Hoppa till sidans innehåll

Anders bloggar (igen)...


Anders seger på roddmaskinen     Anders SM-guld Farsta 2016

 

Hej på er!

Då är vi igång igen. Jag säger igen eftersom jag faktiskt figurerat i bloggsfären tidigare.  Jag startade en blogg ”Att finna ro i vardagen” (skapligt finurligt enligt mig) när jag började ro (2008/2009). Då hade jag precis flyttat från födelseorten Falun till studentstaden Uppsala. Trappat ned i min satsning som skidåkare och ställt in mig på att börja studera till civilingenjör i kemiteknik. En ganska stor omställning som gick alldeles utmärkt om man ser till hur det var att gå från en vardag med två års uppehåll från gymnasiet innehållande diverse jobb, allt ifrån elevassistent till kajakinstruktör, till en vardag med att studera linjär algebra och oorganisk kemi på heltid. Däremot gick det inte lika smärtfritt att ställa om från en skidsatsning på heltid till att träna sporadiskt utan något direkt syfte.

Men plötsligt en höstkväll stod han där. På en korridorsfest. Kompisen från gymnasiet. Carl Olsson. Han tyckte att jag skulle komma ner till roddklubben och testa på det där med rodd. Nybörjarkursen hade precis dragit igång. Han själv hade börjat ett år tidigare och klev nu in i rollen som inpiskare bland de nya studenterna. Trots att jag hade tänkt kontakta kanotklubben för att lägga lite mer tid på den granna sporten (paddlat en del i min ungdom, farsan gammal kanotist) så beslutade jag mig för att kontakta UARS. Jag hade tur och fick en plats. Hur Carl sedan, redan efter en vecka, vågade gå ut med mig i en tvåa utan är en gåta, men vi hann med ett par pass innan isen lagt sig och det var dags för träning på roddmaskin. Petter Ljungström skrev ihop ett program åt oss och vi hade sedan en grym vinter med honom och Malvina (vår enda svenska roddare i Rio förra sommaren).  Efter ett halvår i det anspråkslösa klubbhuset var jag fast.

Efter avslutade studier 2014 flyttade jag och min sambo Ida till Stockholm. Ida började jobba och jag började träna mer. Jag skiftade till Vaxholms roddförenings färger, vilka i och för sig är de samma som för min tidigare klubb Brudpiga, blåvitt (passande nog samma färger som för mitt favoritlag i allsvenskan) och under Thomas Lindbergs ledning dröjde det inte länge innan resultaten i singeln började lossna rejält. Efter mitt första SM-guld i singel 2016 började den riktiga resan mot OS i Tokyo 2020.

 

Jag har under fjolårssäsongen rott mycket dubbel tillsammans med Dennis Gustavsson från Höganäs roddklubb. Vi har jobbat på bra och närmar oss riktigt höga nivåer, Nu siktar vi på att kvala in till EM och världscup i maj-juli. Väl där hoppas vi på att kunna prestera tillräckligt bra för att senare kvala in till VM i Florida i slutet av september.

Under våren har elit- och utmanargrupp betat av två utlandsläger, i Italien och Tjeckien. Racice, Tjeckien, har varit ett resmål för svenska roddare sedan 1988. Där är vi hemma och vet vad som gäller. Det är även i Racice som EM går av stapeln 25-27 maj. Det blir alltså ”hemmabana” för oss svenskar.

Det känns riktigt schysst att vi numera kan kalla oss stammisar även i Sabaudia, Italien. Hotell Oasi di Kufra har tagit emot oss med värme de senaste fyra åren och det är riktigt gött att få lägga det första vattenlägret vid stränderna i södra Italien. 

I helgen är det påskfirande i Jönköping. Landslagets knytpunkt är sedan ett par år tillbaka i Vätterns södra stad. Vi har två fantastiska faciliteter att jobba på; roddklubben JRS och deras bana vid Munksjön (bojad bana på 1850 m) samt Concepts showroom vid Elmia.

Stämningen i laget är mycket gott inför säsongen. Det finns flera unga och lovande roddare med mycket potential. Även någon äldre och lovande (läs undertecknad). Känslan är att det kommer bli en riktigt bra OS-cykel för svensk rodd.

Jag kommer att hålla er uppdaterade med lite mer utförliga texter om läger/tävlingar här på VRF:s hemsida. Vill ni få lite mer rykande färska roddnyheter så föreslår jag att ni går in och följer mig på Facebook (@andersbackeusrower) samt Instagram och Twitter (@andersbackeus).

 

Ciao

Anders

 

Uppdaterad: 12 FEB 2018 11:29 Skribent: Anders Backéus
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Vaxholms RF - Rodd
Eriksövägen 31
18537 Vaxholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: ordforande@vaxholmsr...

Se all info