Hoppa till sidans innehåll

Positiv föräldrastöttning


Bra tips på hur du är bra idrottsförälder och stöttar ditt barn på ett positivt sätt.

Tänk på att inte lägga värderingar i det du pratar med ditt barn om, uppmuntran om att det har gått bra kan kännas som krav på barnet om inte just då så kan det komma längre fram "jag måste prestera för att mamma/pappa ska vara nöjda".

Det är bättre att ställa utvecklande frågor istället:

  • Vad var roligast på träningen idag?
  • Vad gick bra på tävlingen idag? Fokusera inte på resultat utan på det som gick bra t ex vilken känsla hade du i kroppen, orkade du bra idag - man kan alltid hitta något som gick bra.
    Ställ gärna frågan innan de vet resultatet
  • Försök att uppmuntra utan instruktioner: ”Bra kämpat!”
  • Berätta för barnet att DU tycker att det är roligt att idrotta tillsammans med dem - inga värderingar. T ex om ni har gjort något tillsammans tacka dem att ni kom ut och att det är roligt att göra detta.
  • Var gärna med vid träningarna och delta i övningarna, då har ni något att prata om senare :)
  • Vid tävlingar säg till barnet att DU tycker det är roligt att titta på när de tävlar - ingen värdering (varken bra eller dålig). Tänk efter själv hur det blir längre fram om det kommer motgångar - här slutar många som varit bra i tidiga år när de inte längre är lika överlägsna//bäst - de som varit sena i utvecklingen kan ha fått fördelen att inte blivit värderade utifrån att de lyckats utan att de har kämpat...
  • Uppmuntra även andra barn förutom ditt eget och ställ gärna också frågor till dem - detta ger en positiv miljö för barnen att vara i och de tar även efter er som föräldrar och stöttar sedan varandra.
  • Det finns barn som inte vill tävla fråga dem varför men sätt ingen värdering, barn kan ställa höga krav på sig själva och känna att tävlingsmomentet är för mycket - tvinga dem inte till tävlandet - det är bra att de fortsätter med tränandet och om de senare har lust kan de tävla annars är tränandet en livslång investering i god hälsa :)

/Karin

Uppdaterad: 29 JUN 2015 16:08 Skribent: Karin Spets

Kontakt:

Om ni är intresserade av att träna med oss maila gärna info(at)vasterasskidklubb.se

Postadress:
Västerås Skidklubb - Skidor
ordförande: Tomas Hidman

 

 Gilla Västerås skidklubb på Facebook

Postadress:
Västerås Skidklubb - Skidor
Tomas Hidman, Björnbärsgatan 2
72223 Västerås

Kontakt:
Tel: +46703596090
E-post: info@vasterasskidklu...

Se all info