Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bror.R Väsby - Sollentuna

Cronemans åsikt om Härenstam&Renberg

2012-02-08 20:01
Det handlar inte om ”känslor” utan om sammanbrott
  • Uppdaterad: 2016-06-08 06:33

Nolla”, ”idiot”, ”säg upp dig”, ”släng ut den mannen på gatan”, ”glädjedödare”, ”pucko”.

Det var några av de mer genomtänkta svaren och råden som jag fick efter förra lördagens krönika om Chris Härenstams och Mikael Renbergs JVM-referat i ishockey.

En flod av upprördhet sköljde över mig i form av kommentarer, mejl, twitter.

Det fanns flera än undertecknad som var först förvånade, sedan förskräckta.
Jag har ställt den här frågan flera gånger under årens lopp, den lär vara på tapeten många gånger till ­ bara det här året.

Hur ser svenska kommentatorer och experter på sina uppgifter­ och hur ser deras arbetsbeskrivning ut?

Min text från förra veckan var väldigt tydlig på en punkt:

Jag gladdes med Juniorkronorna lika mycket som alla andra, jag såg varenda match mitt i natten, och jag älskar och respekterar alla människor som engagerar sig i sitt jobb, vågar visa känslor, visar upp en egen stil – men jag blev faktiskt rakt av skrämd över hur Härenstam och Renberg i match efter match passerade alla gränser och komplett tappade både kontrollen och koncepten.

Det var inte friskt.

Nåja, om detta var vi inte överens, men låt mig återupprepa frågan, och göra en lite långt dragen och halvt tråkig jämförelse: Vad ställer vi för krav på en journalist som bevakar ett EU-toppmöte? Håller han/hon på svenskarna då?

Hejar han på Bildt vid varje utrikesministermöte?

Jag vet att det haltar en smula, men hur skall sportjournalistik någonsin bli respekterad om den så fullständigt, som i det här fallet, flippar ut bortom alla gränser.

Det handlar ju inte längre om ”känslor”, det handlar om sammanbrott. En vuxen seriös journalist som gråter efter matchen?

Det brast för Toivo Öhman när Ulrika Knape tog OS-guld i höga hopp i München 1972, det finns mycket annan glädje, det finns utbrott av sann lycka bland kommentatorer och experter, de låter sig dras med.

Chris Härenstam har vissa gånger visat prov på visst journalistiskt mod och ställt en och annan kaxig fråga till ansvariga ledare, nästa gång ser man honom krama den svenske förbundskaptenen i fotboll i direktsändning.

Mest förvånande bland alla reaktioner var nog de många (många!) som tyckte att jag skulle lämna mitt stampade jordgolv och börja leva. Upphöra med att vara en professionell glädjedödare.

Men så här är det: Jag stod också upp, där mitt i natten, med armarna i vädret, men jag var stum, jag var i chock, jag lyssnade på Härenstam och Renberg ­ som bestal mig på min glädje. De trodde att de gjorde sig till tolk för hela folket, de trodde att de Var folket.

Om det är något jag är livrädd för så är det människor som gör sig till tolk för andra människor. Tror sig veta vad folk vill ha­ utan att ställa en enda fråga.

Nej, jag tycker inte det är underhållande eller kul när sydamerikanska kommentatorer gallskriker: Gooooooooooooooooool i fyra minuter och trettio sekunder.

Chris Härenstam syns snart i ett lekprogram i en kanal nära din tv. Det här var hans inträdesbiljett dit. Grattis.

Skribent: Roy Rosenback

 


SAMARBETSPARNERS

2018-2019

 
 
_______________________

Postadress:
Väsby IK HK - Ishockey
Husarvägen 33
19470 Upplands Väsby

Besöksadress:
Vilundavallen, Husarvägen 33
19470 Upplands Väsby

Kontakt:
Tel: 0859034214
E-post: This is a mailto link