dyplin och Gösta Westergren, som kämpade väl och till slut kastade till sig en efterlängtad seger! :)

Hela resultatlistan finns att tillgå på:

https://iof3.idrottonline.se/SvenskaVarpaforbundet/Tavlingar/Resultat/Resultat2015/

 

 

Muldevarpan 16 maj 2015

Hellvivarpan ställdes in pga för få deltagare. Då hoppade Mulde VK in och arrangerade en ersättningstävling, Muldevarpan, därför att de visste att det fanns folk som ville kasta. Mycket trevligt initiativ!  :)

2-manna tävlingen lockade 16 lag varav 6 med seniorer och 10 med oldboys. Tävlingen indelades i tre grupper: seniorer samt oldboys A och oldboys B, där deltagarna i oldboys kvalade in sig genom inkastning en kula. I gruppkastningen gällde 2 kulor med möjlighet till dubbelstick.

En hel dags kastande renderade i en hedrande andra plats i grupp B för Tage Svanborg, Wisby BK och Kerstin Simu, VK Björken i ett fantastiskt fint vårväder.

Nu kan vi konstatera att VK Björkens egen dam blivit "uppgraderad" till oldboys! Bara det var helt klart värt 10 kg potatis!  :)

 

Se hela resultatlistan med bilder: 

https://iof3.idrottonline.se/SvenskaVarpaforbundet/Forbundet/Distrikt/GotlandsVarpaforbund/Resultat/Muldevarpan2015/

eller

http://www.laget.se/MULDE_VK/News/4068839/Muldevarpan

eller

https://www5.idrottonline.se/WisbyBollklubb/

 

Wisby BK klubbtävling 14 maj 2015

En fantastisk dag med härligt väder lockade stora delar av varpakastarna till WBK:s klubbtävling på Kr Him dagen. Lagen fastställdes genom lottning till seedade kastare. Genomgående 2-kulaskastning med möjlighet till dubbelstick där lagen började på 4-4.

VK Björkens Kerstin Simu är också klubbmedlem i WBK och hade för dagen Tage Svanborg till kastkompis. Efter mycket givande och tagande landade laget på fjärde plats av sex lag. Vi fick en mycket fin dag i trevligt sällskap!

 

Se hela resultatlistan:

https://www5.idrottonline.se/WisbyBollklubb/

 

Rävkulan 9 maj 2015

Mulde VK bjöd nästan på säsongstart med fritt kastavstånd, 12 kast cm samt 2-manna lag med hcp och samlade ett startfält starkt dominerat av oldboys. 21 kastare samsades i samma klass oavsett klasstillhörighet. Vi kunde även räkna in en oldgirls, tre seniorer, två ungdomar och så VK Björkens egen dam förstås! Två damer och 19 herrar - snacka om gubbsport...  :)) 

Bernt Jakobsson, Eksta vann på utmärkta 60 cm (7 nollor) , tätt följd av Jan-Arne Rieem, Eksta 60 cm (4 nollor).

I 2-manna kastningen visade Bernt Jakobsson ånyo sin klass tillsammans med Rune Wahlgren när de vann grupp A. I grupp B bestämde Rolf Burgesäter och Tage Svanborg, Wisby BK, vart skåpet skulle stå.  :)

 

Se hela resultatlistan:

http://www.laget.se/MULDE_VK/News/4056147/Resultat-Ravkulan

 

Samarbetsprojekt nationellt 2015

Sjunkande medlemstal är idag en realitet för många föreningar över hela landet. Med tanke om detta har VK Björken ett finger med i spelet när det gäller att genomföra ett försöksprojekt i Visby i linje med RF:s Idrottslyftet och Svenska Varpaförbundets nya projekt Rusta klubbarna.

Orionskolan, VK Björken och Wisby BK vill gemensamt arbeta för att intressera ungdomar för gutniska spel och lekar, främst varpa. En gång i veckan kommer det att bli styrd verksamhet för elever i mindre grupp i samarbete med Orionskolans Eftermiddagshem. Elever som vill kasta mer kommer att hänvisas till en förening på plats, i detta fallet Wisby BK, där de har möjlighet att utöva en mer anpassad ungdomsträning. 

Försöket pågår i första hand mellan påsk och sommarlov 2015. Därefter kommer insatsen att utvärderas för möjlig fortsättning under sommaren och hösten 2015.

 

Årsmöte Svenska Varpaförbundet 21 mars 2015

Årsmötet, som ägde rum på Nordic c Hotel i Sthlm, måste ha varit en av de snabbaste för varpan genom tiderna...! På mindre än en timma var alla ärenden avklarade ...!  :)
7 ombud med 10 röster närvarade och VK Björken representerade Norra regionens 4 föreningar.
I sitt inledningsanförande tryckte ordföranden på det viktiga med att vi föreningar gemensamt tar tag i vår idrottsutveckling för att bryta den nedåtgående trenden. Idrottslyftet har, över alla idrotter sett, inte alls på långa vägar infriat det som det en gång var avsett för, nämligen öka antalet idrottsutövare.
.
SVF:s styrelsesammansättning:
Lars Henriksen omval ordförande på ett år. Kristina Eriksson, Boden, och Sara Broberg, Södertälje, omval samt Barbro Wettersten, Visby, nyval på två år.
Eva Olofsson, Sthlm, invaldes som suppleant på två år.
Ny auktoriserad revisor blev Leif Lüsch efter Bengt Eriksson som slutar efter många år och avtackades. Bernt Augustsson kvar.
Lars Håkansson, Varberg och Jan Larsson, Visby, har ett år kvar.
Ny i valberedningen Gunilla Keegan, Sthlm. Barbro Fohlin, Fole (sammankallande), och Sten Svahlgård, Järfälla omval.
.
SDF Information
  • Projekt Rusta Klubben - erbjudande från SVF till alla klubbar om hjälp att under tre år rekrytera ungdomar
  • Ny regionidelning - Förslag ligger om att ta bort alla SDF och ersätta med regionindelning istället: Norr (4 klubbar), Mellan (9), Syd (5) resp Gotland (23) från 1/1 2016 
  • Föreningen Gutnisk idrott (FGI) - ansöker om att bli ny medlem i SVF 

 

Årsmöte VK Björken 28 feb 2015

I lördags bestämde årsmötet att fortsätta driva VK Björken som förening men nu utifrån en annan utgångspunkt. Årsmötet beslutade fokusera mera på dam- och ungdomsvarpa. I damsatsningen ingår en tanke om nationell rekrytering medan ungdomssatsningen skall genomföras som en aktivitet på skoltid.

Kontakta oss gärna så berättar vi mer!  :)

Medlemsavgiften är oförändrad, dvs enskild medlem 100 kr/år, familj 200 kr/år samt stödmedlem 100 kr/år

Vi ser fram mot en rolig säsong! Välkommen Du med till klubben!

 

Säsongslut 2014

Så börjar säsongen gå mot sitt slut. I skrivande stund vet vi inte hur framtiden för klubben kommer att te sig då antalet medlemmar sjunkit. Mer besked om detta kommer senare fram emot våren 2015.

Hur som helst: TACK för ett intressant och tävlingsmässigt händelserikt år!

 

Göteborgsvarpan 30-31 augusti 2014

Två fina dagar med regnet lurande i bakgrunden uppbådade härligt mjuk och sympatisk kastplan där fina resultat uppnåddes på både herr och damsidan. Både Frölunda VK:s Urban Andersson och Stockholms Gunilla Keegan landade på resultat strax över 3 m i cm-kastningen. Gunillas tredje kula på 55 cm var överlägset en fantastisk prestation för en för helgen helt suverän dam!

I paret var det inte helt självklart att VK Björkens Kerstin Simu och Frölundas Urban Andersson skulle ta hem det hela. Tidigare har de båda enbart mötts och kämpat mot varandra i olika lagkonstellationer. Därför var det extra roligt att de båda nu tillsammans kunde utgöra ett lag och flera hårda matcher senare till slut vinna finalen över Frölundas Johanna Gudinge och Johan Olsson.   

 

Dalahästen 9-10 augusti 2014

Leksand bjöd på härligt sensommarväder för de 29 deltagarna. De representerade klubbar från Gotland genom Eksta, Fårö, Gotlands Bara och Wisby BK samt från fastlandet genom Stockholm, Solna, Södertälje, Kovland och så Björken förstås! Klubbens representant Kerstin Simu kunde tillsammans med Patrik Glimfalk från Wisby kasta hem en tredjeplats i paret samt tillsammans med Bengt Westberg, Kovland en tredjeplats i 2-manna. Kul!

Nästa år kanske denna anrika tävling ges för sista gången. För den hugade kan nämnas att det fina vandringspriset i form av en stor dalahäst kan tas hem för alltid... 

 

SM Råssnäs Motala 24-27 juli 2014

Inte ett moln så långt ögat kunde se! Sol med enorm värme som man skulle ha kunnat lagra en del till vintern förbyttes i en enorm urladdning med blixtar och dunder med efterföljande störtregn. Men då hade redan ett av Grytgöl fint arrangerat SM redan avgjorts. 116 deltagare genomförde ind kula, CM och lagkula med varierande resultat. Däribland undertecknad Simu som är mycket nöjd med gruppvinsten i B ind kula damer samt huvuddomarinsatsen under lagdelen.

 

Varpaträning 2014

VK Björken fortsätter med träningar måndagar och onsdagar kl 18-19 på gräsytan mot Ersbodavägen under hela juli månad. Välkommen att prova på du också!!!  :-)

 

SM Rävhagen Visby 5-6 juli 2014

Vackert väder med sol och värme gjorde att varpakastarna sattes lite på uthållighetsprov i det av Mulde VK fint arrangerade SM i tvåmanna och parvarpa. Med vatten, tålamod och gott humör kämpade sig klubbens representant genom partävlingen. Ett och annat godkänt kast gjorde att Kerstin Simu, VK Björken och Hampus Gudinge, Gotlands Bara tvingade Hablingbos Mona Engström och Roland Nilsson till en trekula i första omgången innan Hablingbo drog det längsta sticket.

Kerstin och Hampus kunde sedan hämta hem ett tredje pris i den efterföljande gruppkastningen i tröstturneringen.

Det roligaste var i alla fall alla de ungdomar som var med och tävlade i tvåmanna. Och självklart blev det SM-final även för dem i finalhagen med målade varpor och domare som sig bör!!!  :-)

Vem som vann paret? Jo, suveräna Britt-Marie Björklund och Mattias Wahlgren från Gotlands Bara gick segrande ur den välkastade seniorfinalen mot Hablingbos Åse Eriksson och Berne Appelqvist. Bronsplatsen knep Stockholm med Gunilla Keegan och Ola Linderhjelm. 

 

Stockholmsvarpan 28 juni 2014

Kerstin Simu, VK Björken och Hampus Gudinge, Gotlands Bara IF erövrade en tredje plats i tvåmanna tävlingen med hcp och fri lagsammansättning i ett för dagen blåsigt Gubbängen i Enskede i Stockkholm. Detta efter att ha kastat mycket övertygande mot Västra Frölundas Lennart Olsson och Urban Andersson. Endast Stockholm med Louise Jona och Roger Ringius samt Södertälje med Tomas Carlsson och Stig Fristedt blev det nykomponerade laget för svåra. 10 lag ställde upp i ett fint arrangangemang signerat Stockholms VK.

 

Fårövarpan 9 juni 2014

Fårö bjöd på fint försommarväder för de 18 deltagande tremannalagen. Tävlingen genomfördes med hcp och fri lagsammansättning. Deltagarna lottades in i fyra grupper där placeringen i gruppen sedan avgjorde var man hamnade i resultatlistan. VK Björkens Kerstin Simu kastade med Lars-Ulle Gadefors och Inge Olsson från Roma. Dagen bjöd på god kastning där laget trots god kämpaanda och stundtals mycket bra kastning fick se sig besegrade av bättre lag. Det undertecknad Simu tar med sig är matchvinsten mot Hablingbos tungt SM-meriterade lag med Ola Nilsson, Berne Appelkvist och Olof Lithberg. :)

 

Laservarpa test Rävkulan 10 maj

Mulde VK testade laservarpa för första gången utomhus i Rävhagen i Visby. Årets premiär av Rävkulan innehöll ett nytänk där en gammal kulturidrott testade ny teknik på ett mål. En laserprick markerade stickans läge. Prototypen mottogs positivt av deltagarna vid tvåmanna tävlingen. "Tänk vad enkelt det nu är att hitta nabben. Man behöver inte stå på knä och gräva och fundera utan kan direkt avgöra vem eller vilka som är närmast!" Se filmen på YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=0QUEcvquGMY

VK Björkens kastare, Kerstin Simu, för dagen i lag med Janne Larsson, Wisby BK, kastade hem en seger i grupp B mot IF Varpa Visbys Lars-Åke Olsson och Göran Lindberg.  :-)

Tävlingen genomfördes med fri lagsammansättning och hcp, något som möjliggör att kastare från olika klasser kan mötas på ett roligt sätt. 

 

Medlemsavgift 2014

Årsmötet beslutade höja avgifterna för verksamhetsåret 2014:

enskild medlem 100 kr;

familj 200 kr samt

stödmedlem 100 kr/år.

 


641231_310_233.jpg

Egna Nyheter

2018-04-09
 
2012-03-01
Söndagen den 23 februari hade VK Björken årsmöte. Bra uppslutning med gott fika! Klubben eftersträvar under 2014 samarbete med föreningar och skolor i syfte att låta fler ungdomar lära känna idrotten.
 
2012-02-25
VarpaKlubben Björkens tredje årsmöte

Postadress:
Varpaklubben Björken - Varpa
Kerstin Simu, Mjölkvägen 114
90628 Umeå

Kontakt:
Tel: +46706110981
E-post: This is a mailto link

Se all info