Hoppa till sidans innehåll

För föräldrar


Som pingisförälder har du mycket att hålla reda på. På denna sida har vi samlat information som vi tror kan vara till nytta för föräldrar.

 

Intresseanmälan till Västerås Bordtennisklubb

Det finns ett stort intresse för att börja spela bordtennis. Vi gör vårt bästa för att ta in intresserade till föreningen. Anmälan görs per mejl till This is a mailto link. Vi tar in barn och ungdomar löpande och ser till att det finns plats för alla!

Västerås Bordtennisklubb är en ideell organisation utan vinstintresse, men vi måste ta ut avgifter för att finansiera vår löpande verksamhet. Dessa avgifter hittar du här.

 

Träningsgrupp

Beroende på ålder och spel placeras barnet i lämplig träningsgrupp. Våra träningsgrupper är uppdelade efter ålder med viss flexibilitet för att göra det möjligt att få ert tidspussel att gå ihop. Grupperna är inte nivåanpassade med undantag för vår tävlingsgrupp som är inriktad mot ungdomar som tävlar i nationella tävlingar.

 

Trivselregler

Föreningen har tagit fram trivselregler som gäller för träningen. Det är viktigt att du läser den tillsammans med ditt barn. Kom i tid till träningen men inte för tidigt. Om en grupp håller på kan träningen bli störd om du kommer in för tidigt i träningslokalen. Avbryt inte tränaren under pågående träning. Vänd dig till tränaren med frågor efter träningen. Om ditt barn blir sjukt eller vill sluta att träna meddelar du kansliet via e-post.

 

Träningshall och tider

Västerås Bordtennisklubb har sin träningslokal i Klöverhallen på Sjöhagsvägen 7 i Väståers. Läs mer om träningsgrupper och träningstider här.

 

Utrustning och kläder

Racket för nybörjare och barn i pingisskola

En nybörjarracket ska ha backsidegummin, d.v.s. "normala" bordtennisgummin men slät yta (inga nabbar). Den ena sidan ska vara svart och den andra sidan ska vara röd. Det är viktigt att gummibeläggningen har lite friktion och inte är helt "glatt" så att nybörjaren kan lära sig att göra och hantera skruvade bollar. Det är också viktigt att gummit inte är för "tjockt". Tjocka gummin är snabba och svåra att kontrollera medan smalare gummin är långsammare och lättare att kontrollera. För en nybörjare är 1,5 mm i tjocklek att föredra. Prata med tränarna innan ni köper racket. För pingisskolorna finns racketar att köpa i träningshallen för 100 kr/st.

 

Racket för ungdomar som tävlar

För en tävlingsspelare är valet av racket helt individuellt. Vissa spelare vill spela med backside medan andra vill spela med nabbar. Vissa vill ha tjocka gummin, andra vill ha tunna. Vissa vill ha hårda gummin, andra vill ha mjuka. Därtill är variationen på stommar med olika egenskaper precis lika stor som variationen på gummin. Rådet blir att kontakta vår sponsor Sydsport  efter att du pratat med din tränare. Berätta för personalen vad just du är ute efter.

 

Kläder och skor

Barnen på pingisskolan behöver skor, shorts och t-shirt. Det är den klädsel som anbefalls på tävlingar, och det är bra att använda samma typ av klädsel på träningarna. Det finns speciella bordtennisskor som är lätta och har en tunn sula. Dessa skor kan du hitta på sydsport. Det är inte nödvändig med särskilda pingskläder första året. För att börja spela pingis går det så klart bra med vanliga gymnastikskor också, det viktiga är dock att sulan är ljus och inte svart då svarta sulor lämnar märken i golvet. Röda klubbtröjor av t-shirtmodell finns att köpa i hallen för 50 kr/st.

 

Att delta i en tävling

Tävlingar är en naturlig del i spelarens utveckling och träning, även om det inte passar alla. En spelare kan tävla såväl individuellt som i lag. Västerås Bordtennisklubb finansierar tävlingarna för serielag samt en del större individuella tävlingar. Vill du tävla individuellt betalar du en tävlingsavgift per år. Avgifterna faktureras i oktober.

 

Serielag

Västerås Bordtennisklubb anmäler ungdomslag tilll ungdomsserie arrangerad av Västmanlands bordtennisförbund. Serierna är för alla ungdomar och är en utmäkrt inkörsport till att börja tävla.

Lagen sätts ihop av föreningen i samarbete med föräldrar och spelare. Målsättningen är att barn och ungdomar ska få spela i lag som skapar trivsel och gemenskap.

 

Individuella tävlingar

Vill du att ditt barn deltar i individuella tävlingar så finns det ett stort utbud i Sverige att välja mellan, Information om tävlngar hittar du här.

 

Att bli lagledare

Som förälder kan du hjälpa till genom att bli lagledare eller döma matcher. Att var lagledare innebär att du håller ihop laget och håller reda på vilka matcher som laget ska spela och ser till att spelarna är på plats i utsatt tid. Man har ofta också ett formellt ansvar för sitt lag på tävlingen, och skall se till att de blir anmälda och att matchprotokoll och cup-protokoll fylls i på rätt sätt. Det innebär inte att du är tvungen att skjutsa barnen till matcherna. Du behöver inte ha särskilda pingiskunskaper för att bli lagledare.

 

Har du synpunkter på Västerås Bordtennisklubb?

Om du har synpunkter på träningen eller andra synpunkter på Västerås Bordtennisklubb:s verksamhet meddelar du det till styrelsen på e-postadress This is a mailto link.

Uppdaterad: 10 AUG 2017 11:07 Skribent: Johan Rinderud
Epost: This is a mailto link

Mattsponsorer

Logo ADSUM

 

Logo Mentor365

Våra övriga sponsorer

ma_lin_banner mark V_banner Sydsport

rakza_banner silverline_banner  Sit-Down-Logo-228x110Yasaka

 

Yasaka blädderkatalag

 

Donic blädderkatalog


Yasaka produktkatalog ATEA_Logo

Logo Idrottens Bingo

Postadress:
Västerås BTK - Bordtennis
Box 315
72107 Västerås

Besöksadress:
Sjöhagsvägen 7
72132 Västerås

Kontakt:
Tel: +46739846475
E-post: kansliet@vasterasbtk...

Se all info