Hoppa till sidans innehåll

Historik


1945-1959

Västerås Slalomklubb bildades 1945 och är en av landets äldsta slalomklubbar.

Skidåkningen bedrevs i branten ner mot Svartån där Vallbybron och E18 nu går fram och i Smedjebacken och Vikmanshyttan.

 

I början var ambitionerna inte att få fram åkare till SM, OS eller VM utan istället samla skidintresserade Västeråsare och ha ”kul och åka utför på rätt sätt”. Klubben ordnade även gemensamma skidutflykter för skolungdom under deras vinterlov. Men på längre sikt var ambitionerna att få fram goda instruktörer och tävlingsåkare.

 

Ett kul och udda inslag under de första åren var hästslalom som anordnades tillsammans med Ryttarsällskapet ute på Västeråsfjärden med flera tusen åskådare.

 

1960-1970

Björnöbacken användes även den till skidåkning men det var först på 60-talet som den började användas flitigt och det tack vare att det anlades en replift och belysning så att skidåkningen även kunde bedrivas efter mörkrets intrång. Året för färdigställandet var 1965 och stadens första riktiga skidbacke såg sitt ljus.

 

Backen blev snabbt mycket omtyckt av västeråsarna och klubben expanderade och träningar, tävlingar och kurser blev vida känt i länet och även ute i landet blev klubben igenkänd med sin utomordentliga ”good will”.

 

1970-1980

I början på 70-talet blev det en lite svacka med usla vintrar och dåliga resultat för Sverige på tävlingarna ute i världen. Men efter regn kommer solsken och 1975 dök Ingemar Stenmark upp och alla satt och jublade framför tv –apparaterna och backarna och träningarna fylldes återigen med folk, så mycket att kö uppstod och undrande föräldrar ringde klubben och frågade ”tar ni emot nya” ? Klubben växte igen och 79/80 hade klubben 800 medlemmar och var näst störst i Sverige!

 

1980-1990

Det stora intresset i början på 80-talet ledde till att Vedbo-projektet inleddes och backen med lift, pistmaskin och snökanon anlades av Västerås Kommun. Sporten är nu stor och sporthandlarna i Västerås säljer mer skidor på reorna i augusti än man gjorde under hela 70-talet!

 

En klubbstuga byggdes nedanför Vedbobacken och nu får träningstillfällena delas upp på flera dagar i veckan för att alla som vill ska få plats i backen. Det är också under den här perioden det börjar gå bra i tävlingssammanhang för åkarna, med bland annat två guld i USM och två till i SM. Men var det bara klubbens åkare som åkte i backen? Nej då!, backen var fylld av stolta västeråsare som så gott som varje kväll och helg åkte i stadens egna skidbacke!

 

1990-2000

Backen drevs av kommunen men under 90-talets början var det en svår ekonomisk tid för Sverige och kommunen tvingades spara,  driften togs då över av slalomklubben. Något nytt och spännande som kom nu var snowboard och i klubben bildades en egen sektion med ca 50 medlemmar. Efter detta kom ytterligare en motgång och att sköta backen med relativt gammal teknik, svikande medlemsantal och ett par varma vintrar i följd blev för mycket för klubben och verksamheten i Vedbobacken lades ner/vilande 1996. Försök att återuppta driften har därefter gjorts årligen men intresset från de styrande i kommunen var svalt.

 

2000-2010

Försöken fortsatte in på tvåtusentalet och en inventering samt genomgång från företag i lift och skidanläggningsbranschen gjordes vilka kom fram till att det behövdes satsas 1 miljon för att rusta upp backen till en toppmodern skidanläggning.

 

Utan hemmabacke levde klubben trots allt vidare och träningar och tävlingar bedrevs tillsammans med grannklubben Arboga i deras teknikbacke. De aktiva far runt om i Sverige och lyckas nå goda resultat. Klubben har vid åren 02/03 desarmerats till ynka 50 medlemmar men ytterligare en vändning smyger sig sakteliga framåt, dels på tack vare att intresset för skidåkningen ökar och dels att de stora åkarantal som fanns i slutet på 70 och början på 80 nu fått egna barn som intresserat sig för sporten.

 

Under det senaste året ser framtiden för slalomklubben och Vedbobacken något ljusare ut och förhoppningarna om att en ny glansperiod vädrar morgonluft är stora. Visionen är att verksamheten år 2010 är i full gång ute i Vedbobacken och att nya framgångar för klubbens medlemmar skördas på tävlingarna runt om i Sverige och världen!  

 

Ordförande Martin Landås 2007-03-06

Uppdaterad: 09 FEB 2009 10:49

Sponsorer och Samarbetspartners

 

37Bergslagen_LFBF_4f-1406

 

Möller bil

Ramis

 

Postadress:
Västerås Slalomklubb - Skidor
C/o Lundgren (kassör), Vårbackegatan 13
72591 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link