Hoppa till sidans innehåll

Ny medlem


Hur gör jag om jag vill börja i klubben?

Här följer allmän information för Dig som är intresserad av att vara med i vår klubb. För att komma i kontakt med oss, skicka gärna ett mail till This is a mailto link eller besök vår klubblokal vid något av våra träningstillfällen. Du är alltid välkommen att prova på utan att vara medlem så kan vi också informera mer om vad vi gör.

 

 

Välkommen till Västerås Skid- och Orienterings Klubb

Västerås Skid- och Orienterings Klubb eller VSOK, är Västerås största orienteringsklubb med runt 600 medlemmar. Klubben grundades 1988 genom en sammanslagning av Västerås OK och VIK Orientering.

Klubben är medlem i Svenska Orienteringsförbundet (SOFT), Svenska Friidrottsförbundet (SFIF), och Svenska Skidförbundet (SSF). 

 

Klubblokalen

Vi förfogar över en klubblokal som kallas Orientalen och finns på adressen:

Önstavägen 1
722 43 Västerås

För mera detaljerad karta, se Västerås stads addresskarta.

Klubbhuset kan också hyras för olika evenemang, se länk.

 

Medlemskap i klubben

Ansökan om medlemskap

Vill Du eller Din familj söka medlemskap i klubben? Vare sig du önskar vara mer eller mindre aktiv, eller kanske rent av enbart stödmedlem är du välkommen.

Bli medlem genom onlineansökan. Denna metod är enklast för våra ansvariga inom klubben.

Bli medlem genom att fylla ansökningsblanketten.

Blanketten kan du scanna eller fotografera av och sedan maila.

Om du inte har mail skickar du den till:

Västerås SOK/Styrelsen
Önstavägen 1

722 43 Västerås

Det går också bra att komma in till Orientalen och lämna in blanketten.

Medlemsförmåner och avgifter

Varje årsmöte fastställer medlemsavgifterna för klubben. Dessa och vilka förmåner/regler som gäller för klubben sammanställs i ett medlemsutskick som distribueras varje vår. Utskicket finns också elektroniskt här.

Träning

Organiserad träning

Vi anordnar klubbträning tisdag och torsdag året runt kl.17.45 i Orientalen med undantag för semestermånaden juli.

Under vinterhalvåret kör vi torsdagsträningen i friidrottshallen som vanligtvis är i form av intervaller, löpskolning, spänst- och häckövningar samt styrka. Vi kör också distansträning från Orientalen på Söndagar 10.00.

Klubbens träningar är planerade i ett stomprogram som uppdateras regelbundet. Man kan också hitta detta i kalendern på första sidan på hemsidan.

Vi strävar efter att ha kvalificerade träningar med både träning av fysik såväl som Orienteringsteknik.

På vintrarna kör vi ofta med pannlampa, ofta olika former av träningstävlingar i stadsnära miljö.

 

Veteran

Våra veteraner är aktiva och har samling tisdag förmiddag året runt. Här har man förutom träning och tävling också samkväm med tillhörande fika.

 

Tävlingar och mästerskap

Nationella tävlingar

Under tävlingssäsongen som är under Mars till Maj och Augusti till Oktober deltar klubbens medlemmar på nationella tävlingar som arrangeras runt om i Sverige. Det är oftast minst en tävling inom max 10 mils avstånd varje helg. Om man är tävlingsmedlem i klubben betalar klubben anmälningsavgifterna, man har också tillgång till en inloggning i SOFT:s anmälningssystem Eventor där man kan anmäla sig själv.

Under semesterperioden deltar många av klubbens medlemmar på O-ringens 5 dagars och andra sommartävlingar. Här får man dock betala anmälningsavgifterna själv.

 

Distriktsmästerskap

Distriktsmästerskap ordnas tillsammans med andra klubbar i Västmanland och avgörs på distanserna sprint, medel, långdistans, ultralång, stafett, och natt.

 

Klubbmästerskap

Klubbmästerskap ordnas årligen i terränglöpning (5 km el 10 km på södra och norra Rocklunda) och i sprint-, långdistans, nattorientering och snörika år i skidåkning.

 

Stafetter

Klubben deltar ofta med lag i de större stafetterna såsom 10-mila, Jukola och 25-manna. Speciellt 25-manna ser vi som ett viktigt arrangemang eftersom där har vi nytta av vår stora bredd i klubben.

 

Öppna banor

På de flesta nationella tävlingar finns förutom ordinarie tävlingsklasser öppna banor av varierande längd och svårighetsgrad. Här kan gammal som ung hitta ett lämpligt alternativ ifall tävlingsklasserna inte lockar. Till dessa kan man anmäla sig till på tävlingsdagen eller på förhand på samma sätt som till tävlingsklasser via Eventor.

 

Västmanland Park Tour

En tävlingsserie för ungdomar som anordnas gemensamt av Västmanländska klubbar. En länk till seriens hemsida hittar du här.

 

Arosträffen

Arosträffen är vår årliga tvådagarssatsning på nationell nivå med en medel- och en långdistanstävling.

 

Spikcupen

Detta är en nattorienteringscup som går i januari-mars i samarbete med närliggande klubbar. Oftast finns tre klasser, lång, mellan och kort. Historiskt vann totalvinnaren i varje klass ett par spikskor, därav namnet. 

 

Viking Memorial

En flerdagarssatsning som vi arrangerar i februari varje år i Västeråsnejden. Tävlingen består av en nattetapp på fredag kväll, en backtävling på lördag morgon, en poängorienteringstävling på lördag eftermiddag och en ultralång distans på söndag. Här finns tre klasser, hel, halv och kvart så var och en kan hitta sin klass efter förmåga.

 

Tjejglögglunken

En kväll för våra damer över 18 när det närmar sig jul. Kvällen består av olika orienteringsuppgifter med eller utan karta och pannlampa följd av en gemensam middag och prisutdelning.

 

Glögglunken

En kväll för våra män över 18 när det närmar sig jul. Kvällen består av olika orienteringsuppgifter med eller utan karta och pannlampa följd av en gemensam middag och prisutdelning och det alla minns: "plankan".

 

Pizzalunken

En kväll för våra unga under 18. Dagen består av olika orienteringsuppgifter med eller utan karta, följt av pizzamiddag och prisutdelning.

 

Var hittar jag information?

Hemsidan

Hemsidan som ligger på adressen www.vasterassok.com är klubbens primära kommunikationskanal gällande kommande aktiviteter och en hel del annat.

 

Anmälan till ”riktiga” tävlingar görs via Eventor, eventor.orientering.se där alla tävlingar finns registrerade. Man kan kolla genom tävlingskalendern utan lösenord men för att anmälan ska kunna göras krävs ett lösenord som fås genom någon av klubbens aktiva medlemmar. För att sedan hitta sitt namn för anmälan krävs att medlemmen är inlagd i systemet. Detta görs av ansvariga efter att styrelsen behandlat medlemsansökan.

UK-sidan används för att anmäla intresse för stafetter där klubben deltar.

Till många mindre arrangemang och aktiviteter används hemsidans forum för information och anmälan.

 

Aktivitetsprogram och kalender

Det finns ett aktivitetsprogram som täcker innevarande år. Här finns alla regelbundna aktiviteter presenterade på årsbasis och även en del tävlingsinformation, bl.a. alla viktiga stafetter och SM-tävlingar. I samband med att stomprogrammet publiceras tillkännages också vem som har ansvar för dom olika aktiviteterna i programmet. För att veckovis kunna hitta aktuella aktiviteter har vi en kalenderfunktion på hemsidan som uppdateras med aktuella aktiviteter.

 

Infobladet

Vår klubbtidning "Infobladet" finns inte längre men under"Historiska arkivet" hittar du nummer från 2005-2018.

 

Organisation

Klubben har naturligtvis en styrelse med sektioner för ungdom, junior, senior, elit, och veteranverksamhet. Till detta kommer kommittéer för träning, media, uttagning, sponsor och profil, ekonomi, tekniska, lokal och material, veteranverksamhet och en valberedning.

 

Ungdom/Junior

Klubben har ett 50-tal aktiva ungdomar och juniorer i åldern 7-20 år. De flesta börjar orientera i 8-10 års ålder. Vi ser gärna att man har med sig en förälder de första åren. Träningskvällar är som för andra tisdagar och torsdagar. De första åren tränar man bara en gång per vecka. I början tränas mest orienteringsteknik och senare både detta och löpträning. På vintern finns det möjlighet till träning också på söndagar. Under vår och höst är det många tävlingar på helgerna. En del reser vi tillsammans till. Men till de flesta åker man med den egna familjen. Vår sport ju passar utmärkt för hela familjen.

När man börjar behövs det ingen speciell utrustning utan det går bra med en vanlig träningsoverall och gympaskor. Klubbtävlingsdräkt är roligt att ha när man börjar tävla. När man blir mer erfaren finns det speciella orienteringsskor. Klubben har kompasser att låna på träningarna. På vintern får man också låna pannlampor när vi nattorienterar.

Träningsprogram för ungdomsgrupperna och annan information finns på ungdomssidan.

För ungdomar/juniorer med elitambitioner har vi också en särskild elitgrupp.

Juniorerna (17-20 år) tränar till största del med våra seniorer.

 

Senior/Elit

Vi har seniorer av alla åldrar mellan junior och veteran varav en del satsar på elit- och superelitnivå. 

Dom allra flesta seniorer håller dock på med orientering på en lägre nivå, från att sporadiskt använda orientering för motion till orientering som livsstil. Vi har med andra ord utrymme för alla oberoende av ambition, eller brist på den samma.

Veteran

VSOKs Veteraner består av ett femtiotal mogna herrar och damer med varierande orienteringsbakgrund. Vi träffas i stort sett varje tisdagsförmiddag för individuellt anpassad träning. Träningspassen följs av fika och genomgång av veckans aktiviteter. På torsdagar under större delen av året är det tävlingar där vi, tillsammans med angränsande distrikts klubbar, turas om att arrangera.

Du som är intresserad - men inte 'tagit steget' - är välkommen att besöka oss nån tisdag (omkring kl. 09:00) för att se om det här inte kan va nåt för Dig också.

Länk till veteranernas del av vår hemsida hittar du här.

 

Övrigt

Anmälningsavgifter

I medlemsavgiften för aktiva medlemmar ingår idag anmälningsavgifter till nationella tävlingar och den obligatoriska försäkringen som klubben står för. Övriga kostnader så som resekostnader och logi betalas av deltagaren.

Alla kostnader för sommar-, och flerdagarstävligar betalas av deltagaren själv, ibland via klubben och ibland direkt till arrangören. Detta meddelas alltid separat för varje tävling.

I vissa fall, som vid prioriterade stafetter, läger och vid serveringsansvar kan ersättning ges ut för km i bil (förutsatt att bilen fylls) och inköp, närmare information om detta kan fås av någon av klubbens aktiva medlemmar.

Veckans grupp

För varje vecka på året finns en “Veckans grupp” som ansvarar bl.a. för skötsel av Orientalen, fika på träningsdagar och transport av vindskydd och klubbvimplar under tävlingssäsongen. Vem som ingår i vilken grupp och när finns publicerat här på hemsidan.

Klubbkläder

På större stafetter är det en fördel att ha en känd klädsel då det är lättare att känna igen sina klubbkamrater bland många andra. Det brukar gå bra att låna kläder för sådana tillfällen ifall man inte vill satsa på egna. Vi ser dock gärna att klubbens aktiva bär vår dräkt och overall för att exponera våra sponsorer som ger viktiga bidrag till vår verksamhet.

Klubbens tävlingsdress är vit, röd och gul och kommer från NoName. Mer information om klubbkläder hittar du här. 

Ranking

För juniorer eller seniorer som ska springa SM behöver man vara rankad, för detta behöver man betala en rankingavgift som klubben står för. För att hitta sin ranking går man in på Eventor och väljer Sverigelistan, detta gäller alla över 15 år.

 

Klubbläkare

Som klubbläkare fungerar Leg.Läk. Dr. Lars Eriksson i Backa. Dit kan man vända sig som klubbmedlem ifall olyckan varit framme och skada uppkommit. Tidsbeställning kan göras   vardagar mellan 17.00-17.30 varefter man söker sig till mottagningen som finns hemma hos Lasse. Vägvisning: Åk Rv 67 mot Sala tills det är skyltat mot Hedensberg. Sedan följer man den vägen förbi Gesala till järnvägsövergången, varefter man hittar Lasses mottagning som första hus på vänster hand efter järnvägen.

 
Det finns inget album kopplat till denna sida.

VSOK FORUM

Senaste:


Bildspel

Ladda upp bilder


UK-Sidan
olvästmanland

 

Postadress:
Västerås SOK - Orientering
Önstavägen 1
72243 Västerås

Besöksadress:
Önstavägen 1
72243 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

 Samarbetspartners
Mälarenergi
ica-kvantum-vasteras
Kadesjö
Noname