Hoppa till sidans innehåll

Min stora idol som speaker

2012-03-12 19:21
Lasse Granqvist är rädd att han inte kan hålla på mer än kanske max tio år till.
  • Uppdaterad: 2012-03-28 11:12

 
 
 
– ”Zlatans klackmål är mitt bästa referat – klockrent...”
 
Lasse Granqvist om sin fars bortgång, varför han slutade med fotboll efter 20 minuter, radiodebuten och hans sämsta referat: ”Jag var helt knäckt efteråt”

Det var alltid jag som kommenterade när polarna i grannskapet spelade fotboll, jag förstod tidigt att sport i radio var min grej.

Anna Brolin var en lovande golfare, Jonas Karlsson en av Sveriges största talanger i diskus, Roberto Vacchi svensk mästare i cykel.

Lasse Granqvist?  – Jo då, han började spela fotboll när han var sex år, 20 minuter senare lade han av.

Det var nere på Råstasjöns IP i Solna i regnoväder. Vi stod uppradade och tränaren, en halvdåre som blåste ilsket i sin pipa, kastade regntunga läderbollar som vi skulle nicka.

Nej, det där var inte Lasses grej, men han fann snart sin plats – bredvid planen, som kommentator.

– Jag kommenterade när polarna lirade och vi gjorde ett eget ”Sportextra” hemma. Kommenterade matcher, hade en egen allsvenska med spelarövergångar och presskonferenser. Vi gjorde till och med signaturen ”Mucho Gusto” själva.

Han formar händerna till en strut och börjar nynna på Radiosportens pampiga intro som Percy Faith skrivit.
”Engstrand passionerad”
De stora matcherna följde han tillsammans med pappa Karl-Ivar.

– Han kollade teven, men jag satt alltid vid min transistor med stora lurar och följde radioreferatet till tv-bilderna. Jag tyckte om engagemanget, närheten i referatet.

Vad hade du för radioförebilder?

– Lasse Kinch fanns där tidigt. Canada Cup 1984 och hockey-VM 1987. Oerhört hög nivå. Och Tommy Engstrand. Han var lite mer passionerad. ”Pumpen måste vara med” sa han alltid.

Granqvist ringde Björn Fagerlind, som var chef på Radiosporten på den tiden, och frågade vad han skulle göra för att få ett jobb där.  – Gå Journalisthögskolan, sa han.

Granqvist gick ut gymnasiet med 4,9 i slutbetyg, tog sig in på Journalisthögskolan och fick sedan det där jobbet på Radiosporten 1988. Tre år senare, vid 23 års ålder, blev han ombedd att kommentera hockey-VM i Helsingfors.

Lasse Kinch gick till TV3 efter fotbolls-VM 1990 och jag blev inkallad till chefen. Han sa att jag skulle göra hockey-VM och jag sa ”det var snällt, tack för förtroendet, men det går inte.”

Herregud! Efterträda Lasse Kinch! Jag var för ung. För oerfaren.
Några månader senare satt han ändå där och refererade när Mats Sundin sköt igenom den ryske målvakten Trefilov och säkrade Sveriges femte VM-guld. Sedan dess har det rullat på – i 20 år.
I dag är hans ansikte lika välkänt som rösten men det var aldrig ristat i sten att han skulle gå över till teve.

Jag var het runt fotbolls-VM 1994 och hade anbud, men jag väntade. Och jag väntade länge.

Är det en svår övergång?  – Ja, det är svårt. Det är två helt skilda hantverk. Det går inte att få samma tempo i det, säger han och ger två exempel.

Man kan till exempel referera ganska lugnt och säga att... ”Djurgården har pucken i egen zon.” Sen när de går ut i mitt-zonen säger man ”så kommer de ut i mittzonen.” ”Och sen går de in i offensiv zon.” Det är ett lågt tempo. Sen kan du göra samma referat med tydliga positionsbestämmelser och skruva upp tempot.
Han rätar på ryggen, tar ett andetag och...

– ”Josef Boumedienne två meter från egen målvakt kommer fram mitt emellan tekningscirklarna i egen zon går över blålinjen något till vänster om mittcirkeln... och... (han höjer rösten och ökar tempot ytterligare) KOMMER-NU-NÄRA-SARGEN-UTE-TILL-VÄNSTER-I-OFFENSIV-ZON”... då blir det mycket högre tempo.
Det bara smattrar till.

Jag tycker själv att det är enerverande när en tv-kommentator sitter och berättar för mig precis vad jag ser hela tiden. ”Ett backskott från blå.” Ja, det ser jag ju. I stället kan man säga att ”så där hårt har jag inte sett honom skjuta på länge” eller ”det måste gjort ont att stoppa det skottet.”
Hur gick det första gången du kommenterade i teve?

– Jag gjorde Serie A på lördagskvällarna och NHL-hockey natten till torsdag på Canal Plus. Jag valde det för att det inte var så många som tittade. Men de som tittade... JÄVLAR vad förbannade de blev. Jag var alldeles för okunnig. Det blev slagsmål och jag satt, på typiskt svenskt maner, och fördömde det. Det funkade ju inte.

I dag funkar han. Lasse leder studiomagasin och kommenterar matcher som om han aldrig gjort någonting annat och han har startat ett eget produktionsbolag med Tommy Åström och Jens Fjellström.
”Storm av negativ respons”
Kan du referera allt?

– Tekniskt kanske, men jag tror inte på det. Det måste komma inifrån. Jag är inte rädd för att kommentera andra sporter men jag vill inte bli en karikatyr på mig själv. Att allt ska bli galet när jag refererar. Eller småtokigt. Det kan slå över åt andra hållet.
Slog det över när Sverige förlorade mot Vitryssland i OS 2002?

– Det där tog hårt på mig, säger han och suckar tungt.

– Jag står för det som sades men det blev en sådan massiv storm av negativ respons. Det var jobbigt.

Slutminuten av referatet är svensk sportradiohistoria. Granqvist kallade Tre Kronors insats för ”det största svenska idrottsfiaskot sedan Japan 1936.” Han fyllde på med att slå fast att ”han skämdes som svensk idrottskommentator” och att förlusten var ”en skam för svensk ishockey.”

– Och jag upprepade det några gånger och använde ett tonläge som var påfrestande.

Han anmäldes till Radionämnden för att ”ha uttryckt sig nedlåtande om svenska medborgare i tjänst utomlands” men friades.

– Jag tror inte jag skulle göra likadant i dag. Jag hade ändrat tonläget lite och inte sagt det så många gånger.

Vilket är det bästa referatet du gjort. Välj en sekvens?

– Zlatans klackmål mot Italien. Till 1–1. Av två skäl. För det första; det är ett osannolikt fotbollsmål. Det ska inte gå. För det andra; referatet i sig är klockrent korrekt. Från det att hörnan kommer in, Ljungberg som faller, alla som är där... allt finns med. Och att det är ett drömmål. Det kommer direkt.
Sämsta då?

Ibland missar man ju i en direktsändning. I finalen i hockey-VM 1999, som gick till sudden, sa jag fel målskytt. Jag minns inte vem som gjorde det men han kom fri från röd och jag sa fel namn. Jag var helt knäckt efteråt.
Du är väldigt plikttrogen. Du var faktiskt nära att jobba samma kväll som din far gick bort?

Ja, han gick bort på söndagen, det var i januari i år, och vi skulle göra en La Liga-sändning. Jag hade besökt honom på dagen och han var inte kontaktbar. Jag och mamma satt på varsin sida av sängen och dividerade om jag skulle åka in och jobba eller inte. Plötsligt började han rossla och jag tror än i dag att han försökte säga ”nu åker du in och jobbar.” Det var ett tydligt drag som han hade. Plikten först. Sköt ditt arbete.
Beskedet att fadern gått bort fick han när han satt i sminket, bara minuter innan sändningsstart.

Jag och Jens (Fjellström) gick åt sidan och då... då var det svårt. Då funkade det inte. Tårarna kom och han sa ”nu åker du, vi fixar det här”.
Kan vi räkna med dig i 20 år till?

Nej, inte en chans.
Varför?

– Att prestera hela tiden... man lastar in bra mycket kraft varje gång. Och man blir ju äldre, synen blir dålig, uppfattningsförmågan försämras. Heter han Magnus eller Marcus Svensson? AIK:s målvakt? Jag vet inte. Det sitter inte där. Och då måste jag kolla i mina papper. Det har hänt ett par gånger och om tio år kanske det inte är en eller två gånger om året utan fler. Där vill jag inte hamna.

Hur ser prognosen ut då?

Jag kommer säkert finnas med i kulisserna men jag är övertygad om att jag inte håller på med det här i den här utsträckningen om tio år.
Referatet från Zlatans klackmål mot Italien:

Granqvist: ”Det är mål. Det är mål. Det är ett drömmål av Zlatan Ibrahimovic. Det är inte möjligt. Han klackar bollen i mål. Det är inte möjligt. Det är inte möjligt. Det är inte sant, Ralf. Jag tror inte det är sant.”
Ralf Edström: ”Lugna ner dig lite nu.” 

Skribent: Roy Rosenback

 


SAMARBETSPARNERS

2018-2019

 
 
_______________________

Postadress:
Väsby IK HK - Ishockey
Husarvägen 33
19470 Upplands Väsby

Besöksadress:
Vilundavallen, Husarvägen 33
19470 Upplands Väsby

Kontakt:
Tel: 0859034214
E-post: This is a mailto link