Hoppa till sidans innehåll

Säsongen 2018


SM-guld

Eftersom det var ett tag sedan senaste inlägget (närmare bestämt 7 månader) blir det en del att sammanfatta här. Ni som läser det här följer mig säkert också på sociala medier och blir uppdaterade om senaste nytt där (om inte så gör det), men det kan ändå vara bra med en sammanfattning i mer utfyllande text. 

Säsongen började med två läger, ett i Italien och ett i Tjeckien. Efter ett ovanligt kallt, men mycket givande, läger i Italien mellanlandade vi i Sverige för tävling på roddmaskinen innan läger nr 2. I slutet på Italienlägret drog jag på mig senknarr i fotleden och fick anpassa träningen lite. Lyckades ändå få till ett bra lopp på 2000 m med tiden 5:48,0 min och kunde sedan slå mitt personbästa på 5000m med tiden 15:15,6 min. blev sedan magsjuk och fick skjuta på avfärden till Tjeckienlägret med ett par dagar. Startade upp försiktigt men kunde stegra intensiteten och hade på det stora hela ett mycket bra läger. 

Sedan vändes allt upp och ner (på ett positivt sätt), då min och Idas son, Enar, kom till världen på Valborgsmässoaftonen. Helt fantastiskt! Efter 1,5 vecka var jag tillbaka på banan igen. Då på Årungen, Norge, för några bra lopp mot våra norska kollegor. Stärkt av min sons födelse fick jag till ett par bra lopp trots några dagar utan någon fartträning. Vi åkte sedan till Belgrad för världscup nr 1. Vilken start det blev. Fint väder och bra rodd. Även om jag tappade krafterna mot slutet av loppet, kunde jag känna att jag var med i matchen och slutade 12a totalt.

Efter ett antal riktigt tuffa pass i Vaxholm, som likt övriga Sverige bjöd på 30 grader och sol hela sommaren, åkte vi till Linz för världscup nummer två. 2019 kommer VM, tillika OS-kval, att hållas i Linz, så vi var spända på hur banan och omgivningen skulle se ut. Kan sammanfatta veckan i Österrike med att banan och allt runt omkring är riktigt bra, men att min egna rodd under tävlingsdagarna var sämre. Lite för tung belastning nära inpå och kroppen kändes som ett sänke. 

Tillbaka i träning igen. Vaxholm fortsatte att leverera kanonförhållanden. Efter en längre träningsperiod, där vi avstod världscupen i Luzern, hade jag en ypperlig uppladdning fram emot EM. 

Glasgow bjöd på en mycket fin tillställning, där flera idrotter samlades för att tävla mot Europas bästa inom sin genre. Jag gjorde några bra lopp och slutade på en tolfte plats även här. Extra kul att familjen var på plats och att loppen sändes på SVT. Mina starter var under all kritik, men har så varit sedan jag började ro. Vi tog med oss mycket från den regattan och började direkt jobba på vissa tekniska detaljer fram till SM och senare mot VM. 

De svenska mästerskapen arrangerades i Mölndal och jag lyckades knipa mitt tredje SM-guld i singeln och ett mycket fint silver i scullerfyran. Den sista uppladdningen inför VM var lite annorlunda mot förgående tävlingar, men efter att ha slipat på de tekniska detaljerna och dessutom kört acklimatiseringsträning (cykel i bastu) så kände jag mig i bra slag för VM i Plovdiv, Bulgarien. 

VM är tufft. Det är en otroligt hög kvalitet på loppen och det är alltid lite extra spänt. Jag kom aldrig riktigt in i rodden, kände inte att jag fick till de tekniska detaljerna och finliret i min rodd och kunde därför inte ro så avslappnat. Mycket bättre starter, där jag var med i loppet direkt, men även mycket kraft ut i intet då jag rodde för ineffektivt. Efter att ha placerat mig i D-final, slog magproblemen till och jag fick avbryta tävlandet. Tyvärr var jag långt ifrån den enda aktiva som drabbades av detta. Det får ses som ett rejält underbetyg att värdnationen inte kan tillgodose bättre livsmedelshållning på hotellen runt om, trots stora bekymmer redan förra året då man arrangerade U23-VM.

Nu är vi tillbaka i Sverige och två veckors ledighet innan nästa säsong rullar igång. Samtidigt som det har varit en bättre säsong om man ser till teknisk utveckling och fysisk kapacitet så har det varit en säsong kantad av en del små skador och sjukdomar. Vi vet vad som behöver göras. Vi kommer att skruva till en del grejer och släppa på några andra. Säsongen 18/19 är viktig och jag ser verkligen fram emot den! 

När vi drar igång träningen i oktober kommer ni som vanligt att få den bästa uppdateringen om vad som händer på mina sociala medier: På Facebook som @andersbackeusrower samt Instagram och Twitter under @andersbackeus.

 

Allt för nu.

Ciao

Släpan 2018 SM-guld 2018 Belgrad 2018

Uppdaterad: 19 SEP 2018 11:06 Skribent: Anders Backéus
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Vaxholms RF - Rodd
Eriksövägen 31
18537 Vaxholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: ordforande@vaxholmsr...

Se all info