Hoppa till sidans innehåll

Historia


Under 1940-talet började ett gäng entusiaster spela badminton i gamla brandstationens gymnastiksal på banor med enkla bomullsnät och tejpade linjer. Göte Bjermo, som var inflyttad från Skåne där badmintonsporten först dök upp i Sverige, var den som introducerade sporten i Västerås. Efter ett tag fick man även några träningstimmar i gamla Idrottshallen på Timmermansgatan och mot slutet av decenniet kom diskussionerna igång om föreningsbildandet. Den första styrelsen bildades 15 februari 1950 och den 7 september samma år kom beskedet att Västerås badmintonförening vunnit inträde i RF.

Under 1950-talet var aktiviteten hög med distrikts- och stadsmatcher, seriespel och ett par vänskapsutbyten med två danska föreningar. Efter den hektiska perioden under 1950-talet kan 1960-talet sägas ha varit en enda lång viloperiod med undantag för mindre försök att få igång ungdomsverksamheten.

Någon fart på badminton blev det inte förrän Bellevuestadion och Sportcenter byggdes i mitten på 1970-talet. Då ökade medlemsantalet från 40 till 400 personer. Målet att stabilisera spelarbredd och ledarsida för att skapa en elit lyckades och föreningen fick fram ett antal ungdomar som bildade stommen i klubbens första serielag. Satsningen under 80- och 90-talet har syftat till kvalitet, elit och ett i så hög division som möjligt etablerat seriespel. Nämnas kan också att under det arosiensiska jubileumsåret 1990 arrangerade föreningen SM för seniorer i Bellevuestadion.

 

Under 2000-talet har det varit en generationsväxling och VBmF ramlade ur elitserien och t o m ner i division 2. På senare år har tillväxten och aktiviteten återigen ökat och man har kunnat etablera ett bra serielag och blicka framåt. Målet är att kunna ha ett serielag i någon av de högsta serierna och ett i någon lägre division. Idag är det hög aktivitet i klubben och det blåser positiva vindar. 2013 vann VBmF division 1 och föll i kvalet till Elitserien. IFK Umeå drog sig dock ur Elitserien och platsen gick till VBmF, som spelar i Elitserien även säsongen 2014/2015.

Uppdaterad: 22 SEP 2014 18:32 Skribent: Admin

Våra stolta sponorer

 

 

Kawasaki Sports

 

 Logo

 

Bildresultat för bellevue västerås

 

 

Stadium

 

 

Postadress:
Västerås BmF - Badminton
Bellevustadion, Tunbyvägen 91
72223 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info