Hoppa till sidans innehåll

Skidor och vallning för barn


En liten film om vallning
Här kan ni läsa om hur ni väljer skidor, stavar samt några vallningstips.

(denna text är kopierad från bland annat Skellefteå skidklubb)

Skidor

För de allra yngsta skidåkarna kan man välja mellan vallningsfria skidor och vallningsbara.  De vallningsfria kan vara det första skidparet. När barnet blir mer vant och vill åka mer är de vallningsfria för tröga. Vill man åka snabbare och kanske tävla är det enbart vallningsbara skidor som gäller.

Spannet

Om du lägger en skida på plant underlag är den högre på mitten. Detta kallas skidans spann. Ju svårare det är att trycka ner skidan mot underlaget ju hårdare är spannet. En ungdomsskida ska ha ett mjukt spann. Det betyder att det ska vara lätt att trycka ner hela skidan mot snön vid frånskjutet. Klarar man inte det får man bakhalt hur bra man än vallar. Spannet kan du prova genom att lägga skidorna på ett plant underlag. Ställ dig med kroppsvikten jämt fördelad på båda skidorna på den plats bindningen ska sitta. För in ett tunt papper under mittzonen på skidan. Papperet ska nu kunna röras från klacken och ca 40 cm framåt. (Det är här som du lägger fästvallan) När du sedan för över kroppsvikten på den ena skidan ska pappersbiten tryckas fast. Gör samma sak med andra foten. Om du inte kan trycka fast pappersbiten är skidan för hård.

Längden på klassiska skidor ska vara ungefär som tabellen visar:

Kroppslängd

Skidans längd

Upp till 125 cm

Kroppslängden - 10 till + 10 cm

125 – 150 cm

Kroppslängden + 10 till + 20 cm

Över 150 cm

Kroppslängden + 20 till + 35 cm

Längden på skateskidor är kroppslängden eller kroppslängden + 10 cm

 

Bindning

Det finns två typer av bindning, Salomon (SNS) och Rottefella (NNN). Båda är likvärdiga och det är svårt att ge någon rekommendation.

Skidskor

Skidskorna hör ihop med det bindningssystemet man har valt. För ungdomar fungerar ofta en kombisko för både skate och klassisk. Exempel är Salomons Combi Junior eller Skiathlon Pilot  

Stavar

De skall vara ungefär 25-35 cm kortare än din egen kroppslängd (vuxen, barn något kortare). Ett riktmärke är att du håller staven framför kroppen, då skall toppen på staven räcka till axeln.

OBS!! Ny regel som säger att klassiska stavar max får vara 83 procent av kroppslängden mätt med pjäxorna på.

Skate stavar ska vara 5-10 cm längre.

 Längden är individuell och bör passas ut efter individ (åkteknik och typ av terräng). Går man skidor eller åker man i branta uppförsbackar så är det bra om de är lite kortare. Åker man på "platten" med mycket stakning så är det en fördel om de är något längre.

 

I nedanstående tabell så är längder uträknade för den "normale" individen.

Egen längd
[cm]
Klassisk stav
längd [cm]
Skate stav längd [cm]
140   125
145   129
150   134
155   138
160   142
165   147
170   151
175   156
180   160
185   165
190   169

 

Valla

Vallning är inte så svårt och dyrt som många tror. För ett par hundralappar kan man få ett ganska komplett sortiment som täcker de flesta fören. Det finns många olika märken och ett tips är att hålla sig till ett märke och läras sig detta i första hand.

 

Fästvalla

För barn och ungdomar räcker oftast tejp till både träning och tävling, tänk på att lägga på tejpen kortare än vanlig fästvalla så att glidet inte blir dålig.

För kallföre är Swix Blå Extra och VR40 alldeles utmärkta (0 till -7 C).
Då temperaturen närmar sig noll eller då det är fuktigt i luften behövs en lite mjukare valla tex Rode multigrade (0 till -2 C) eller Swix VR60 ( + 1 till - 2 och ännu kallare i gammal snö). För grovkornig och isig snö vid plus- och minusgrader kan man välja ett universalklister (Start universal). Som sagt det finns många märken och inget är väl sämre än något annat. SkiGo, Vauti, Rex, Swix, Rode, Start mm.

 

Glidvalla

För att skidåkning ska vara roligt gäller det att ha bra glid, det behöver själklart inte för träning och enklare ungdomstävlingar vara ett superglid.

Glidzonen på skidorna ska paraffineras. Rex blå (-1 till - 10 C) är ett mycket bra val som täcker de flesta fören.

Hur ofta ska man glidvalla? Det räcker om man paraffinerar skidorna när de ser matta ut i belaget eller när man märker att glidet försämrats. Normalt sett hinner du med 5-15 skidturer innan ny paraffinering behövs. Lägg gärna på ett lager paraffin som inte sicklas (skrapas) bort innan du ställer bort skidorna för sommarförvaring. Det ökar skidornas livslängd. 

Ytterligare utrustning

En plastsickel, en borste och ett vallajärn eller ett gammalt strykjärn är grejor som hör till vallningen.

Kolla gärna in på  Swix vallningsskola

Klädsel

Att klä sig rätt är viktigt. Har man för lite på sig fryser man och har man för mycket blir man för varm. Att åka skidor i en fodrad overall är jättejobbigt. Klä barnen med förnuft och tänk på att de rör på sig så risken att börja frysa är minimal.

 

Uppdaterad: 13 DEC 2016 19:53 Skribent: Karin Spets

Postadress:
Västerås Skidklubb - Skidor
Tomas Hidman, Björnbärsgatan 2
72223 Västerås

Kontakt:
Tel: +46703596090
E-post: info@vasterasskidklu...

Se all info