Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Historik


Den 31 agu. 1940 invigdes hallen vid Timmermansgatan som hade fyra banor med manuell kägelrensning. I det läget hade VSK inte någon verksamhet i sitt eget namn men flera spelare som senare blev VSK:are provade på sporten på direkten. 
Ett år senare startade in liga med 28 lag uppdelade på fyra divisioner. Bland annat Triumf som senare blev VSK.

VSK:s bowlingsektion bildades 1944 och spelade huvudsakligen i div 2. Ett huvudstyrelseprotokoll från den 13 dec. 1943 berättar dock att man beslutade att ta upp bowling på programmet och att man tillsammans med klubben Elit bilda en sektion i VSK:s namn. 25-26 dec 1944 arrangerade man sin första tävling.

På distriktsplanet tog Olle Björkman hand om det ovanliga rekordet – 12 banor 2696 poäng. Olle var länge den bästa spelaren i VSK. En viktig syssla i hallen var kägelresaren. Han skulle se till att inga liggande käglor låg på stället. Han skulle också returnera klotet och resa käglorna för ny omgång genom att trampa ner en pedal som höjde tio spikar och placera käglorna på dem. För det jobbet betalade hallchefen Erik Axel Pettersson 1 krona i timmen och många av spelarna hade skaffat sig en liten extraförtjänst genom att agera som kägelresare.

Många klubbar har ändrat namn under de inledande åren men först ut var Västerås Bowlingsällskap. Käglan som snart ändrade namnet till Västerås Kägelklubb. Triumf som alltså blev VSK, BK Frisk och BS 40. Då fanns också VIK, Konsum, Flyget, Fritid och BK Stark. 1955 svarade VSK för en stark avslutning genom att ta andraplatsen genom att överraskande slå Stjärnan med 5974-5508. Motståndarna protesterade dock, hänvisade till representations bestämmelserna. Olle Björkman, som sånär fått sätta livet till på Mälarisen och hastigt insjuknande Sven Lindgren fick ersättas av reserver, som Stjärnan inte godkände.

Något år senare gick det bättre. VIK hade då förstaplatsen klar när VSK hade bortamatcher mot Köping BK och IK Westmannia kvar och chanserna att ta andraplatsen, som betydde uppflyttning till allsvenskan, verkade mycket små. VSK vann dock båda matcherna och tog som tredje Västeråslag , steget upp i det tuffare sammanhanget där sejouren som väntat bara blev ettårig.

Uppdaterad: 29 AUG 2007 00:08

 Sponsorhuset

 

Bellevue

 

Vi stödjer VSK Bowling:

 

www.vsk.se

räknare
räknare

Postadress:
Västerås SK BK - Bowling
Västerås SK BK, Slånbärsgatan 2
72223 Västerås

Besöksadress:
Bellevuestadion i Västerås AB, Slånbärsgatan 2
72223 Västerås

Kontakt:
Tel: 021156356
E-post: This is a mailto link

Se all info