Hoppa till sidans innehåll

10-mila: Info och laguttagningar

03 MAJ 2022 22:31
Uppdaterad: 2022-05-05 med info om vindskyddsplatser och tältplats.
  • Uppdaterad: 03 MAJ 2022 22:31

För information om vindskyddsplatserna och tältplatsen, se under rubriken "Resa, boende, mat".

Klicka på länken nedan för att se presentationen från tisdagens 10-milamöte.

10 mila presentation 20220503.pdf

Dåså, då var det äntligen dags för ett av Svensk Orienterings stora flaggskepp – 10-mila kavlen. Detta år på relativt nära avstånd även om det är västerut i det här fallet. De tuffa Kilsbergen väntar på tusentals orienterare.

Vi åker till Kilsbergen med 2 herrlag, 1 damlag och hela 4 ungdomslag. För att försäkra oss om att vi kommer att komma så väl förberedda som möjligt har klubben under vintern haft två träningsläger i Kilsbergsskogarna. Det har varit tuffa men lärorika träningar där vi sparrats av absoluta världsklass i Stora Tuna och Tampereen Pyrintö. Vi har alltså det självförtroende vi måste ha när vi nu går in i de sista detaljerna. 

Nedan presenteras utdrag ur PM med viktig info angående karta samt tidsschema samt att vi går igenom kavlarna var för sig där respektive herr-UK, dam-UK och ungdoms-UK får presentera sina laguppställningar. Till sist kommer vi också dra lite praktiska detaljer kring arrangemanget. 

Karta och terräng 

Som sagt har i varit och besökt skogarna runt Ånnaboda vid två tillfällen under vintern. Vi borde vara väl förberedda inför vad som kommer men det går alltid att läsa på lite till. 

Viktig info om karta och terräng: 
Kartskala:  Ungdomskavlen har 1:7500 medan övriga har 1:10 000 
Ekvidistans: 5 m 
Kontrollbeskrivningar: Tryckta på kartan, kodsiffran finns även tryckt vid kontrollringarna 
Framkomlighet: Mestadels god framkomlighet. Vegetation består huvudsakligen av barrskog av varierande ålder med mindre inslag av hyggen och grönområden. Terrängen är delvis stenbunden och områden med löphindrande blåbärsris och ljung förekommer. Sikten är mestadels god till mycket god och löphastigheten begränsas i huvudsak av nivån på undervegetationen 
Kupering: Måttlig kupering med inslag av stark kupering.  
Lokala tecken: 

  imageuchfl.png

 

Laguttagning 10-milakavlen 

UK har under det senaste året funderat fram och tillbaka på potentiella uppställningar och vägt fördelar mot nackdelar med laguppställningar. Vi vet med största sannolikhet att det kommer att finnas dem som kanske hoppades på en annan sträcka eller lag men det som vi nu kommer att presentera är vad UK tror kommer att ge det bästa slutresultatet. Det innebär både erfarenhets, prestations och resultatmässigt. 

På anmälningssidan inför 10-mila har vi på herrsidan fått in 23 intresserade löpare, dvs 2 herrlag och 3 reserver. I lagen har vi dessutom med våra nyförvärv från Slovenien. Totalt sett innebar det att vi innan sjukdomar och sena avhopp låg precis på gränsen till att få ihop två fulla lag. Redan nu har vi tyvärr fått avhopp vilket gör att vi inte kan ställa två hela lag på startlinjen. Om någon mer kan tänka sig att ställa upp som reserv meddela gärna UK asap.  

Angående laguttagningen vill UK förklara sig enligt följande. I stort anser UK att vi har de bästa löparna på startlinjen vilket gör det intressant för UK att ta ut lagen. 

Vi kommer att starta på första sträckan med Mark B. Mark har under 2021 visat på att han tillförde både snabbhet och träningsvillighet på våra träningar. Under tidiga 2022 har han dessutom hunnit med att vinna större tävlingar i Slovenien. I samband med Måsen var han tyvärr påverkad av en liten förkylning som gjorde att han inte kom till sin rätta. Potentialen att hänga med in finns fortfarande och därför satsar UK på Mark. I vårt andra lag kommer Martin Sandqvist springa. Martin som spenderat de senaste månaderna i mörkret uppe i Boden har fysiken för att klara 11,3.km och genom att jobba lugnt och metodiskt tror UK att han kommer ge vårt andralag den bästa starten som möjligt. 

Den andra sträckan brukar ofta vara en sträcka där man sätter in sina säkra kort, ofta sker skiften i toppen vilket gör att med ett säkert lopp kan ta tid på täten. Här har UK satsat ungt i vårt första lag med Sixten Slagbrand. Sixten har under vinter och våren tagit stora kliv inte bara i sin fysiska status utan även i den tekniska. Han visar gång på gång att han är bland klubbens bästa orienterare för tillfället. UK tror att Sixten kan se till att laget fortfarande hänger med så högt upp som möjligt. I vårt andra lag satsar vi dock rutinerat då Johan S får ta över efter Martin. Johan med mängder av 10-milaerfarenhet kommer förhoppningsvis att göra ett sånt stabilt lopp som behövs på den andra sträckan. 

Den tredje sträckan som om man kan tro av banlängden är gafflad/liknar första sträckan är en längre sträcka. Till skillnad från andra som bara mätte 7 km så är 3:e hela 11,3 km. Här behöver vi någon som är stark i både löpning och orientering och därför skickar vi ut Kasper W i vårt första lag. Kasper, som tillsammans med sin bror Hampus tränar inför 3 toppar, tror UK är den mest lämpliga att hantera denna mycket tuffa sträcka. I andralaget kommer Sixten Törnqvist att ta sig an denna tuffa sträcka. Sixten har under vintern och våren visat på ett stort intresse och kämparvilja. Just intresse och vilja är viktiga komponenter i den krävande Kilsbergsterrängen. 

Sträckan innan långa natten anses ofta vara en nyckelsträcka för att hamna i “rätt” tåg på den alltid så utmanande men mytomspunna sträckan. Vi kommer att säkerställa bästa tänkbara läge på långa natten genom att skicka ut Martin J på den 4:e. Sträckan är precis som den andra ca 7 km och Martin är en erkänt mycket duktig tekniker men har även på slutet visat på god löpform. Vi tror att Martin kommer att säkerställa att vi har det önskade läget ut på 5:e. I andralaget kommer även där en mycket bra tekniker och erfaren löpare säkerställa att vi är så pass bra med som möjligt när Martin O gjort sitt. Martin O agerar för övrigt som reserv till förstalaget. 

Långa natten – nu händer det! 15,5 km mitt i natten ute i vildmarken. Här tror vi i UK att de egenskaper som behövs är man är vältränad och löpstark. Sträckan är en rak sträcka där det gäller att kunna hänga med sitt tåg. Många exempel finns där löpare väntar in nästkommande löpare för att ha en klunga att springa med. För att säkerställa att vi kan hänga med på den långa sträckan skickar vi ut Simon Stanonik i vårt första lag och Mattias Löfqvist i vårt andra lag. Simon visade mycket bra form när han sprang första sträckan på Måsenstafetten och var med bra in medan Mattias har ett par års bra träning bakom sig där han i ett tidigt skede har accepterat att springa sträckan. 

Nästkommande 3 sträckor är till sin längd mer eller mindre lika men även här hittar vi en rak sträcka(sträcka 8). Sträckorna är korta i ett historiskt perspektiv och mäter mellan 6 och 7 km. Vi kommer här skicka ut Erik Palm, Robert Palm och Josiah Bergroth i vårt första lag. De kommer att få göra sig förtjänta av platserna då de ska jämföras med andra lagets namnstarka men otränade/skadedrabbade line-up med Kalle Åkerman-Sjöström , Carl Näslund och Maximilian Olofsson. Erik Palm som går från klarhet till klarhet är endast 16 år men visar på en stor utvecklingskurva och UK tror att på den här natt/gryningssträckan har inte våra äldre någon chans att utmana Erik. Robert på den nästföljande sträckan kommer med en färsk triumf från Rånässtafetten så där vet vi vad som kommer levereras. Josiah har verkligen tagit kliv de senaste året, så sent som för ett par veckor sedan var han snabbast i klubben på Enenracet och förr-förra helgen gjorde han ett mycket bra lopp och tog hem H18E på Uppsala möte. Alla tre är ofta i topp på klubbresultat när man tittar på km-tider. 

De två sista sträckorna är långa och tuffa med sina 9,6 respektive 12,2 km. I vårt förstalag skickar vi ut våra två andra nyförvärv Peter Tusar och Gregor Hvala. De är trots sin ringa erfarenhet av svensk terräng nog de som har förberett sig mest i skogarna runt Ånnaboda. Dessutom är de två mycket vältränade och kan hantera längden. I andralaget får Noa Sjöstrand hantera den lite kortare 9:e sträckan medan Mats Thulin får agera ankare. Noa beskriver sig själv som i någorlunda form och med erfarenhet från längre sträckor på 10-mila kommer han klara det fint . Mats kommer med sin erfarenhet att se till att inte springa längre än vad han behöver och kämpa ända in i mål. Som han själv utrycker det “Jag behöver träning inför Göteborgsvarvet om några veckor  ”. 

En lång och mörk natt är över och när gryningen kommer har vi ställt våra bästa lag på planen och gjort det bästa som vi kunde. UK tror att de här lagen och sträckordningen kommer att ge oss en bästa placering på länge. 

Laguttagning Damkavlen 

Startar med Klara Åkerman-Sjöström som är en stark löpare som vi tror kan hänga med bra i täten. Andra sträckan kör vi med Maja Ahlström som vi tror hänger med bra, hon har varit väldigt stark denna vår. På tredje sträckan skickar vi ett starkt kort med Eva Palm som har en lång erfarenhet och flera vinster i D45 i vår. På fjärde sträckan skickar vi ut en löpstark erfaren löpare i form av Eva Ode. Vi avslutar med ett säkert kort i den nyblivna 20-åringen Ida Larsson. 

Graf med historiska placeringar på 10-milakavlen och Damkavlen 

image3fhrk.png

 

Tidsschema samt kavleinformation samtliga kavlar 

image2jrf.png

imagemearm.png

imagewgj7.png

Länk till PM där nedanstående info finns mer detaljerat finns här. 

Laguppställningar samtliga kavlar 

Lag ledare: 

Herrlagen Johan Herbst (070-7592181) och Stefan Törnqvist (070-2803585) 
Damlagen Anna Hall (070-4160521) och Amanda Hall 
Huvudansvariga Ungdomslagen Martin Juhlin (070-3660231) och Pernilla Sahlén (070-2566824) 

Startnummer: 

10-mila kavlen: Lag 1 har startnr. 124 och Lag 2 har startnr. 160 
Damkavlen: Lag 1 har startnr. 652 
Ungdomskavlen: Lag 1 – 1007, Lag 2 – 1125, Lag 3 – 1126, Lag 4 – 1127 och Lag Västmanland 1264 

Länk till startlistan finns här. 

imagekha8.png

imageqyv7a.png

imagen1wpp.png

OBS, för att se lagen lite bättre så titta på presentationen. Länk finns i början på nyheten!

Resa, boende, mat 

Då tävlingarna går nära Västerås har vi inte planerat någon gemensam klubb-resa. Respektive grupp eller enskilda löpare/klubbmedlemmar ansvarar för sin egen resa, boende och mat. 

Klubben kommer att erbjuda lättare förtäring under natten genom vår eminenta roddare Marcus Arnoldssons försorg. Vi har två vindskyddsplatser att förfoga med ett stortält samt ett mindre tält. Utöver dessa har vi en campingplats bokad med eventuell tillgång till el. 

På campingplatsen kommer vi att sätta upp ett tält där det finns möjlighet att sova i(2 platser är bokade för Peter and Gregor). Platserna i tältet är ffa tänkta att användas för de som springer i 10-milakavlen. Observera att tältet inte är klubbens utan fam Herbst privata tält så var försiktiga med det. 

För de som stannar kvar över natten och behöver vila så kan man sätta sig i ett av de två tälten som finns på de två vindskyddsplatserna. 

Vindskyddsplatserna fungerar under dygnet som en naturlig samlingsplats för de VSOK:are som är på plats. Om det går kommer vi givetvis även ha en klubbflagga framme vid upploppet. 

Bilparkeringen är ca 800 meter från Arenan. 

Här kan man se arena-kartan. 

UPPDATERAT 2022-05-05!

Vad det gäller vindskyddsplatserna har vi fått platserna A104 och A105 på vindskyddsområde A. Tältplatsen ligger på campingområde C och heter C 449. Tältplatsen har tyvärr ingen el!

Här kan man se fördelningen av vindskydds- och tältplatser. För att komma till kartorna är det vindskydd här och tält här. 

Kavlespecifik information 

10-milakavlen 

För de löpare som springer 10-milakavlen gäller det att prata ihop sig med sina lagledare om hur/när man ska resa till Ånnaboda. Om man har för avsikt att sova hemma så vill UK att man kommer överens om en tid så man ska gå upp och åka för att säkerställa att man kommer fram i tid. Varje löpare gör upp individuellt schema med sin lagledare. Som regel ska det vara att man är på plats minst 1 timma innan planerad starttid. När man kommer till arenan så anmäler man sig antingen direkt eller via telefon. 

Ni som springer natt ser till att ladda lampan säkerställer att det finns en reservlampa att tillgå om det skulle ta slut på batteriet. 

Kom ihåg att om ni är på plats under dagen, var inte uppe och få alltför mycket då man ofta blir genomtrött av att bara “hänga runt” på TA. Fixa livesändning hemma och åk närapå i tid så kan ni ändå uppleva 10-mila i sin helhet. 

Damkavlen 

Precis som för 10-milakavlen får respektive löpare komma överens med lagledaren om när man kommer att vara på plats. 

Ungdomskavlen 

Upplägget kommer vara enligt: 

  • Avresa ca 7:15 från Orientalen i egna bilar. Föräldrar kör och följer med och hejar fram ungdomarna. 
  • Starttid ungdomsstafetten 10.30 
  • Samling efter stafetten, efter att förstasträckan för damerna gått i mål vid klubbflaggan för prisutdelning ca 14:20. 
  • Vi stannar och ser damkavlen 
  • Hemresa 

OBS, tag med rejäla skor och kläder efter väder! 

Matsäck och ombyte. 

Vi vill för er som orkar rekommendera att vara kvar och se första herrsträckan, det är en upplevelse. 

 

Som avslutning vill UK säga till alla löpare att ha kul i skogen och lycka till!

Mvh UK genom Johan Herbst

Skribent: Johan Herbst
E-post: Adressen Gömd
VSOK FORUM

Senaste:


Bildspel

Ladda upp bilder


UK-Sidan
olvästmanland

 

Postadress:
Västerås SOK - Orientering
Önstavägen 1
72243 Västerås

Besöksadress:
Önstavägen 1
72243 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

 Samarbetspartners
Mälarenergi
ica-kvantum-vasteras
Kadesjö
Noname