Hoppa till sidans innehåll

Om rodd


Information från Svenska Roddförbundets hemsida:


Den moderna roddsportens ursprungsland är England. De berömda roddtävlingarna på Themsen mellan lag från Cambridge och Oxford har anor ända från 1829.

Till Sverige kom roddsporten redan i mitten på 1800-talet, då biGötheborgs Ro-Club bildades. Den 27 november 1904 bildades Svenska Roddförbundet. Det första svenska mästerskapet i rodd arrangerades 1905 i Stockholm. Båttypen var singel-sculler, och vår förste svenske mästare blev Albin Johansson från Vaxholm.


Tävlingsroddd är en sport för lugna vatten. De bästa banorna finns i långsmala sjöar och vattendrag där blåst och vågor inte ställer till alltför mycket besvär. Rodd är en vacker sport. Roddlagets perfekt samtrimmade rörelser och sammansvetsade viljestyrka hör till det finaste man kan uppleva inom någon lagsport. Oavsett om man sitter vid årorna eller på åskådarplats.

Det går fort när tävlingsroddare i världsklass får upp farten. I det avgörande loppet i OS i Los Angeles 1984 för åtta med styrmann - den snabbaste båttypen - löd segrartiden på 5.41 på 2000 meter. Det motsvarar en genomsnittshastighet på hela 11.4 knop.

En tävlingsbana i internationell klass ska vara 2000 m lång och innehålla minst sex banor. De tävlande lagen delas in i klasser efter båttyp, ålder, respektive dam- och herrklass. I olympiska sammanhang förekommer 8 olika båttyper och upp till 14 tävlingsklasser. Bra roddbanor finns i Sverige på Hjelmsjön i Skåne, Ryrsjön vid Lilla Edet, Rådasjön i Mölndal och sjön Magelungen i Farsta, söder om Stockholm.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:15 Skribent: Börjessons

Postadress:
Vaxholms RF - Rodd
Eriksövägen 31
18537 Vaxholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: ordforande@vaxholmsr...

Se all info