Hoppa till sidans innehåll

För Dig som vill börja Orientera


Vi har delat in verksamheten i tre grupper:

Idrotten Orientering

Orienteringens motto är ’Självvald väg i skog och mark’. Vad detta innebär är att orienteraren ska hitta den smartaste vägen mellan kontrollerna på banan, utan hjälp av andra, för att på snabbast möjligaste sätt ta sig i mål. Det är denna kombination som de flesta orienterare ser som det utmanande och fascinerande med sporten.

Tänk er att komma till en skog ni aldrig tidigare varit i, möta en bana där banläggaren har gjort sitt bästa för att hitta kluriga kontrollpunkter, samtidigt som ni ska springa så fort som möjligt. Det gäller alltså att vara snabb både i tanken och i benen.

Orientering är självklart en idrott med hårt satsande elit, men även en väldigt stor breddidrott. Inte sällan är hela familjer aktiva orienterare och deltar i samma tävlingar, självklart på olika banor efter ålder och kunskapsnivå. Sveriges största orienteringstävling, O-ringens 5-dagars, samlar årligen mellan 12 000 och 15 000 deltagare i klasser från 10 år upp 90 år!

Orientering bedrivs i olika discipliner. Sprint genomförs ofta i stadsmiljö eller parker på korta banor på ca 15 – 25 minuter (beroende på ålder). Medel genomförs oftast i skogen på banor på ca 20 – 40 minuter. Lång genomförs i skogen på banor på ca 25 – 100 minuter. Tävlingar genomförs både på dagen och på natten. För de som inte kan eller vi ta sig fram i skogen finns också grenen PreO (Precisionsorientering) där deltagaren ska peka ut olika kontrollpunkter i skogen på tid. Deltagaren tar sig fram längs en större stig eller en väg mellan kontrollstationerna. Det finns också MTB orientering där man tar sig fram på cykel och på vintern finns också Skidorientering men denna är ju naturligtvis starkt beroende av snötillgång.

På en orienteringstävling finns det banor för alla, oavsett ålder och förkunskaper och det finns möjlighet för föräldrar att följa med, skugga, sina barn. Många orienterare har börjat sitt utövande på detta sätt. När barnen är stora nog, och känner sig säkra, börjar tävlingsklasserna från 10 års ålder.

Vad kan man göra i Västerås SOK?

Grön-Vit-Gul grupp (GVG) för barn mellan 8 och 12 år
Orange-Violett-Svart (OVS) för ungdomar mellan 13 och 16 år. Förutom dessa startar vi nu också upp juniorverksamhet för ungomar mellan 17-20 år i samma grupp.
För grupperna har vi fasta tränare som planerar och genomför träningar för respektive grupp.
Vi tränar året om, fasta träningstider är Tisdagar och Torsdagar 17.45 vid vår klubbstuga "Orientalen", Önstavägen 1. Här har vi nära till skogen i Rocklundaområdet. Utöver detta har vi också träningar andra dagar beroende på årstid. Träningsprogram annonseras för respektive grupp månadsvis
Tävlingssäsongen pågår från slutet av Mars till Maj och därefter från början på Augusti till mitten av Oktober.
Vi har ingen speciell nybörjarkurs utan nybörjare slussas in i de ordinarie grupperna, oftast i GVG gruppen. På våren har vi en speciell uppstart för nybörjare, oftast i slutet av Mars. 
För yngre barn arrangerar vi skogskul som genom lek ger en introduktion till orienteringen.

För de allra minsta mellan 7-8 år erbjuder vi Klubb Grön , vanligtvi har den varit på våren och/eller hösten.

Vanligtvis anordnar klubben en nybörjarkurs under våren som fräst riktar sig till barn i 9-12 års åldern. Är man äldre än 12 så vill vi att ni kontaktar någon av ledarna för ett avstämning om vad som passar bäst. När den kursen anordnas presenteras på hemsidan i god tid före aktuella datum.

Du som är mellan 9-12 år är välkommen till gruppen GVG, som har träningar tisdag och torsdag kl 17:45-cirka kl 19:00 under vår och höst. Du bör ha med dig en vuxen som kan slå följe med dig på träningarna åtminstone till en början.  Du som är vuxen kan lära dig tillsammans med ditt barn. Våra ledare instruerar och hjälper till. Träningarna utgår oftast från Orientalen och de är ganska ofta i Rocklundaskogen.

Du som är äldre än 12 år kan delta på någon av våra nybörjarkurser eller börja testa på träningarna med OV(13-16) gärna tillsammans med en vuxen som kan finnas med dig som uppföljare. Ledarna hjälper gärna nya att komma in i verksamheten, men här ofta träningarna svårare. Även OVs(13-16) träningar börjar normalt 17.45 men de kan ofta vara på annan plats för att får variation.

För aktuella uppgifter om träning, se vår kalender som finns på första sidan på hemsidan, vidare kan man ofta hitta detaljerad information om träningarna samt anmälan i vårt forum som också finns på första sidan.

Om man kommer med i grupperna har vi också speciella maillistor där information skickas ut av tränarna.

Något för hela familjen

Orienteringen kan vara ett tillfälle till träning också för dig som förälder eller anhörig till ett barn som vill börja orientera.  På våra träningar deltar alla som vill, både barn och vuxna. Träningen blir ett tillfälle för dig också att komma ut och motionera, vare sig det är i promenadtakt, jogging eller löpning.  Du behöver absolut inte vara kunnig orienterare för att hjälpa ditt barn, ni kan lära er tillsammans – vi hjälper er!

Om du vill tävla kan du antingen springa en öppen bana med självvald svårighetsgrad eller delta i en tävlingsklass. Det finns banor för alla, både barn och vuxna.

För att träna orientering från GVG och uppåt behöver du:

  • smutståliga skor med gummidobbar så du får bra grepp när du springer. För de yngre går det bra med vanliga springskor men det finns risk att man river sönder dem om man springer i skogen, dessutom är det risk att vricka sig om marken är ojämn.
  • en lättare löparjacka eller funktionströja och tunnare byxor för att kunna springa i, vintertid är ett underställ viktigt att ha undertill. Det är viktigt att inte kläderna blir tunga om de blir blöta, bomullskläder rekommenderas inte.
  • en kompass som hjälper dig att hitta fram till kontrollerna
  • på vintern händer det också att vi springer med pannlampa

För att tävla i orientering behöver du också en sportident-pinne som du använder för elektronisk stämpling vid kontrollerna. En liten beskrivning av dessa finns här, på denna sida kan man också beställa sin egen pinne..

Du som börjar i GVG kan få låna kompass och sportident-pinne av klubben vid varje träningstillfälle. Vi har även pannlampor för utlåning.

Profilerade tränings- och tävlingskläder

Klubben har profilerade tränings- och tävlingskläder. Klubben samordningar en klädbeställning som brukar äga rum under vintern varje år med leverans under våren.

Var köper jag min utrustning och vad kostar det?

Det finns företag som säljer utrustning via webbutiker och på tävlingar. Ibland ordnar vi loppis i vår klubblokal Orientalen, där kläder och utrustning kan byta ägare för en billig peng.

En kompass brukar kosta runt 500 kronor och en sport-identpinne likaså. Ett par dobbskor kostar mellan 500-1 000 kronor. De kan kosta upp emot 1 500 kronor för de större storlekarna. En tävlingströja kostar runt 500 kronor.

Medlemsskap i klubben?

Man kan prova på några gånger men om man vill fortsätta vara med måste man vara medlem i klubben. Avgiften för vuxna är lite olika beroende på om man vill tävla eller inte medan ungdomar betalar samma avgift oavsett.

För att se vilka avgifter som aktuella just nu, klicka här och leta dig ned till rubriken "Övriga dokument" samt länken för "Länk till medlemsutskick". 

Aktivitetsavgift

I aktivitetsavgiften ingår utöver medlemskapet att man får delta i klubbens träningar, i våra interna arrangemang och/eller använda klubbens lokaler för dusch och bastu. Man får dock inte representera klubben i externa tävlingar där klubben betalar någon form av startavgift.

Tävlingsavgift

I tävlingsavgiften ingår att man blir registrerad för VSOK i Eventor samt att klubben betalar startavgifter enligt fastställda regler. Man kan inte vara tävlingsmedlem utan att också betala träningsavgift. För ungdomar och studerande ingår träningsavgiften om man är tävlingsmedlem.

För ungdomar och studerande ingår aktivitetsavgiften om man är tävlingsmedlem. 

Familjemedlemskap

I familjemedlemskapet ingår de som är skrivna på samma adress.

Studerande

Till kategorin studerande hör den som fortfarande bedriver studier, dock längst t.o.m. det år man fyller 25. Full avgift gäller om man börjar arbeta tidigare.

Vid frågor om medlemskap och för ansökan kontakta ansvarig för medlemsregistret, This is a mailto link

Klubben behöver din hjälp!

VSOK har ett generöst system med fria tävlingsavgifter och satsar mycket pengar på ungdomsverksamheten. Medlemsavgifterna utgör knappt 20 % av klubbens intäkter. Vi är därför beroende av intäkter från våra olika arrangemang såsom tävlingarna Arosträffen, VLT-loppet och Västerås Power Trail samt övriga arbetsinsatser såsom julgransförsäljning och städning efter Power Meet.  Vi behöver alla hjälpas åt så att vi kan genomföra dessa aktiviteter på ett bra sätt. Alla kan hjälpa till på det sätt som passar bäst, kontakta gärna styrelsen eller någon kommittéansvarig så kan vi ge förslag på aktiviteter. Många medlemmar bidrar med på olika sätt. För att ge en uppfattning om ungefär vad som förväntas av dig som medlem finns följande riktlinjer att utgå från:

  • Träningsmedlemmar - en arbetsinsats vid minst 2 arrangemang per år
  • Tävlingsmedlemmar - en arbetsinsats vid minst 3 arrangemang per år

Föräldrar som har aktiva barn och ungdomar kan bli kontaktade av ungdomsledarna för att hjälpa till vid några olika tillfällen under året då klubben arrangerar ungdomstävlingar. 

Uppdaterad: 05 JAN 2022 15:24 Skribent: Ulf Hamrefors
VSOK FORUM

Senaste:


Bildspel

Ladda upp bilder


UK-Sidan
olvästmanland

 

Postadress:
Västerås SOK - Orientering
Önstavägen 1
72243 Västerås

Besöksadress:
Önstavägen 1
72243 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

 Samarbetspartners
Mälarenergi
ica-kvantum-vasteras
Kadesjö
Noname